Co má společného šéfcukrář Darren Purchese a tak obyčejné jídlo, jako jsou tousty? Poměrně nápaditou kuchařku s řadou pokrmů, o kterých už nejspíš neřeknete, že jsou všední. Máme i ukázku z kuchařky.

Kuchařka Šéfkuchaři také milují tousty nabízí řadu variant s klasickými tousty, bulkami, chlebovými plackami. Vybírat můžete ze slaných i sladkých jídel. Pokud máte rádi tento druh jídla nebo zkrátka jen tak pro zpestření jídelníčku, je z čeho vybírat. Darren řadu ingrediencí nechává připravovat člověka doma, někdy i tak zdánlivě jednoduché jídlo jako tousty nějaký ten čas trvá.

Každý jeho recept obsahuje doplňující tipy, jak jídlo obměnit. Zároveň nabízí často poměrně zajímavé chuťové variace, takže o překvapení na talíři není nouze. Netradiční jsou právě i sladké varianty, ostatně, od cukráře člověk čeká nápaditost.

Kuchařka je rozdělená na kapitoly podle toho, kde se tousty připravují: panini gril, gril, toustovač, pánev. Protože často využívá nejrůznější druhy sýrů, je jedna ze závěrečných kapitol věnována právě jim. Nechybí ani rejstřík podle surovin.

Jako ukázku z knihy Šéfkuchaři milují tousty (Metafora, 2018) nabízíme dva slané recepty.

Chlebové placky s taleggiem, mozzarellou, prosciuttem, olivami a bazalkou

Tento sendvič jím uprostřed týdne – je  velice snadný a chutný. Všechny suroviny vložte do mixéru na několik minut a nechte odpočívat 30 minut.
Tip:
Můžete zvolit jakoukoliv náplň; moje kombinace je jen návrh (ale je lahodná). Vyzkoušejte ji a určitě se stane vaší oblíbenou. Sendvič dělám jednou týdně a plním ho surovinami, které mám zrovna v lednici.

Množství : 4
Doba přípravy: 40 minut plus odstátí
Způsob přípravy: pánev
Pečivo: 4 domácí chlebové placky (viz recept níže)

250 g hladké mouky, plus trochu na poprášení; 20 g másla, změklého; 1 lžíce bílého jogurtu, 125 ml plnotučného mléka; 1 lžička vločkové soli; 160 g sýru taleggio (měkký, polotučný), plátky; 100 g prosciutta, 4 pečená rajčata, rozpůlená, 60 g ligurských oliv, vypeckovaných a nakrájených na plátky; 160 g mozzarelly, natrhané lístky čerstvé bazalky, čerstvě mletý černý pepř

1) Do mísy nasypte mouku, přidejte máslo, jogurt, mléko a sůl a rukama smíchejte. Položte hmotu  na pracovní plochu lehce poprášenou moukou a hněťte 4 minuty, až vznikne hladké pružné těsto. Udělejte kouli a zabalte ji do potravinářské fólie. Nechte těsto odpočívat 30 minut při pokojové teplotě.
2) Nakrájejte těsto na 4 stejné díly. Na pracovní ploše lehce poprášené moukou z každého kousku vyválejte placku o průměru 20 cm. Vložte placky mezi kousky pečícího papíru lehce poprášeného moukou, aby se nepřilepily.
3) Rozehřejte velkou nepřilnavou pánev na středním plameni a chlebové placky smažte minutu, nebo dokud se na nich nezačnou tvořit bubliny. Placku stočte a na jednu její půlku položte čtvrtku množství taleggia, prosciutta, dvě půlky rajčat, plátky oliv, listy bazalky, mozzarellu a opepřete. Přeložte druhou půlku placky přes mozzarellu  a obraťte. Smažte několik minut a v případě potřeby  opět otočte, aby sýr roztál. Placku zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě. Připravte zbývající placky a ihned je podávejte s listy čerstvé bazalky a opepřené.

Pečená rajčata

asi 250 g
Cherry rajčat na větvičce (asi 12-16 rajčat), olivový olej light, vločková sůl, čerstvě mletý černý pepř

Předehřejte troubu na 140 °C. Vyložte plech papírem na pečení.
2) Položte větvičku rajčat na plech, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte 30 minut. Vytáhněte plech z trouby a nechte rajčata vychladnout.

Sendvič s volským okem a ančovičkami

Některé ingredience se k sobě ideálně hodí a vece a ančovičky patří mezi ně. Obzvláště skvělé jsou v tomto sendviči. Ančovičkové máslo je lahodné samo o sobě namazané na toustu a lze ho použít také u jiných jídel – potřete jím kuře, než ho budete péct!
Tip
Vezměte nejlepší ančovičky, jaké si můžete dovolit. Čerstvě nastrouhaná citronová kůra dodá sendviči říz. Vhodný je jakýkoliv chléb, ale já jsem zvolil turecký, protože miluju olej a semínka, která obsahuje.

Množství: 4
Doba přípravy: 18 minut
Způsob přípravy: gril (trouba s grilem)
Pečivo: 4 kousky tureckého chleba dlouhé 10 cm, podélně rozkrojené

120 ančoviček (Ortiz nebo jiná kvalitní značka), 60 g másla, změklého; čerstvě namletý černý pepř, najemno nastrouhaná kůra z 1/4 citronu; 2 lžíce najemno nasekané čerstvé pažitky; 1/2 lžičky kajenského pepře, 1/2 čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku; 1/2 lžičky worcesterské omáčky, 4 volská oka se solí a pepřem, vločková sůl, 1 hrst potočnice, plus další jako příloha

1) Předehřejte gril (troubu s grilem) a opečte osm kousků tureckého chleba z obou stran. Nasekejte najemno čtyři ančovičky. Smíchejte je s máslem, pepřem, citronovou kůrou, pažitkou, kajenským pepřem, muškátovým oříškem a worcesterskou omáčkou.
2) Namažte čtyři kousky chleba ančovičkovým máslem a na každý položte volské oko  a dvě ančovičky. Posypte potočnicí a přiložte horní část chleba. Pilkovým nožem překrojte sendviče na polovinu. Ihned podávejte s trochou čerstvé potočnice.

Share Button

Čtěte také: