Šťávy jsou jedním z dobrých způsobů, jak do těla dostat vitamíny a další potřebné látky. Knih a příruček na trhu ohledně čerstvých šťáv najdete velké množství. Málokterá je ale tak komplexní jako Moderní odšťavňování Mimi Kirk.

odstavnovaniPodle kanadských průzkumů by největší podíl denní stravy měl být složen z ovoce a zeleniny. „Půllitrová sklenice čerstvé šťávy denně pomůže dosáhnout vaší doporučené denní dávky. Pomocí konzumace čerstvých šťáv buňky rychle vstřebají dané živiny. Koncentrované množství živin ve šťávě jde přímo do našeho krevního oběhu a vstřebá se rychleji. Pití šťáv odlehčí našemu trávicímu ústrojí práci s trávením vlákniny. Energii pak může použít k posílení imunitního systému. Toto je jedním z důvodů, proč je šťávový půst tak dobrý v boji proti stárnutí.”

Jako se vším, nemělo by se pití šťáv přehánět, protože neobsahují vše, co by ovoce a zelenina mohla organismu předat. Ale o tom někdy jindy. Dnes si povězme více o odšťavňování, čerstvých šťávách a smoothies s vlivem na životní energii, detoxikaci a pevné zdraví.

Mimi Kirk prohlašuje, že pitím šťáv velmi prospějete tělu a v budoucnu nebudete muset trávit čas u lékaře. Čerstvými šťávami je myšleno pití skutečně čerstvě připravených nápojů. Netýká se krabicových šťáv, které jsou často upravené a doslazované. Podle autorky šťávy dokonce pomohly zastavit některá chronická onemocnění jako cukrovku typu B. Nemají však nahradit vyváženou stravu, ale obohatit ji. Pitím vyplavujeme z těla odpady a detoxikujeme ho. Odšťavňování nabízí vysoce koncentrované vitamíny a živiny, které ihned vstupují do krevního oběhu a jsou využívány. Protože se jedná o tekutiny, pomáhají při nadváze a navíc léčí záněty.

Hlavní součástí je tmavě zelená listová zelenina, která obsahuje esenciální minerály, vitamíny a aminokysliny nezbytné pro dobrý zdravotní stav. Jedná se však o nápoje, na jejichž chuť je třeba si zvyknout. Často proto šťávy obsahují ovoce, pak je pití příjemnější.

Jedním z důvodů, proč pít čerstvé šťávy, jsou enzymy. Ty se totiž jakoukoliv tepelnou úpravou, vyšší než 46 °C, ničí. Enzymy jsou nezbytné pro každý chemický proces v našem organismu, včetně trávicího a imunitního systému. Zodpovědné za zpracování vitamínů a minerálů jsou právě enzymy. „Pokud salát sníte rychle a nerozmělníte ho v ústech, nezískáte z enzymů plný potenciál.” Tím je míněno 30x-50x kousnutí do každého sousta, což se většinou neděje.

odstavnovani-ovoceZdravotní přínosy odšťavňování:

  • hydratace těla
  • posílení krevního oběhu
  • posílení kostí
  • posílení imunitního systému
  • zvýšení hladiny energie…

Nevíte, jestli si vybrat mezi mixováním nebo odšťavňováním? Zvolte obě varianty v rozumné míře, protože obě jsou organismu prospěšné. Mimochodem. Vlákninu, která zbude jako vedlejší produkt při odšťavňování, můžete využít pro tvorbu raw produktů.

Čerstvá šťáva by se měla vypít do 24 hodin, protože jinak se ničí důležité látky. Skladovat se dá ve vzduchotěsné nádobě v lednici.

S kompletním průvodcem Moderní odšťavňování (Synergie, 2016) získáte opravdu plnohodnotné odpovědi na všechny otázky ohledně šťáv. Od skladování ovoce, přes výběr odšťavňovačů, až po přehled ovoce a zeleniny včetně jejich důležitých látek a významu. Samozřejmě nechybí ani velký počet receptů, které jsou spojeny s vysvětlením, čemu pomáhají a jak.

Věděli jste, že mrkve obsahují hodně vitamínů A, K a vlákniny? Její konzumace pomůže v péči o pokožku a proti stárnutí. Dokáže také předcházet infekcím a snižuje riziko srdečních chorob.

Na zdravá játra #1

1 grep, odšťavněný; 1 jablko, 1/2 hrnku hlávkového zelí, 1/2 citrónu, odšťavněného; 2 stonky řapíkatého celeru, 4 listy římského salátu; 2,5 cm kus oloupaného zázvoru; hrst petrželky; 2,5 cm kus kurkumy.

Suroviny odšťavněte podle pořadí na seznamu. Pokud se rozhodnete je rozmixovat, přidejte tekutinu podle potřeby.

Šťáva pro celkové zdraví

1 středně velká řepa, 1 velká mrkev, 1 zelené jablko nebo jablko Fuji

Suroviny odšťavněte podle pořadí na seznamu.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: