Pohádkou by se dal nazvat stav, kdy listujete knihou Quiche a koláče, kterou koncem léta vydal Ikar. Podtitul: Jednoduché, chutné a typicky francouzské napovídá, nač se mohou nedočkaví jedlíci těšit. A že toho je spousta.

Ať už máte rádi sladké či slané, rozhodně si vyberete, a určitě se nebude jednat pouze o jeden recept. Nabídnout si v kuchařce plné lahodných záležitostí můžete z oddělení klasických, kreativních, extra rychlých, sladkých a krémových dobrot.

Jaký je vlastně rozdíl mezi koláčem a quiche? Quiche byl nejdříve spojován se slavným slaným lotrinským koláčem quiche Lorraine. Ostatní bylo zkrátka tartes. Dnes spočívá rozdíl v tom, že quiche mají navrchu bohatou polevu a jsou vyšší, zatímco nižší se sýrovým krémem (převážně) jsou koláče (tartes). V případě sladkých pokrmů jsou to vždy jednoznačně koláče, ať už s polevou nebo bez.

Základem bývá křehké těsto nebo lehčí varianty – tvarohové olejové, filo a listové těsto a k tomu suroviny, které jsou běžně k dostání.

Ale pojďme raději od slov k činům a připravme si dva recepty – ze stran 22 a 103 (včetně fotografií). Dobrou chuť!

Bylinkový quiche se schwarzwaldskou šunkou

bylinkovy-quiche-se-schwarzwaldskou-sunkouForma o průměru 26 cm.

Na těsto: 100 g studeného másla, 200 g mouky, špetka soli, 1 lžíce bílého vinného octa
Na náplň: 150 g schwarzwaldské šunky, 200 g sýru Gruyère, 1 svazek hladkolisté petrželky, 1 svazek rukoly, 1 svazek pažitky
Na polevu: 3 vejce, 200 g kysané smetany, sůl, pepř, mletá paprika

Máslo na vymazání formy, mouka na pracovní plochu

Doba přípravy: asi 35 minut (plus asi hodina chlazení a 55 minut pečení.

  1. Pro přípravu těsta nasekáme máslo a ihned prohněteme se 2 lžícemi ledové vody a s otatními přísadami. Z těsta vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a dáme na 1 hodinu do chladna. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Formu na quiche vytřeme máslem.
  2. Na pracovní ploše poprášené moukou rozválíme těsto a vyložíme jím formu. Těsto vícekrát propícháme vidličkou a předpékáme na středním stupni asi 10 minut. Po vyjmutí necháme vychladnout.
  3. Na náplň opečeme na pánvi bez tuku schwarzwaldskou šunku, pak ji dáme okapat na kuchyňský papír. Nastrouháme sýr, opláchneme bylinky a osušíme. Z petrželky otrháme lístky a nasekáme spolu s očištěnou rukolou a pažitkou.
  4. Polovinou bylinek posypeme korpus, navrch položíme polovinu plátků šunky a posypeme polovinou množství sýra. Stejným způsobem zpracujeme zbylé suroviny. Na polevu rozšleháme vejce ve smetaně, opatrně osolíme, pořádně opepříme a dochutíme mletou paprikou. Zalijeme polevou a opečeme na prostředním stupni přibližně 45 minut. Podle potřeby zakryjeme alobalem.

Se solí opatrně, šunka může pustit více soli, než bychom předpokládali.

Zkuste někdy na jaře nahradit pažitku a rukolu velkou hrstí medvědího česneku. Je aromatický a chutná prostě po jaru.

Hruškový koláč s kozím sýrem a karamelizovanými vlašskými ořechy

hruskovy-kolac-s-vlasskymi-orechyJednoduchost a zároveň rafinovanost tohoto koláče závisí na kvalitě surovin, Hrušky nevybírejte moc sladké, hodí se například Gellertova máslovka.

Na formu o průměru 26 cm.

3 pláty mraženého listového těsta, 400 g hrušek, 400 g kozího sýra, sůl, pepř, 100 g vlašských ořechů, 2 lžíce medu, 2 snítky rozmarýnu, 2 lžíce olivového oleje

Kromě toho: máslo na vymazání formy, mouka na pracovní plochu. Doba přípravy asi 20 minut (plus asi 20 minut pečení)

  1. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Formu vytřeme máslem. Těsto mírně rozválíme na pracovní ploše posypané moukou a přeneseme do formy.
  2. Omyjeme hrušky, oloupeme je a rozkrojíme na čtvrtky. Vykrojíme jádřince a dužninu pokrájíme na podlouhlé měsíčky. Kozí sýr nakrájíme na tenké plátky. Hrušky a sýr klademe na těsto střídavě do kruhu. Osolíme a opepříme.
  3. Vlašské ořechy nasekáme nahrubo a promícháme s medem. Pak je nasypeme na náplň do hrušek a sýra. Pečeme na prostředním stupni přibližně 20 minut. Opláchneme rozmarýn, jehličky drobně nasekáme a promícháme s olivovým olejem. Takto ochuceným olejem pokapeme koláč před podáváním.
Share Button

Čtěte také: