Intolerance k určitým druhům potravin se stala denním chlebem dnešní moderní civilizace. Mnozí zjistili, že nemohou nebo nechtějí jíst pšenici a v ní obsažený lepek. Co ale dělat, když se nechtějí ani tak vzdát oblíbených jídel? Je tu kuchařka Vaříme a pečeme bez lepku.

Stravování a život bez pšeničné, žitné a ovesné mouky se většině lidí může zdát nemožným. Představa, že se ráno nezakousne do namazaného chleba, k obědu nezhltnete těstoviny s omáčkou a večer u kávy neschroupete sušenku, se zdá být nepřekonatelnou. Ale věřte, že tomu tak není. Sama autorka článku již více než rok z vlastní vůle žije, vaří a pochutnává si i bez lepku a mouky obecně.

Všichni, kteří se ale rozhodli (či byli nemocí donuceni) ke změně životního stylu a stravovacích návyků, neustále pasou po nových receptech i dalších dobrotách, jež mohou přidat do jídelníčku. Proto je moc dobře, že nakladatelství Brána přichází s novou kuchařkou Vaříme a pečeme bez lepku.

Autorka přináší celou řadu receptů snad na každý den. Polévky, předkrmy, pokrmy z ryb, drůbeže, masa i zvěřiny. Domácí bezlepkové těstoviny, ale dokonce i moučníky, sušenky a chléb lze uvařit a upéct bez použití lepku. Autorka využívá cizrnové, rýžové, ale i jiných alternativních mouk, které vás možná zprvu překvapí, ale velmi snadno se dá propadnout jejich lehkosti a lahodné chuti.

Vaříme a pečeme bez lepku je hravá, čtivá a zábavná kuchařka, která změní váš pohled na nudné bílé obiloviny a přinese do života barevnost luštěnin, zeleniny i dalších ingrediencí. Každý recept je doplněn také tipy na přílohy a energetickou tabulkou. Pokud se nehodláte pšenice a lepkových potravin za každou cenu vzdát, může se i pro vás stát tato kuchařka občasným společníkem na rozbouření chuťových buněk.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: