Právě jsou k sehnání rané brambory. Můžete z nich připravit nejen brambory „na loupačku” s tvarohem, ale také tři další jídla.

Dobře je poznáte podle tenké slupky, která se odlupuje. Už jsme upozornili na jednoduché tradiční jídlo, při kterém si tato zelenina ponechává více hodnotných látek. Právě si můžeme vychutnat české brambory, třeba právě s tvarohem a bylinkami, ale ani další jídla, která vám nabízíme, chutnají výborně.

Bramborová polévka s pestem z medvědího česneku

Rychlá polévka, která zažene hlad. Brambory mají totiž díky obsažené vláknině jeden z nejvyšších indexů sytosti (tj. míra schopnosti potravin snížit hlad a snížit potřebu energetického příjmu na několik dalších hodin). Tento recept se vám bude hodit, jak na přípravu večeře, tak i k obědu před hlavním chodem.
Recept
4 osoby 45 minut

250 g očištěného celeru
50 g másla
400 g okrájených brambor
1,5 l zeleninového vývaru
150 ml smetany na vaření
pesto z medvědího česneku

Očištěný celer a brambory pokrájejte na stejně velké kostičky. V hrnci rozpusťte máslo a orestujte celer dozlatova. Přidejte k němu brambory a vše zalijte vývarem. Vařte, dokud není zelenina zcela měkká. Potom polévku dohladka rozmixujte ponorným mixérem. Nakonec přilijte smetanu, ochuťte solí a pepřem, krátce povařte. Těsně před podáváním, polévku dochuťte pestem z medvědího česneku. Díky němu bude polévka lehce česneková a chuťově vyvážená. Brambory s česnekem jdou totiž ruku v ruce.

Cuketovo-bramborové placky

Placky, bramboráčky nebo lokše. Názvů pro bramborové lívance je mnoho, stejně jako receptů. Tenhle je zvláštní v tom, že základem je bramborová kaše. Pokud vám tedy zbyla třeba z předchozího dne, využijte ji do nového jídla.
Recept:
2 osoby 30 minut
300 g cukety
2 střední vejce
2 stroužky česneku
200 g bramborové kaše
1 lžíce hladké mouky
olivový olej

Nastrouhejte cuketu na hrubém struhadle a poměrně hodně nasolte (až přesolte), takto nechejte cuketu „potit” alespoň půl hodiny. Cuketa zatím za pomoci soli pustí přebytečnou vodu, kterou následně slijte a cuketu vyždímejte téměř do sucha. Přidejte prolisovaný česnek, vejce, mouku a bramborovou kaši. Vše důkladně promíchejte v řídké těsto. Nakonec osmažte na trošce oleje.

Bramborové noky s meruňkami a mandlovo-skořicovou strouhankou

Brambory jsou v kuchyni opravdu univerzální. Lze je smažit, péct, vařit, odšťavnit apod., stejně tak je můžete připravit na slaný či sladký způsob. Nenechte se odradit dlouhým názvem receptu, příprava je totiž až překvapivě jednoduchá.
Recept:
3-4 osoby 45 minut
500 g uvařených brambor
2 vejce
150 g polohrubé mouky
300 g vypeckovaných meruněk
1 lžíce třtinového cukru

Skořicová strouhanka:
1 lžíce másla
2 vrchovaté lžíce strouhanky
1/2 lžičky mleté skořice
2 lžíce mandlí na plátky

Celé brambory si předem uvařte ve slupce a ještě teplé je oloupejte. Nastrouhejte je na jemném struhadle. Přidejte zlehka prošlehaná vejce, mouku a opatrně prohnětejte v těsto. Mouky možná budete potřebovat o něco více, záleží na bramborách i velikosti vajec. Z hotového těsta tvarujte noky o velikosti cca 3 cm. Vařte je ve vroucí vodě, dokud nevyplavou. V tento moment je okamžitě sbírejte z hladiny a servírujte na talíř (noky se vaří jen krátce, cca 1 minutu). Noky servírujte s meruňkami, které jste krátce orestovali na pánvi s cukrem a vše posypejte skořicovou strouhankou, případně moučkovým cukrem dle chuti.
TIP: Příprava skořicové strouhanky je snadná  a vydrží minimálně několik dní. Máslo rozpusťte na pánvičce a přidejte strouhanku a skořici dle chuti. Krátce opražte, aby se strouhanka rozvoněla a zezlátla, opatrně ať ji ale nespálíte! Nakonec do strouhanky vmíchejte nasucho opražené mandlové lupínky a máte hotovo.

Zdroj: TZ Agrární komora ČR

Share Button

Čtěte také: