O RawFestu, který proběhne už o tomto víkendu (4.-5. 6.), jsme se už zmínili. A máme pro vás další podrobnosti, včetně dvou receptů. 40 vystavovatelů nabídne rawfood a další novinky z oblasti zdravého životního stylu. 19 bloků přednášek a dvoudenní maraton kulinářských show – taková bude největší oslava živé stravy v Evropě RawFest 2016.

„Zatímco v loňském roce se festivalové menu inspirovalo hlavně v mexické a asijské kuchyni, letos se zaměřuje na středomořské a blízkovýchodní tóny. Mezi největší letošní lákadla patří raw pizza, spaghetti Bolognese, banánové palačinky a nakládaný sýr Sejraw. Pro velký zájem nebude v nabídce chybět ani speciálně upravená raw veganská klobáska,“ popisuje za pořadatele RawFestu Tereza Havrlandová, zakladatelka a majitelka společnosti Lifefood.

Nejlepší britský raw šéfkuchař Russell James hvězdou třetího ročníku RawFestu
Foto: archiv RawFest 2016 – www.therawchef.com

Milovníky vytříbených pokrmů určitě potěší i speciality z Jídla lásky Evy Kavkové, která pro RawFest připravila tři druhy slaného tapas, barbecue burgery, zahradní závitky a také řadu sladkostí ve fitness kolekci, které nejen že chuťově potěší, ale také pomohou udržet tělo ve formě.

„Letošní novinkou jsou také nově koncipované přednášky, které poběží ve formě TEDs – budou kratší, ale o to živější, zajímavější a obsáhnou ještě více témat,“ říká Tereza Havrlandová a dodává: „Mezi přednášejícími vystoupí například oblíbená slovenská bloggerka Nikoleta Kováčová z Raw Mother and Daughter, která se zaměří na časté chyby v raw stravování. Margit Slimáková přiblíží základní pravidla zdravé stravy. S Cecílií Jílkovou se podíváme na to, jak naučit děti jíst zdravě. A rodinné téma rozebere Katka Králová z Nevýchovy.“

Lekce vaření pod vedením raw hvězd

Kuchařské show se ponesou v duchu nových přístupů k živé stravě. Inspirací budou raw kuchaři nejen z Čech, ale i z celé Evropy. Aktuální trendy v oblasti živé gastronomie předvede nejlepší britský raw šéfkuchař Russell James. Jeho specialitou jsou odlehčené raw chleby, které oslní jako delikatesní večere, ale výborně se hodí i jako lehká svačinka během dne.
Vše o přípravě a benefitech nápojů z divokých trav přiblíží Piter Caizer z Německa, o dobrodružstvích z cest promluví novodobí nomádi, stravující se podle principů raw, dvojice La France Crue. Petr Vyoral objasní tajemství šťávy, mixování a sušení potravin a Wlasta Hlinková se zaměří na plané rostliny v raw jídelníčku.

Přečtěte si:  Estelle Lefébureová zůstává Stále krásná a má pro ženy řadu tipů

Sobotním večerem provede topmodelka Helena Houdová

Jako hvězda sobotního večera zazáří topmodelka a dlouholetá příznivkyně živého jídla Helena Houdová. Ta se s přítomnými podělí o svou cestu ke spokojenému životu, zdravému stravování a lásce k rawfood a zvolí netradiční způsob – šamanský rituál s vodou.
Všichni účastníci festivalu letos také k zakoupené vstupence získají poukaz ve výši 1000 Kč, který mohou uplatnit u partnera festivalu, vystavovatele Atranet.cz. K tomu dostanou ještě slosovatelný leták, na který mohou přímo na místě vyhrát mixér, sušičku nebo odšťavňovač.
Vstupenky na RawFest jsou k dostání v předprodeji v síti GoOut nebo po oba dny na místě konání akce.

Raw pokrm mistra Russella Jamese

Falafel & Hummus Wrap se středomořskou „pečenou” zeleninou

Russell James_Falafel Hummus Wrap
Foto: archiv RawFest 2016 – www.therawchef.com

Ingredience na tortillu
3 šálky oloupané cukety, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžičky citronové šťávy, špetka kajenského pepře, 1 lžička mletého koriandru, 1/2 lžičky soli, 1/2 šálku lněné mouky (Lněná semena rozetřete v kávovém mlýnku tak, aby vznikla jemná mouka.)
Postup:
1. Vložte všechny ingredience kromě lněné mouky do vysokorychlostního mixéru a mixujte do hladka.
2. Přidejte lněnou mouku a směs znovu mixujte do hladka.
3. Vzniklou směs nalijte rovnoměrně do tvaru kruhu na 2 pláty sušičky.
4. Sušte po dobu 8 hodin při teplotě 42 °C, nebo do té doby, než budete schopni sloupnout tortilly z nepřilnavých plátů.
5. Jakmile odstraníte pláty, vložte tortilly na 30-60 minut znovu do sušičky, dokud nebudou obě strany suché na dotek, ale zároveň stále ohybatelné.
Ingredience na falafel
1 šálek dýňových semínek, 2 lžíce čerstvého, jemně nasekaného kopru, 1 lžička mletého koriandru, 2 lžičky kmínu, 8 půlek sušených rajčat, namočených po dobu 1-2 hodiny a poté nasekaných, 3 lžíce čerstvého koriandru, 1 stroužek česneku, 2 šalotky, 1/4 šálku oliv bez pecek, 2 lžičky koření oregano, špetka kajenského pepře, špetka pepře, 1/2 lžičky soli, 1 lžíce citronové šťávy
Postup:
1. Všechny ingredience řádně promíchejte pomocí kuchyňského robotu.
2. Vytvarujte do tvaru kuliček (falafelu) a sušte na nepřilnavém plátu sušičky při teplotě 42°C po dobu 6-8 hodin.
Ingredience na hummus
1/2 šálku makadamových ořechů, 3 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce tahini, 1/4 lžičky soli, 1/4 šálku vody
Postup:
1. Všechny ingredience rozmixujte ve vysokorychlostním mixéru do hladka.
Volitelná středomořská zelenina
1/2 šálku nakrájené cukety, 1červená paprika, nakrájená na tenké plátky, 1/2 středně velké červené cibule, nakrájené; 1/2 šálku čerstvých rajčat, nakrájených na plátky; 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 1/4 lžičky soli
Postup:
1. Všechny ingredience pár hodin marinujte, poté vložte do sušičky a sušte je při teplotě 42 °C po dobu 1-2 hodin, dokud vše nezměkne.
2. Případně můžete vynechat sušení a použijte křupavou syrovou zeleninu.

Přečtěte si:  Mlsněte si raw dezerty, jsou plné spousty lahodných dobrot

Exkluzivní moučník od Jídla lásky

Čokoládovo-kokosové srdce

Jídlo lásky_Raw čokoládovo kokosové srdce
Foto: archiv RawFest 2016

Ingredience na kokosovou krustu:
2 hrnky strouhaného kokosu
1/4 hrnku medu či agáve sirupu
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
Postup:
1. Připravte si dortovou formu ve tvaru srdce, dno vyložte potravinovou fólií.
2. Všechny ingredience promixujte v kuchyňském robotu tak, aby vznikla lepkavá hmota.
3. Vzniklou hmotu rozprostřete na fólii a lžící uhlaďte do rovnoměrné plochy.

Ingredience na čokoládový krém:
2 hrnky datlí
1/2 hrnku kokosového oleje
3 lžíce kakaového másla
1/2 hrnku kakaového prášku
1/2 avokáda
špetka vanilky
špetka soli

Postup:
1. Datle nechte 1-2 hodiny namočené ve vlažné vodě. Kokosový olej i kakaové máslo rozpusťte v sušičce či ve vodní lázni.
2. Do mixéru vložte všechny ingredience a mixujte do hladka. Pokud máte slabší mixér, datle pokrájejte na kousky. Vzniklý krém nalijte do formy na vrstvu kokosu. Dort dejte do lednice a přibližně za šest hodin bude dort ztuhlý.

Zdroj: TZ RawFest

Share Button