Akademie kvality připravila porci receptů, mezi kterými najdeme inspiraci tradicemi. Nabídneme Světlé škvarkové pracny, Slepované karamelové sušenky, Tvarohovou štolu, Cibulový dip, Vaječňák se skořicí a Hrachovou kaši s trhaným vepřovým masem.

Světlé škvarkové pracny

Pracny jsou tradičním druhem cukroví. Pro změnu můžete vyzkoušet tyto škvarkové pracny.

Počet porcí: 1 plech
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: **

Ingredience:
250 g hladké mouky
120 g cukru krupice
250 g škvarků
2 žloutky
150 ml mléka
1 kulička nového koření
½ lžičky mleté skořice
cukr moučka na obalení

Postup:
1. Smíchejte prosetou mouku a cukr se žloutky a škvarky.
2. Nové koření rozdrťte, smíchejte se skořicí a přidejte do těsta spolu s mlékem.
3. Těsto řádně propracujte, zabalte do fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat
v lednici.
4. Těsto po vyndání z lednice nechte ještě alespoň 15 minut v pokojové teplotě a poté jím postupně plňte formičky na pracny.
5. Dejte pracny péct zhruba na 10–15 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
6. Ještě teplé cukroví obalujte v moučkovém cukru.

Slepované karamelové sušenky

Pro karamelové nadšence je určen následující recept. Sušenky jsou rychlé a u slepování mohou pomoci ostatní. S ozvláštněním pomůže embosovaný váleček nebo vykrajovátka méně tradičních tvarů. Na náplň jsme vybrali Salko karamel, zkaramelizované zahuštěné slazené plnotučné mléko, které použijte tak, jak je.

Počet porcí: 2 plechy
Doba přípravy: 40 minut + 6 hodin odležení těsta
Náročnost: *

Ingredience:
400 g hladké mouky
250 g másla
180 g vanilkového cukru
1 vejce
1 žloutek
karamelové salko
mouka na pomoučení

TIP! Salko má 8 % tuku a vyrábí se v Mlékárnách Hlinsko, a.s. K dostání je ve variantách karamel, skořice, light s 1 % tuku a tradiční. Tradiční si vysloužilo značku kvality Klasa.

Postup:
1. Do mísy vyklepněte vejce a přidejte navíc jeden žloutek.
2. Přidejte prosetou mouku, změklé máslo a cukr.
3. Vypracujte lesklé těsto a dejte alespoň na 3 hodiny odležet do lednice.
4. Poté těsto vyndejte z lednice, pokrájejte na několik částí a postupně je vyválejte na pomoučeném válu.
5. Vykrájejte tvary a dejte péct na cca 5 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
6. Slepte karamelovým salkem.

Tvarohová štola

První zmínku o štole jako o vánočním pečivu lze dohledat už v roce 1329. Tehdy ji jako vánoční dárek dostal německý biskup Jindřich I. Dlouho se pekla jen jako církevní postní jídlo, nesměla obsahovat máslo ani mléko, jen mouku, kvasnice a vodu.
Náš dezert je velmi nadýchaný a peče se o Vánocích nebo Velikonocích. Na rozdíl od vánočky se neplete do copů, je sladší a má delší trvanlivost. Štola vydrží déle hlavně, když je z tvarohového těsta. Štola z kynutého těsta se musí péct s předstihem, aby mohla „uležet“.
Tato tvarohová varianta je hezky vláčná hned.

Počet porcí: 12
Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: **

Ingredience:
500 g hladké mouky
1 kypřicí prášek
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
250 g tučného tvarohu
3 lžíce tuzemáku
250 g změklého másla
80 g rozpuštěného másla na potření
100 g namočených rozinek
100 g nasekaných mandlí
50 g kandované citronové kůry
moučkový cukr na posypání
špetka soli

TIP! Do receptu jsme použili tučný tvaroh z Polabských mlékáren se značkou Klasa a rozinky
a kandovanou citronovou kůru s označením bio. Produkty z ekologické produkce v obchodech poznáte podle loga v podobě zeleno-bílé zebry.

Postup:
1. K proseté mouce přidejte kypřicí prášek, moučkový a vanilkový cukr, vejce, tvaroh, tuzemák, změklé máslo a špetku soli. Z nich vypracujte hladké lesklé těsto.
2. Do těsta zapracujte rozinky, citronovou kůru a posekané mandle. Těsto zakryjte utěrkou a nechte ho alespoň 30 minut odpočívat v pokojové teplotě.
3. Z těsta vytvořte obdélník zhruba 3 cm silný a pak ho přeložte, abyste vytvarovali typický žlábek.
4. Štolu přeneste na plech s pečicím papírem a pečte zhruba hodinu v troubě předehřáté na 170 stupňů.
5. Poté štolu vyndejte, potřete ji rozpuštěným máslem a hojně zasypte moučkovým cukrem.

Cibulový dip

Zajímavou variantou na pohoštění je třeba právě cibulový dip z cibule, smetany a žervé. Příprava z kvalitních ingrediencí bez přídatných látek je znát. Pojídat ho můžete třeba s pečivem, nebo si připravte domácí brambůrky pečené na plechu bez oleje.

Počet porcí: 5
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: *

Ingredience:
3 větší cibule
220 g zakysané smetany
60 g žervé
1 lžíce bílého vinného octa
1 lžíce olivového oleje
hrst kudrnkové petržele
sůl
čerstvě mletý pepř

TIP! Když se řekne kvalitní žervé, napadlo nás jako první Jaroměřické žervé, které zabodovalo v soutěži Regionální potravina.

Postup:
1. Na olivovém oleji osmažte cibulku, aby byla zlatá, až nahnědlá.
2. Poté smíchejte v misce cibuli, smetanu, žervé, ocet a podle chuti osolte a opepřete.
3. Podávejte na oblíbeném světlém pečivu s posekanou petrželkou.

Vaječňák se skořicí

Také se o svátcích neobejdetete bez vaječného likéru? Tento nápoj byl oblíbený už ve středověku, především mezi bohatými aristokraty. Dnes už si může tento nápoj dopřát téměř každý a nejlepší je samozřejmě ten domácí. Využít se dá i jako součást vánočního cukroví.

Počet porcí: 10–12
Doba přípravy: 20 minut
Náročnost: *

Ingredience:
0,5 l tuzemáku
1 vanilkový cukr
½ lžičky vanilkového extraktu
½ lžičky mleté skořice
6 žloutků (jak vybrat vejce)
1 salko
4 lžíce moučkového cukru

Postup:
1. Žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem dejte do šlehače. Ingredience vyšlehejte v hladkou lesklou pěnu.
2. Přidejte salko, skořici a zhruba polovinu tuzemáku. Znovu šlehejte alespoň 5 minut.
3. Poté přidejte zbytek tuzemáku a šlehejte dalších 5–10 minut.

Hrachová kaše s trhaným vepřovým masem

Hrachová kaše patří mezi tradiční staročeská jídla. Pokud nejste jejím fanouškem, možná jste se setkali jen s tou špatně připravenou. Pokud si na přípravě dáte záležet, a k tomu zkusíte třeba právě upravené trhané vepřové maso, určitě budete mile překvapeni.

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 3 hodiny + 6 hodin marinování a namočení hrachu
Náročnost: **

Ingredience na kaši:
500 g zeleného hrachu
0,5 l zeleninového vývaru
2 bobkové listy
1 lžíce hladké mouky
120 ml mléka
2 velké stroužky česneku
2 lžíce sádla
1 lžíce másla
sůl
čerstvě mletý pepř

Ingredience na vepřové:
0,5 kg vepřové krkovice bez kosti
1 lžíce cukru krupice
1 lžíce sladké mleté papriky
2 lžíce plnotučné hořčice
5 stroužků česneku
280 g rajčatového protlaku
2 lžíce kečupu
2 lžíce medu
sůl
čerstvě mletý pepř
slunečnicový olej

TIP! Jaký zvolit hrách? Rozhodovali jsme mezi hrachem žlutým – loupaným půleným od Naděždy Feithové a hrachem zeleným nebo hrachem žlutým půleným od společnosti ESSA. Všechny tři mají značku Klasa.

Postup hrachová kaše:
1. Hrách několikrát pořádně propláchněte a nechte alespoň 5 hodin namočený ve vývaru.
2. Přidejte bobkový list a ponechte v hrnci takové množství tekutiny, aby byl hrách zcela ponořený. Pak hrách přiveďte k varu.
3. Až bude hrách uvařený, vyndejte bobkové listy a rozmixujte hrách na kaši.
4. Ve druhém hrnci rozehřejte sádlo a přidejte k němu mouku, kterou nechte zpěnit. Poté zalijte mlékem a krátce povařte.
5. Přidejte hrách, prolisovaný česnek a vše osolte a opepřete.
6. Kaši zjemněte lžící másla.

Postup trhané vepřové:
1. Krkovici dejte do pekáče a potřete jí směsí cukru, mleté papriky, hořčice, soli, pepře, slunečnicového oleje a dvou prolisovaných stroužků česneku.
2. Takto připravené maso nechte v marinádě alespoň 6 hodin.
3. Poté maso podlijte 150 ml vody a dejte péct na cca 2–3 hodiny na 150 stupňů, dokud se nebude doslova rozpadat. Pak natrhejte maso vidličkou na kousky.
4. Připravte si omáčku smícháním protlaku s kečupem, medem a zbylým prolisovaným česnekem a následně ji osolte a opepřete.
5. Poté smíchejte maso s omáčkou a nechte prohřát na mírném ohni.
6. Podávejte s hrachovou kaší.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: