S teplejšími dny odlehčujeme jídelníčku a využíváme výbornou zeleninu. Máme pro vás dvě skvělé suroviny, které často máte doma. Připravte si plněné cukety a plněná rajčata.

Recepty, ve kterých zeleninu naplníme dalšími dobrotami, můžeme připravovat snad na všechny způsoby a nikdy se neokoukají.  Sáhněte proto po paprikách, rajčatech, cuketě, lilku nebo třeba žampionech a jednoduše je kombinujte s masem, sýrem i těstovinou. Uvidíte, že vykouzlíte báječné kombinace chutí, které potěší nejen mlsné jazýčky, ale také zaujmou krásnými barvami a nepopsatelnou, čerstvou vůní.

Cukety plněné masem a žampiony

3 střední cukety, 3 lžíce másla, 2 stroužky česneku, 300 g mletého masa, hrst nakrájených žampionů, hrst nasekaných vlašských ořechů, oregano, nastrouhaný čedar, sůl a pepř

Troubu předehřejte na 180 stupňů a připravte si zapékací mísu, kterou lehce vymažte máslem. Cukety podélně rozřízněte, vydlabejte a odložte je stranou. Na pánvi rozehřejte kousek másla, přidejte česnek, maso a vše osmažte, dokud maso neztratí růžovou barvu. Poté přidejte houby a ořechy. Jakmile houby pustí šťávu, přidejte vydlabanou dužinu z cukety rozkrájenou nadrobno a oregano. Snižte plamen a duste na pánvi ještě přibližně dalších 8 minut. Směs osolte, opepřete a lehce posolené rozpůlené cukety naplňte hotovou směsí. Vložte do zapékací formy, posypte nastrouhaným sýrem a pečte přibližně 25 minut.

Rajčata plněná kuskusem

4 velká rajčata, 200 g kuskusu, 250 ml vývaru, jarní cibulka, stroužek česneku, petržel, 60 g balkánského sýra, římský kmín, sůl, pepř

rajčat opatrně odřízněte vršek zhruba 2 centimetry pod stopkou tak, aby vám vznikla jakási poklička, kterou zbytek rajčete přiklopíte. Lžící opatrně vydlabejte vnitřek rajčat – nesmíte porušit slupku ani tvar. Kuskus nasypte do misky, zalijte vroucím vývarem, přikryjte a nechte odstát přibližně 5 minut. Vmíchejte prolisovaný česnek, jarní cibulku nasekanou nadrobno, petrželku a nadrobený balkánský sýr. Dochuťte solí, pepřem, troškou římského kmínu a vmíchejte dužinu z vydlabaných rajčat. Připravenou směsí rajčata naplňte, přiklopte je odříznutým vrškem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně 10 minut.

Zaměřte se na jedinečnou kvalitu

Ať už pro svůj recept vybíráte jakékoliv suroviny, nezapomeňte při nákupu dbát na perfektní kvalitu. Tu vám zaručí produkty pocházející z ekologického zemědělství – poznáte je snadno podle označení logy biolistu nebo biozebry. U masa z ekologického chovu máte navíc jistotu, že zvířata prožila svůj život v těch nejpřirozenějších podmínkách, byl jim zajištěn přístup na pastvinu nebo do výběhu a byla jim dopřána společnost dalších zvířat – jednoduše řečeno, žila dle zásad welfare. Stejně šetrně pak probíhá i následná manipulace se zvířaty, která má za cíl minimalizovat jejich stres při přepravě, zacházení s nimi i při samotné porážce.

Pokud vás chov zvířat či způsob pěstování nejrůznějších plodin v režimu ekologického zemědělství zajímá více, nebo jen hledáte tipy na chutné recepty z biopotravin, navštivte stránky myjsmebio.cz.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: