Vánoce se neúprosně blíží, proto se v kuchyních urputně hledají zajímavé recepty a rozpalují trouby. Vánoční stůl by měl obsahovat řadu jídel. Připravte si ke štědrovečerní večeři něco sladkého, nebude chybět ani kapr. Pokud při vaření vsadíte na kvalitní produkty, nebudete litovat a chuťové buňky budou plesat.

Vánoční dortíky na špejli

Čokoládové bonbony na špejli
Dekorativní, zábavné a děti je milují. Foto: www.akademiekvality.cz

(40 ks)
Bonbony na špejli neboli cake pops jsou velmi trendy, děti je milují, a navíc vypadají skvěle. Základem je dortový korpus. Chutnou náplň můžete obměňovat. Bude pak tajemství, jaké vánoční překvapení se v jednotlivých dortících skrývá.

Ingredience na korpus:
140 g hladké mouky
50 g mletých mandlí
100 g krupicového cukru
2 lžičky kypřicího prášku do perníku
1 vanilkový cukr
4 lžičky skořice
2 vejce
100 g rozpuštěného másla
120 ml mléka
50 ml rumu + 3 lžíce rumu navíc

Ingredience na krém:
250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
1 lžička citronové kůry
1 vanilkový cukr
1 lžička skořice

Ingredience na polevu a zdobení:
400 g čokolády (bílé, mléčné nebo hořké)
jedlé dekorace
špejle nebo tyčky na lízátka

Postup:
Připravte si korpus. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé vyšlehejte tekuté. Z obou částí vypracujte tekuté těsto a vlijte do formy vyložené pečicím papírem. Korpus pečte při teplotě 180 °C zhruba 20 minut, nebo dokud není hotový. Pak musí úplně vychladnout. Tvaroh smíchejte s citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a skořicí. Vychladlý korpus rozdrolte rukama nebo ho rozmixujte v mixeru. Postupně zapracovávejte tvaroh, dokud nevznikne těsto, ze kterého je možné tvarovat kuličky. Přidejte do něj zbytek rumu. Těsto nesmí být moc řídké.
Kuličky nechte vychladit v lednici.
Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu. Do každé kuličky zapíchněte špejli lehce namočenou v čokoládě. Rozpuštěnou čokoládu přelijte do skleničky a každou kuličku do ní namočte. Ještě než čokoláda zatvrdne, nechte ji okapat a dortíky ozdobte.
Hotové dortíky zapichujte do nádoby s cukrem a poté je můžete podávat.

TIP: Na přípravu dortíků můžete použít například i bábovku nebo odřezky z dortu, které vám zbyly z pečení.

Sušenkové stromečky

(10–15 ks)

Sušenky samotné nebo v podobě stromečku
Sušenkové stromečky vypadají skvěle a ještě lépe chutnají. Foto: www.akademiekvality.cz

V jednoduchosti je krása. Tyhle voňavé sušenky krásně vypadají a skvěle chutnají. Sušenky se dají ujídat jen tak samostatně nebo z nich můžete pomocí krému udělat vánoční stromeček.

Ingredience na sušenky:
110 g hladké mouky
60 g změklého másla
2 lžíce cukru krupice
2 lžičky sušeného zázvoru
špetka jedlé sody
1 žloutek

Ingredience na krém:
150 g změklého másla
80 g moučkového cukru
50 g bílé čokolády
1 vanilkový lusk

Ingredience na zdobení:
barevné kuličky nebo perličky
jedlé hvězdičky

Postup:
Ze všech ingrediencí na sušenky vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové folie a uložte na 1 hodinu do lednice.
Vychlazené těsto vyválejte a vykrajujte z něj kolečka o třech velikostech.
Sušenky pečte na 180 °C dozlatova.
Než sušenky vychladnou, připravte si krém. Vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem a zrníčky vanilkového lusku. Do krému zašlehejte rozpuštěnou bílou čokoládu.
Krémem naplňte cukrářský sáček a slepujte sušenky do tvaru stromečku. Stromečky zdobte po stranách kuličkami a na vrch přidejte jedlou hvězdičku.

TIP: Prázdný vanilkový lusk vložte do dózy s cukrem a za pár dní tak získáte domácí vanilkový cukr.

Kapří hranolky

Kapří hranolky v novém hávu
Kapří hranolky trochu jinak. Foto: www.akademiekvality.cz

Vánoce bez kapra  – to je v řadě domácností zcela vyloučeno. Smažené rybí hranolky si zamilují ti, kteří mají rádi rybu, jen by se docela obešli bez těch protivných kostiček. A děti? Stačí vyslovit slovo „hranolky“, a dějí se divy.

Ingredience:
500 g kapřích filetů
3 stroužky česneku
1 lžička soli
100 ml bílého vína
50 ml worcestrové omáčky

Ingredience na obalení a smažení:
50 g hladké mouky
30 g strouhanky
1 lžíce škrobu
lžička sladké papriky
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mletého kmínu
olej na smažení

Postup:
Filety nakrájejte na 1 cm silné nudličky, a pokud je potřeba, zbavte je kůže. V misce smíchejte víno, worcester, sůl a prolisovaný česnek. Do marinády alespoň na hodinu naložte kapra.
V jiné nádobě smíchejte všechny ingredience na obalení.
Marinované kousky kapra obalte v připravené směsi a na oleji smažte dozlatova.

Silvestrovské tyčinky se sýrovým dipem

(2 plechy)
Konec roku – Silvestr – to bývá příležitost pro pořádné oslavy. Pokud chcete rychlé občerstvení, jsou tyčinky se sýrovým dipem skvělou možností.

Slavnostní tyčky a sýrový dip
Tyčky se sýrovým dipem. Foto: www.akademiekvality.cz

Ingredience na tyčinky:
350 g hladké mouky
150 ml vlažné vody
3 lžíce oleje
1 lžička soli
½ lžičky cukru
8 g droždí

Ingredience na sýrový dip:
100 g zakysané smetany
1 lžíce majonézy
60 g modrého sýra
lžička citronové kůry
sůl, pepř

Postup:
V míse smíchejte mouku se solí. Do středu mouky udělejte důlek a do něj vlijte vodu a olej. Přidejte nadrolené droždí a cukr. Nechte pár minut odstát. Poté vypracujte pružné těsto. Z těsta tvarujte tenké tyčinky a ty skládejte s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. Tyčinky pečte dozlatova na 200 °C asi 15 min.
Během pečení si připravte si sýrový dip. V misce rozmačkejte modrý sýr s majonézou. Sýrovou směs smíchejte se zakysanou smetanou a přidejte citronovou kůru. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s křupavými tyčinkami.

Nechte se inspirovat dalšími recepty na sladkosti.

Zdroj: www.akademiekvality.cz

 

Share Button

Čtěte také: