Je sezóna jahod a vy už nevíte, co chutného byste z této zdravé dobroty připravili? Nechte se inspirovat receptem šéfcukráře Jaroslava Bézy z francouzského pekařství a cukrářství Petite France Boulangerie & Patisserie v Praze 2. Nebudete litovat

Jahody obsahují až 90% vody, kromě toho skrývají ale také mnoho vitamínů, minerálů. Působí protizánětlivě a chlubí se vysokými antioxidační účinky. Chutnají výborně v jakémkoliv provedení. Čerstvé, v zákuscích i moučnících.

Jahodovo-rebarborový francouzský koláč

2_francouzský jahodovo-rebarborový koláč_foto Petit France
Foto Petit France

Korpus:
630 g mouky, 50 g másla, 2 vejce, 25 g cukru moučka

Náplň:
1000 g rebarbory, 500 g jahod, 350 g cukru

Crumble:
50 g másla, 40 g hladké mouky, 18 g hnědého cukru, 10 g mletých mandlí

Nejprve si připravíme crumble, neboli drobenku, a to smícháním všech uvedených surovin dohromady. Z hmoty vytvoříme váleček pro lepší úchop při strouhání. Poté vypracujeme těsto korpus, vtlačíme ho do pájové formy a dáme upéci, až těsto lehce zrůžoví. Na přípravu náplně si očistíme a nakrájíme rebarboru, přidáme jahody a směs svaříme v hustou marmeládu. Přisypeme do ní cukr, ještě ji lehce povaříme a necháme vychladnout. Do prochladlé pájové formy s  předpečeným těstem rozetřeme směs z jahod a rebarbory a nahoru na koláč nastrouháme připravený crumble. Dáme do předehřáté trouby a dopečeme při teplotě 180 stupňů asi ještě 15 minut: až crumble zezlátne, koláč je hotový.

Share Button

Čtěte také: