Chřestová sezóna netrvá dlouho. Tuto delikatesu si můžete vychutnávat zhruba po dva měsíce. Asi do druhé poloviny června si budete moci připravit chřest, třeba právě v zapečené podobě, kterou pro vás máme.

Chřest neboli „špargl“ může mít bílou, zelenou i fialovou podobu.

Zdroj: Regionální potravina

Pečený chřest se slaninou, pórkem a bramborem

Tento zapečený chřest je snadný na přípravu a skvěle chutná. Vepřový bok mu dodá voňavější podobu. Jeho výběr je proto důležitý. Jednou z výborných možností je Bělčický bok 2020 Zemědělského družstva Bělčice, který si loni vysloužil ocenění Regionální potravina v Jihočeském kraji.

Počet porcí: 4 porce, doba přípravy: 60 minut, náročnost: *

Ingredience: 1 svazek zeleného chřestu, 300 g menších brambor, 1 pórek, 100 g vepřového boku, 250 ml smetany 33 %, 80 g šalotky, 2 vejce, čerstvý tymián, sůl, pepř

Postup:
Brambory povaříme v celku v osolené vodě cca 15minut do poloměkka. Mezitím očistíme chřest a uřízneme zdřevnatělé konce. Pórek nakrájíme a dobře propláchneme. Šalotku nakrájíme na měsíčky. Uvařené brambory nakrájíme na kolečka. Všechnu zeleninu smícháme a dáme na zapékací misku. Ve smetaně rozšleháme vejce, sůl, pepř a tymián a nalejeme do pekáče. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 minut. Slaninu si nakrájíme na tenké plátky a orestujeme na pánvi. Vypečeným tukem můžeme polít chřest a slaninou ozdobíme hotový pokrm.

Zdroj: Regionální potravina

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: