Známe ji hlavně jako rebarboru, botanicky se jedná o reveň kadeřavou, jejíž řepíky se konzumují jako zelenina. Připravit si z ní můžete ale i sladké delikatesy, jako třeba tento rebarborový koláč.

Na čerstvou rebarboru je právě teď její čas. Typická je pro ni nakyslá chuť. Sezóna rebarbory většinou končí okolo polovin června. Koláč je skvělý i díky kvalitnímu tvarohu. Mezi takové patří třeba loňský vítěz Regionální potraviny v Plzeňském krajiTvaroh tučný od Václava Duba – Mlékárna Boubín.

Počet porcí: 8 porce, příprava: 120 minut, náročnost: **

Ingredience: 400 g rebarbory, 100 g cukru krupice
Těsto: 125 g másla, 125 g cukr krupice, 3 vejce, 160 g hladké mouky, 50 g tučného tvarohu, 20 ml mléka
Drobenka: 60 g cukru krupice, 125 g mouky, 95 g másla, 60 g drcených mandlí, špetka soli

Postup:
Nejprve odkrojíme oba konce rebarbory a pak ji dobře opláchneme. Poté rebarboru oloupeme a nakrájíme na 2cm špalíky a posypeme 100 g cukru. Necháme 30 minut odstát. Při přípravě těsta nejprve utřeme máslo s cukrem a pak pomalu vmícháme vajíčka v pokojové teplotě. Přidáme mouku a nakonec tvaroh s mlékem. Vše dobře promícháme. Pro drobenku přesejeme mouku, přidáme povolené máslo a rukama dobře propracujeme. Pak přisypeme cukr, mandle a špetku soli. Dobře propracujeme. Vymažeme dortovou formu a dno vyložíme pečicím papírem. Poté nalijeme těsto a dobře rozprostřeme. Pak přidáme rebarboru a nakonec zasypeme drobenkou. Formu zakryjeme alobalem. Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 1 hodinu a půl. Podáváme teplé s velkou lžící tvarohu.

Zdroj: Regionální potravina

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: