Snadné vaření pro každého může znamenat tak trochu něco jiného. V podání Ottolenghi to znamená: superrychle, ingredience, možná příprava předem, použijte zásoby, lehce, efektivně.

Jak sám autor říká, vaření pro něj vždy bylo„spojené s hojností, pestrostí, čerstvostí a překvapením”.

Svou strategii vysvětluje Ottolenghi hned na úvodních stránkách. Už z nich je patrné, že autor patří mezi důkladné kuchaře, kteří si zakládají hlavně na hojnosti a pestrosti. Je určená hlavně všem, kteří chtějí zkoušet netradiční jídla a často z méně obvyklých surovin. Ale ani zdaleka všechny nejsou takové. Řadu z nich si budete moci připravit ze snadno dostupných surovin. Některé recepty vypadají složitě pouze na první pohled.

Kuchařka je rozdělena do kapitol:

Brunch, Syrová zelenina, Vařená zelenina, Rýže, obiloviny a luštěniny, Nudle a jiné těstoviny, Maso, Ryby, Sladké. V následujících kapitolách si můžete sestavit menu, připravit se na hostinu. Dozvíte se, co jsou to „Ingredience Ottolenghi”. Nechybí ani rejstřík pro lepší hledání.

Samotné recepty jsou srozumitelně popsané a každý má krátký úvod. Najdete v něm tipy, jak recept doplnit a také rady, jak ho co nejsnadněji připravit. Předání znalostí triků a správných postupů je právě další cenností této kuchařky. Hned u názvu receptu jsou také uvedeny piktogramy, které udávají, jestli je recept superrychlý, s malým počtem ingrediencí, s možností přípravy předem, jestli je ze zásob, snadný, nebo také efektivní. U většiny receptů je těchto piktogramů hned několik, takže je na první pohled zřejmé, koho tím autor receptu potěší.

Chuťové buňky se sbíhají nad Chladničkovou dobrotou s čokoládou, mátou a pistáciemi, nad Máslovou dýní s kukuřičnou salsou, sýrem feta a dýňovými semeny. Milovníky pikantních jídel potěší Thajská lepkavá rýže s křupavým zázvorem, chilli papričkami a arašidy. Zajímavou variantou ryby je Pečený pstruh s rajčatovou salsou s dřišťálkami.

Kuchařka má 322 stran a nechybí v ní úžasné fotografie uvedených jídel. Jedná se o poměrně výpravnou kuchařku, která udělá radost všem, kteří rádi experimentují.

Yotam Ottolenghi je izraelsko-anglický šéfkuchař a restauratér, který je autorem řady kuchařek. Ottolenghi Simple – Snadné vaření na šest písmen vydal v roce 2019 Slovart a Ottolenghi tentokrát spolupracoval s Tarou Wigleyovou. Esme Howarthová zase recepty otestovala.

Share Button

Čtěte také: