Maltašky je skvělé drobné pečivo a my vám nabízíme jeho sladkou variantu. Na jeho přípravu potřebujete dva dny, ale nejedná se o nic složitého. K naší variantě maltašek potřebujeme ještě také voňavý griliáš. Připravte si je.

Maltašky se připravují na různé způsoby. Pro naši variantu je třeba počítat s přípravou těsta den předem. Z másla, hladké mouky a žloutků se vytvoří malé kuličky, které přes noc necháme odpočinout v lednici. Druhý den se drobné pečivo dokončí tak, že se vytvaruje do uzlíčků, přidá griliáš, a pak už se jen peče.

Pokud máte čas, vyrobte si vlastní, produkt je ale možné zakoupit i hotový. Příkladem je třeba Griliáš od Radky Mayerové z její rodinné firmy Grika, který si v roce 2019 vysloužil ocenění Regionální potravina.

Foto: Regionální potravina

Maltašky plněné griliášem

Ingredience (na 60 kousků): 250 g másla, 300 g hladké mouky, 5 žloutků, 100 g hořké čokolády
lžička a půl vody, griliáš

Postup: Na vál nasypeme mouku, přidáme změklé máslo, žloutky a vodu, zpracujeme tuhé těsto. Vytvoříme válečky a rozkrájíme je na cca 60 kousků, ze kterých uděláme kuličky. Poklademe na talíř, přikryjeme igelitem a necháme přes noc odpočinout v lednici. Druhý den ještě ztuhlé kuličky vyválíme na placičky v průměru asi 10 centimetrů. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a smícháme s griliášem. Vychladlou směsí plníme placičky z těsta a zabalíme do uzlíčků, kraje necháme volné. Pečeme v košíčkách asi 15 minut při 180 až 200 °C. Na závěr pocukrujeme a posypeme griliášem a můžeme podávat.

Jak vyrobit griliáš

Griliáš si také můžete připravit doma. Jedná se vlastně o nasekané a jemně opražené oříšky se zkaramelizovaným cukrem.

250 g nasekaných vlašských ořechů (lískových ořechů) jemně opražíme. Na pánvi za stálého míchání roztavíme 250 g cukru, měl by mít nakonec nahnědlou barvu. Ořechy nasypeme na plech potřený olejem a polijeme rozpuštěným zkaramelizovaným cukrem.

Směs necháme vystydnout, a pak ji roztlučeme na malé kousky. Kromě tohoto receptu se dá využít jako ozdoba zmrzlinových pohárů, palačinky, ale třeba i do různých náplní.

Zdroj: Regionální potravina

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: