V dohlednu je opět víkend a vy si lámete hlavu s plánováním oběda? Něco jiného, chutného a pokud možno zdravého? Zalistovali jsme za vás knihou Superpotraviny do všech jídel (Metafora, 2016) a vybrali zajímavý tip.

Se superpotravinami se roztrhl pytel a každý autor do své knihy vybírá vlastní upřednostňované suroviny. Blogerka a novinářka Kelly Pfeifferová (sama dokázala na zdravém jídle zhubnout o 23 kg) jich vybrala 10. Quinou, cizrnu, kadeřávek, sladké brambory, borůvky, vejce, med, kokosový olej, řecký jogurt a vlašské ořechy. Všechno to zní velmi chutně, že? V knize receptů je uvedeno stravování na celý den – od snídaně nebo brunche, přes oběd, večeři, včetně salátů a dezertů. Každý recept obsahuje alespoň dvě, většinou čtyři až pět superpotravin. V námi vybraném receptu se jedná o kokosový olej, borůvky, med a řecký jogurt. Dobrou chuť!

Vepřová panenka s borůvkovo-jablečným kompotem

veprova-panenkaToto je rozhodně nejlahodnější vepřová panenka, jakou jsem kdy jedla! Borůvky, jablka a med jí dodávají příjemnou sladkou chuť, zatímco kajenský pepř a skořice ostrý říz. Zbylý kompot lze použít jako šťávu na bramborovou kaši.

Vepřová panenka: 1 polévková lžíce (14 g kokosového oleje, rozpuštěného; 1 1/2 čajové lžičky citronové šťávy, 1 polévková lžíce (15 ml) jablečného octa, 1 polévková lžíce (8 g) lisovaného česneku, 2 polévkové lžíce (30 g) sojové omáčky, 1/4 hrnku (80 g) medu, 1/4 čajové lžičky mleté skořice, 1/8 čajové lžičky kajenského pepře, 600 g vepřové panenka, 1 hrnek (150 g) bio borůvek, 1/2 hrnku (75 g) oloupaného a na kostičky nakrájeného jablka.

Brambory: 3 velké brambory s červenou slupkou, oloupané a nakrájené na kostičky, 1/4 hrnku (56 g) nesoleného másla, 2 polévkové lžíce (30 g) bílého řeckého jogurtu, 2 polévkové lžíce (30 ml) mléka, 1/2 čajové lžičky mořské soli, 1/2 čajové lžičky černého pepře.

Vepřové maso. V malé míse smíchejte olej, citronovou šťávu, ocet, česnek, sójovou omáčku, med, skořici a kajenský pepř a našlehejte. Panenku rozkrojte na polovinu. Vložte ji do pečící nádoby (23 x 23 cm), přidejte borůvky a jablka, polijte ji omáčkou, otočte a zakryjte potravinářskou fólií. Na 4-8 hodin uložte do lednice.

Předehřejte troubu na 200 °C (plynovou na stupeň 6). Odstraňte fólii, vložte maso do trouby a pečte 25 minut. Vytáhněte z trouby a polijte panenku šťávou Vraťte do trouby a pečte dalších 25 minut. Vytáhněte z trouby a polijte panenku šťávou. Vraťte do trouby a pečte dalších 25 minut, nebo dokud maso nebude propečené.

Bramborová kaše: Přiveďte vodu v hrnci k varu. Vložte do ní brambory a vařte asi 20 minut, dokud  nezměknou, abyste je mohli snadno rozmačkat vidličkou.

Slijte vodu a brambory dejte do velké mísy. Přidejte máslo, nechte ho rozpustit a přidejte ještě jogurt, mléko, sůl a pepř. Ručním mixérem na střední rychlost ušlehejte dohladka.

Panenku podávejte horkou s bramborovou kaší a polijte šťávou z mísy.

Množství: 4 porce.

Recept vypadá velmi zajímavě, že? Stejně jako zbývající část kuchařky, která obsahuje velmi pestré recepty z běžně dostupných surovin. Díky výborným fotografiím u receptou poskytuje už jen listování knihou nažhavení chuťových pohárků.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: