Vydavatelství Synergie Publishing vydává řadu kuchařek zdravého stravování, jedním z posledních titulů je kniha kanadské autorky Jessiky Nadelové Zelená kuchyně pro každý den. S její pomocí dokážete připravit jednoduchá zeleninová jídla od snídaně až večeři. Neochudíte se ani o sladké dobroty, při jejichž konzumaci nebudete mít výčitky svědomí.

zelena-kuchyne-pro-kazdy-den

Že zelenina je zdraví prospěšná není třeba příliš rozvádět, protože jde o velmi známou skutečnost. Jde hlavně o to, zařadit ji co nejvíce a nejpestřeji do jídelníčku. Nejenže se dá připravit velmi chutně, ale také jejím prostřednictvím působíte proti řadě nemocí. Autorka to moc dobře ví, řídí se tím v profesním i osobním životě a nyní nabízí své zkušenosti prostřednictvím kuchařky Zelená kuchyně.

Ale nyní už k vlastní kuchařce.

Hned na začátku se seznámíte se zeleninou, kterou autorka Jessika Nadelová v receptech používá a přímo u nich najdete odkazy na jednotlivé recepty, což je docela praktické. Dozvíte se tak třeba o Čokoládovém dortu s cuketou, kdy můžete hřešit a přitom dbát na své zdraví. Autorka seznamuje i s dalšími přísadami a způsoby, jak si zeleninu dopřát. Nepoužívá pouze známou a populární zeleninu jako cuketa, avokádo, špenát, kapusta, brokolice, kadeřávek, ale i rostliny pozapomenuté jako řepák, mangold, nebo potočnice.

Pokud máte méně fantazie napomohou vám ukázkové jídelníčky včetně těch pro zaneprázdněné lidi nebo pro ty, kteří se rádi baví. Kuchařka je rozdělena na: koktejly a snídaně, přílohy a jednohubky, polévky a saláty, hlavní jídla, dorty a dezerty.

Každý recept obsahuje doporučení jak a kdy ho jíst a navíc kalorickou tabulku včetně přehledu vitamínů.

zelena-kuchyne-pro-kazdy-den-ukazka
Quiche s brokolicí a listovou zeleninou

Recepty jsou srozumitelně napsané, z obvykle dobře dostupných potravin. Sice najdete několik surovin méně známých (pokud se zdravou stravou nezabýváte) jako třeba chia semínky, maca, spirulina, ale sehnat se dají, sice jsou dražší, zato chvíli vydrží. Pokud máte rádi hodně sladké, na receptech si vyloženě pochutnáte, jinak zvažte množství sladící přísady. Autorka používá místo cukru sušenou třtinovou šťávu, nebo třtinový cukr, ovšem pokud ho nahradíte obyčejným, velký problém to není. Jen s originálem uděláte víc pro své zdraví. To samé se týká třeba celozrnné mouky.

Božsky chutná Chřestový krém s kešu oříšky, Zelný závin s rozinkami nebo Sušenky z ovesných vloček s cuketou. Už jen při procházení knihy se vám budou sbíhat sliny, natož při vlastní konzumaci.

Jesica Nadel je také autorkou blogu www.cupcakesandkale.ca a vaří nejraději ze zdravých lokálních surovin. Navíc provozuje pekárnu, která se zaměřuje na přírodní organické a veganské potraviny.

V této kuchařce nabízí více než 100 lahodných receptů. Představuje jídla z pozapomenutých druhů zeleniny, jako jsou řepák, potočnice nebo listy pampelišky, ale zároveň i pokrmy z běžně známé zelené zeleniny. Jsou určeny pro každého, včetně vegetariánů a veganů, hodí se ale i pro celiaky, řada receptů je totiž bezlepkových.

Zelená kuchyně pro každý den, Jessika Nadel. Z anglického originálu Greens  přeložila Denisa Štrbová, 176 stran, vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE.

zelena-kuchyne-pro-kazdy-den-ukazka-01

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: