Yuzu je citrus, který jako plod u nás víceméně nenakoupíte, ale zato si ho můžete vychutnat ve zpracované podobě. Co o yuzu víme a jaké má účinky?

Yuzu (Citrus junos) je hybridní citrusové ovoce. Najít ho můžeme i pod názvem yuja. Toto asijské ovoce se poprvé objevilo před 1 000 lety v Číně, ale zdomácnělo i v Koreji, Japonsku, ale i dalších zemích.

Ovoce yuzu je podobné mandarinkám. Foto: Wikimedia Commons / Nikita, CC BY 2.0, Link

Plody yuzu mají silnější žlutou slupku. Na rozdíl od ostatních citrusů je kyselejší. Využívá se celý plod. Nejen šťáva, ale i slupka a semena se přidávají do různých marmelád, omáček, koření, octů. Z yuzu se vyrábí i med. Olej je zase součástí nejrůznějších kosmetických produktů

Yuzu pro zdraví

Yuzu je nízkokalorické a velmi výživné ovoce, ve 100 g najdeme 59 % denní dávky vitamínu C, 31 % vitamínu A, dále thiamin, vitamín B2, B5 a B6. Z minerálních látek je zastoupen hořčík, železo, zinek, vápník. Mezi významné složky patří i karotenoidy, flavonoidy a limonoidy. Z toho vyplývá dostatek antioxidantů, které neutralizují volné radikály. Tím pomáhají v řadě oblastí: nejen proti zánětu a na podporu zdravého stavu srdce

Jako významný antioxidant, kromě vitamínu C, se ukázal limonen, aromatická sloučenina ze slupky yuzu. Předběžná testování ukázala také prospěšnost těchto látek proti zánětlivému onemocnění.

Testováním na zvířatech a ve zkumavkách se ukázalo, že etrakt z yuzu může mít díky obsaženým flavonoidům (hesperidin, naringin) antikoagulační účinky, tedy nižší srážlivost krve.

Také u yuzu, podobně jako u dalších potravin, byly zkoumány protirakovinné vlastnosti. V tomto ohledu se zdají být prospěšné limonoidy. Konkrétně se jednalo o studie na zkumavkách a vliv na rakovinu prsu, tlustého střeva a prostaty. Tangeretin (zastavení růstu buněk léukémie) a flavonoid nobiletin (potlačuje růst nádorů) obsažené v kůře se zase projevily při studiích ve zkumavkách a na zvířatech.

Studie na zvířatech a ve zkumavkách naznačují, že dlouhodobý příjem yuzu může přispívat ke kontrole hladiny cukru v krvi, a k ochraně mozku u nemocí jako je Alzheimerova choroba. Obzvláště flavonoid naringenin chrání mozek.

Aromaterapie

Citrusy jsou známé svým vlivem na stres a celkovým zklidněním. Ukazuje se to i v případě yuzu, kde jsou prospěšné hlavně sloučeniny jako limonen a linaloo.

Jak využít yuzu

Yuzu je kyselé a bývá součástí různých pokrmů. V Japonsku ho najdeme jako ingredienci v želé, marmeládě, dezertech, čajích. Dá se jím nahradit citron nebo limetka. Připravili jsme pro vás tyto tipy.

Většinou je u nás k sehnání v podobě čaje, medu s kousky ovoce, ale také třeba jako součást osvěžujícího alkoholického nápoje.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: