Většina z nás velmi často pociťuje nedostatek času. Potřebujeme ho více, než je k dispozici. Z náročné práce se vracíme unaveni a nechce se nám složitě vařit. Nejen tehdy se bude hodit kuchařka Lukáše Vokrouhlíka Rychlovky s Kajdou, která obsahuje 99 jednoduchých receptů zhotovitelných do 30 minut.

rychlovky-s-kajdouLukáše Vokrouhlíka alias Kajdu můžete znát z populárního pořadu Mňam aneb Prima Vařečka nebo z gastronomického pořadu Rychlovky na TV Stream. Jeho kuchařka je drobná, zato dovedně zpracovaná kniha na kvalitním papíře s množstvím fotek skvělé Aleny Hrbkové.

Kuchařka je rozdělena do kapitol: předkrmy a malá jídla, polévky, hlavní chody, dezerty, saláty, sendviče a bagety. Tato útlá kuchařka je skvěle zpracovaná, jen mi v ní trochu chybí podrobný rejstřík, kde by šlo dobře vyhledávat jídla podle hlavních surovin. Přehled receptů je vždy pouze na začátku jednotlivých kapitol. Také se může stát, že kuchařku tak důkladně prostudujete, protože od krásných fotek a zajímavých receptů se nejde odlepit, že už vlastně ani rejstřík potřebovat nebudete. Poznáte ji tak do nejmenších podrobností.

Už jen listování kuchařkou navnadí vaše chuťové buňky, stejně tak se oči pokochají skvěle vytvořenými fotografiemi. Zajímavé a pestré recepty jsou vytvořeny z běžně dostupných surovin, takže nebudete mít problém se rozhodnout a začít vařit. Leda že byste si nedokázali vybrat například mezi hlavními jídly jako například Kuřecí prsa s petrželovou omáčkou, Jambalaya s kuřetem nebo Kuřecí gyros s rajčatovými tzatziki.

„V mé kuchařce najdete jídla, která mám rád v podobě, jak si je vařím doma. Hlavní kritériem pro jejich výběr byla rychlost a nenáročnost, použití běžně dostupných surovin. Zároveň jsem se ale snažil přijít s něčím novým, například neobvyklými kombinacemi chutí. Výběr receptů byl tedy snad tím nejtěžším. Inspiraci pro svoje recepty hledám všude kolem sebe. Hodně cestuji a tak ji často čerpám právě na svých cestách. Protože ale ne vždy potom doma seženu identické ingredience, musím se uchýlit k improvizaci a použití jiných přísad. Pak volím ty lokální a vznikají tak nové chutě a nové recepty. Právě ty v Rychlovkách najdete,” říká Aleš Vokrouhlík.

Mám pocit, že Kajdova snaha se vyplatila a splnila jeho představy. Jídla jsou velmi chutná jako například známý jablkový koláč Tarte tatin, který je neskutečně dobrý. Svěžest, krása, lahodnost a rychlá příprava. Tak by se daly charakterizovat recepty kuchařky Rychlovky s Kajdou,  ke kterým se budete rádi vracet.

Lukáš Vokrouhlík, který pracoval jako šéfkuchař v hotelu Hilton a také jako Exekutive Chef hotelu Prezident v Praze, je vyhledávaným odborníkem na foodstyling a také spolupracuje s firmou Marks & Spencer, stejně jako Alena Hrbková. Právě tato firma se spolu s Podravkou-Lagris podílela na vzniku této ve všech směrech chutné knihy.

Vyzkoušejte například následující recepty.

Italský chlebový salát

kajda-italsky-chlebovy-salat

Na 4 porce budete potřebovat:
600 g bílého italského chleba, 10 lžic olivového oleje, 6 lžic červeného vinného octa, 4 lžíce balzamikového octa, 800 g rajčat, červená cibule, 4 stroužky česneku, žlutá paprika, 4 lžíce kaparů, sůl, čerstvě mletý pepř, svazek čerstvé bazalky, 100 g parmazánu.

Chléb nakrájený na kostky opečeme na pánvi na olivovém oleji. Opečené kousky chleba dáme do mísy a zakapeme zálivkou, kterou smícháme ze 2 lžic vinného octa, 4 lžic balzamikového octa a 4 lžic vody. Přikryjeme a necháme 15 min odležet.
Rajčata zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky, smícháme s nasekanou cibulí, česnekem, nakrájenou paprikou, posekanými kapary.
Připravíme si zálivku ze zbylého octa, oleje, soli, pepře a nasekané bazalky.
Zeleninu a chléb promícháme, přelijeme zálivkou a opět promícháme. Necháme odležet. Před podáváním salát osolíme a opepříme. Navrch posypeme strouhaným parmazánem.

Opékané brambůrky na řecký způsob

4 porce

800 g malinkatých nových brambor, 4 stroužky česneku, olivový olej, sůl, čerstvě mletý pepř, 2 mladé křehké cukety, svazek zelené cibulky, čerstvý tymián, 50 g černých oliv bez pecky, 100 g ovčího sýra (feta)

Brambory omyjeme kartáčkem a nakrájíme na menší kousky. Přidáme k nim celé, neloupané stroužky česneku a opékáme na pánvi na olivovém oleji asi 20 min. dozlatova. Poté sloupneme z česneku slupku a česnek vrátíme zpět buď celý nebo rozmačkaný. Brambory osolíme a mírně opepříme.
Neoloupané cukety nakrájíme na kostičky nebo plátky, cibulku i s natí na kolečka, z tymiánu otrháme lístky. To vše promícháme a přidáme k bramborám. Společně restujeme ca. 5 min.
Olivy rozpůlíme, sýr pokrájíme na kostičky a přidáme do směsi. Krátce prohřejeme, případně dosolíme a opepříme. Podáváme teplé.

 

 

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: