Raw neboli živá strava je poměrně oblíbeným stravovacím způsobem, jehož popularita stále roste. Má také ale řadu odpůrců. Nemusíte se jí držet zuby nehty, můžete k ní přistoupit jako k ozvláštnění vašeho tradičního jídelníčku.

Obvykle u raw receptů nacházíme spoustu surovin, které nám naši snahu o změnu trochu komplikují. Ovšem existují i výjimky. Kniha Raw pro zdraví a krásu (Smart Press, 2016) od Jitky Adamové je novinkou na trhu a rozhodně stojí za pozornost. Nejedná se pouze o kuchařku, ale autorka na prvních padesáti stranách přibližuje tento způsob stravování a odpovídá na řadu všetečných otázek. Její recepty nejsou složité, a přitom skvěle vypadají i chutnají. Z knihy jsme vybrali dva zástupce, kteří nevyžadují speciální suroviny a mohou být skvělým zpestřením.

Cuketové špagety

Cuketove-spagety-s-rukolovym-pestem-a-raw-kecupemNebudu vás dlouze přesvědčovat, že potřebujete spiralizér. Já to vím, vy to víte, i tyhle dvoje cuketové špagety to vědí. Můžete to zkusit se škrabkou, ale hry s barvami a tvary neznají hranic. Monotónnost naškrábaných proužků vás po čase začne nudit.

Co potřebujete:
2 středně velké cukety, 4 lžíce olivového oleje, sůl

na pesto:
4 velké hrsti rukoly, pár lístků čerstvé bazalky, 150 g / 1 šálek kešu, 2 stroužky česneku, 120 ml / 1 šálku olivového oleje, pepř, sůl

na kečup:
3 zralá rajčata, 2 červené kapie, 120 ml / 1 šálku olivového oleje, 1 lžičku sušené červené papriky, 1 lžičku provensálského koření, 3 lžíce jablečného octa, 3 lžíce agáve, sůl, pepř

Postup:

Cukety omyjte a oloupejte. Ve spiralizéru vytvořte dlouhé „špagety“. Můžete je zkusit naškrábat škrabkou na silnější plošší tvary netěstovin, ale jak už jsem řekla, časem začnete toužit po změně. Cuketové tvary jemně prosolte, nechte vyplakat a poté opláchněte, osušte, pokapejte olejem a opatrně promněte v rukou. „Špagety“ tak změknou, budou hezky ohebné a snadno se obalí omáčkou.

Všechny ingredience na rukolové pesto umixujte v mixéru do konzistence klasického bazalkového pesta. Na raw kečup uplatněte stejný postup.

Cuketové proužky rozdělte na talíře a doplňte pestem nebo kečupem podle požadavků strávníků.

Můj tip: Místo kešu použijte klidně vlašské ořechy nebo olej z vlašských ořechů. Pesto pak má jemnou ořechovou příchuť.

Detoxikační koktejl

detoxikacni-koktejlJe to takové trošku anomální smoothie – žádné ovoce na zahuštění v něm není a vlastně by se dalo i odšťavnit. A je hodně zelené. Ale co jiného byste od čistícího nápoje čekali. Tenhle zeleninový koktejl vám pomůže snížit tlak i cholesterol, čistí játra, ledviny i krev a ještě vás vyjde levněji než výživové doplňky z lékárny. Na samý konec kapitoly se nedostal náhodou. Je totiž superzelený. Zeleněji už to snad ani nejde.

Co potřebujete:
1 okurku
1 řapík celeru
hrst zelené petrželky
hrst natě koriandru
hrst čerstvého špenátu
asi 2cm kousek zázvoru
1 bio citron

Rozmixujte okurku s řapíkatým celerem, pak přidejte ostatní suroviny a mixujte do hladka. Připravte se na zeleninovou bombu a směle podávejte. Nejspíš ale jenom sobě.
Co možná nevíte o detoxikaci:
Většina detoxikačních diet a očistných kúr se v první řadě zaměřuje na podporu činnosti jater. Vždyť právě játra čistí tělo od všeho toxického. Správná jaterní očista zahrnuje spoustu zelené zeleniny, hlavně listové. Naopak si při ní odpustíte všechny živočišné produkty, ale i soju a sirupy (i javorový, agávový, dokonce i med). Dobrá zpráva je, že očistné kúry nejsou životní styl a obvykle zaberou asi týden. Přitom ale už po dvou či třech dnech se cítíte líp a pozorujete na sobě změny. Na živé stravě sice nebudete vyloženě potřebovat detoxikovat, ale čas od času se tělo přihlásí o víc zelených potravin.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: