Kerblík třebule je miříkovitá rostlina, kterou zřídka používáme v kuchyni. Tradiční místo má v té středomořské. Po této rostlině sahají i lidové medicíny.

Foto: Pixabay

Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium) je jednoletá rostlina s bílými květy, známá i jako třebule pravá. Roste divoce, ale můžete si ji i vypěstovat na záhonku. Je potřeba dávat pozor na záměnu s kerblíkem lesním (Wikipedie), který se nesmí jíst. Kerblík třebule pochází ze Středního východu, ale rozšířila se prakticky na všechny kontinenty.

Nutriční obsah

Listy kerblíku jsou cenné na vitamín C, minerální látky hořčík, železo, fosfor, zinek, selen, obsahují i betakaroten.

Kerblík pro zdraví

Podle tradiční medicíny měl kerblík prohřívat staré (studené) žaludky. Konzumace rostliny zastavovala škytavku. Čaj z listů podporuje trávení. a snižuje vysoký krevní tlak. Lidové medicíny využívají kerblík i na kašel (usnadňuje vylučování hlenu). Kromě toho mírní ekzém, klidní zarudnutí. Odvar lze použít i na obklady očí.

Měli byste vědět

Rostliny z čeledi Apiaceae (i petržel a koriandr) mohou vyvolávat podráždění kůže – týká se vnitřního i vnějšího použití.

Kerblík v kuchyni

Středomořská kuchyně využívá jeho příbuznou chuť estragonu, kombinovanou s petrželkou a sladkost rostliny zase připomíná anýz. Kombinuje se s rybami, mrkví, pečenými bramborami, přidává se do mletého masa, na kuřata a skvěle chutná v polévkách i smetanových omáčkách. Poslouží také jako výborná a krásně zeleně vypadající ozdoba chlebíčků. Můžete ho dát všude tam, kam obvykle dáváte petrželku.

Pěstování kerblíku a sklizeň

Kerblík můžete každoročně vysívat na zahrádku od dubna do září. Roste rychle a už zhruba za měsíc si na něm můžete pochutnávat. Má rád lehkou propustnou půdu a polostín. Potřebuje pravidelnou zálivku, nevyhovuje mu přílišné sucho. Pokud vysejete kerblík v září, budete se moct hned zjara těšit na bohatou sklizeň.

Kerblík se sklízí do výkvětu. Pak už ho nesbírejte. Ideální je čerstvý, můžete ho ale i zamrazit. Nesušte.

Zdroj:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kerbl%C3%ADk_t%C5%99ebule
Gill Daviesová, Bylinky, Euromedia/Esence, 2016
Jekka Mcvicarová, Euromedia – Knižní klub, 2005
https://draxe.com/nutrition/what-is-chervil/

Share Button