Ne každý má svátek Valentýna v lásce. Přece jen naše tradiční národní zvyky upřednostňují spíše první květen. A nebo ještě lépe. Zamilovanost a vzájemné vztahy je nejlepší dokazovat při jakékoliv příležitosti. Svátek zamilovaných, ať už si vyberete konkrétní den nebo jeho častější variantu, se může nést třeba ve sladkém duchu. Tedy pro jistotu upřesňuji: se sladkými jedlými dárečky. A my jsme pro vás připravili dva nápady, kterými můžete potěšit vaši drahou polovičku.

Likérové pralinky

10 kusů, rychlovka
10 kandovaných višní, 50 ml griotky, 100 g marcipánu, 50 g moučkového cukru (podle potřeby), 50 g mandlí, 100 g mléčné čokoládové polevy, cukrová nebo čokoládová srdíčka na ozdobení
Višně namočíme do griotky a necháme asi hodinu odležet. Zbylou griotku slijeme a zapracujeme do marcipánu. Rozdělíme ho na 10 kousků, do každého zabalíme višni a utvoříme kuličky. Pokud se hmota lepí, obalíme kuličky v moučkovém cukru. Mandle nastrouháme najemno a opražíme v suché pánvi do zlatohnědé barvy.
Kuličku vždy napíchneme na párátko a namočíme do rozehřáté mléčné polevy tak, aby část zůstala nenamočená. Spodek kuličky obalíme v pražených mandlích. Neobalenou část ozdobíme srdíčkem, které přilepíme kapkou rozehřáté čokolády.

Čokoládové bonbony s chilli

cokoladove-bonbony-s-chilliNa cca 20 kousků, rychlovka
100 ml smetany ke šlehání, 50 g medu, 1/2 vanilkového lusku, špetka chilli koření, 200 g hořké čokolády, 175 g mléčné čokolády, 200 g másla, chilli nitě na ozdobení
Smetanu svaříme s medem, dření z vanilkového lusku a špetkou chilli koření. Do horké směsi přidáme nakrájenou hořkou a mléčnou čokoládu, dobře rozmícháme a necháme vychladnout při pokojové teplotě.
Když směs začíná mírně tuhnout, vyšleháme ji a postupně přidáváme změklé nakrájené máslo. Vyšleháme na hladký krém, který pomocí cukrářského sáčku s řezanou trubičkou nastříkáme do papírových košíčků. Bonbony necháme asi 30 minut tuhnout. Před podáváním je ozdobíme chilli nitěmi. Autorka receptu, Pavlína Berzsiová k nim dodává: nitě jsou určeny hlavně k dekoraci. Mají jemnou pálivou chuť. Krátkým opečením na mírném ohni za stálého míchání lze chuť zvýraznit.  Místo nití je ale možno použít třeba čokoládovou hoblinku.

Recepty pocházejí z nové knihy skvělé cukrářky Pavlíny Berzsiové Dnes nepeču! (Slovart, 2015) a oba byly zařazeny do kapitoly speciálně věnované svátku zamilovaných. A po pravdě. Téměř každý z této sady 200 chutných receptů by se mohl stát výborným dárečkem, který by přinesl spoustu radosti. Vy ho přece budete vytvářet s láskou a tato dvojí kombinace nemá šanci neuspět.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: