Člověk sní během roku neuvěřitelné množství jídla. Stále častěji se mluví o tom, že se hodně přejídáme a tolik stravy ve skutečnosti vůbec nepotřebujeme. Neumíme poznat chutě od hladu.

V poslední době si lidé začali více všímat toho, co jí a zaměřují se na kvalitu potravin. Určitou roli v tom hrají i také značky kvality.
Důležité jsou především čerstvé potraviny, ve kterých chybí (nebo jsou obsaženy v nízkém množství) přídatné látky.

Spotřebitelé podle výzkumu agentury STEM/MARK z roku 2017 hodnotí jako nejznámější značku Klasa – své prvenství obhájila s 89 %. Druhé místo zaujímá značka Regionální potravina. Asi polovina nakupujících upřednosňuje české potraviny před zahraničními. Za posledních několik let se vnímání kvality českých výrobků zlepšilo. Do TOP 10 českých značek spotřebitelé zařadili právě značku kvality Klasa jako jednu z nejznámějších.

kolik člověk sní - infografika

Zdroj: akademiekvality.cz
A jak je to s množstvím potravin?

• Mléka se liší hlavně obsahem tuku a způsobem ošetření. Ročně vypijeme a využijeme kolem 60 litrů konzumního mléka.
• Aby se máslo mohlo nazývat máslem, musí obsahovat mléčný tuk v rozsahu 80–90 %. Ani méně, ani více. Ročně jej spotřebujeme 5,4 kg.
• Obecně sníme zhruba 12 kg rajčat na hlavu.
• Na 1 kg eidamu je potřteba 10,5 litru mléka. Celkem spotřebujeme 13,3 kg sýru na osobu.
• V ČR se vyrobí přibližně 300 tisíc tun chleba, což představuje 1 milion kusů denně. Jeden člověk sní zhruba 40 kg ročně.
• V roce 2016 se u nás sklidilo 126 434 tun jablek. Ročně pak sníme průměrně kolem 23,7 kg.
Jahody se pohybují na hranici spotřeby 2,5 kg na osobu.
• Obilovin v podobě mouky, krup, vloček nebo rýže sníme 114,9 kg.
• Každý z nás sní 80,3 kg masa – od vepřového přes hovězí, skopové, zvěřinu až po drůbeží. Drůbežího masa pak sníme skoro 27 kg.

Zdroj:

Český statistický úřad

Share Button

Čtěte také: