Nedávno se na knižní pulty dostala druhá kniha Denisy Bartošové s názvem Láskominy (Smart Press, 2015). Měli by zpozornět nejen všichni, kdo rádi vyrábějí vlastní dárky a k tomu připravují i skvělé recepty. Tenhle titul je totiž plný krásných záležitostí.

laskominy-denisa-bartosovaKniha má obrovský záběr. Tím, že provází čtenáře celým rokem, po jednotlivých měsících, působí tak trochu jako deník. A tento deník je prošpikován poutavými nápady na vyrábění a různými zajímavými recepty. Už když knihu poprvé chytíte do ruky, tak zjistíte, že díky luxusnímu vizuálnímu provedení včetně zavázání na mašli, je krásným dárkem pro duši. Když se do knihy začtete, uvidíte, že pořízením jste chybu neudělali. Při své rozmanitosti se kniha krásně doplňuje a i pokud máte ke kreativitě o trochu dále, třeba se hlavně rádi díváte na krásné věci, tentokrát možná i zkusíte něco vyrobit mimo kuchyni. Ať už to bude třeba drátěná lucerna, velikonoční věnec nebo například panenky z kolíčků.

Skvělým doplněním je volná stránka, kam si můžete dopisovat zajímavé nápady, ktterá uzavírá každý měsíc. Deníková stránka je navíc opatřená pranostikami: „Suchý březen, mokrý máj, bude humno jako ráj.”

Ponořit se do tvoření – ať už v kuchyni, v pracovně či na zahradě, pro mě totiž vždy znamená jediné – vypnout, zklidnit se v té naší zrychlené době a odpočívat,” říká autorka knihy Denisa Bartošová.

Vyrobit si tak můžete třeba přírodní mýdlo, které si můžete doplnit i o krásnou etiketu.

Láskominy: voňavá záležitost - extrakty a sirupy na pečení
Láskominy: voňavá záležitost – extrakty a sirupy na pečení

Za pozornost stojí i velmi chutné recepty – tapenáda z oliv, salát z pečené řepy nebo například křupavé chlebové tyčinky.

Láskominy se hodí i tehdy, pokud nutně potřebujete na poslední chvíli dárek. Takzvaný Last minute dárek najdete v každé kapitole. Jedná se jak o jedlé, tak i nejedlé dárky jako je například sendvič pro koledníky nebo čaj ze zahrádky.

Rozhodně nepřeskočte ani závěrečné stránky, kde naleznete nejen odkaz na autorský ateliér Denisy Bartošové, ale i další tipy na nákupy. Dozvíte se také podrobně, kdo se na knize dále podílel a právě díky této výborné spolupráci jsou Láskominy tak kouzelně perfektní.

Denisa Bartošová se od roku 2005 profesionálně věnuje dekor stylingu. Spolupracovala s řadou známých časopisů, působila jako dekor stylistka při fotografování jídla, zpracovávala Dekorové story, ale i realizovala proměny interiérů jako interiérová designérka. Aktuálně se podílí na tvorbě magazínů Krásný venkov a Nové proměny bydlení.

„Denisa je mistryně světa v tom, jak dokáže bez peněz a bez prostředků udělat z ničeho něco úžasného.”
Pavlína Blahotová, vydavatelka Decomedia

Ať už si pořídíte knihu pro sebe nebo jako dárek, najdete spoustu inspirací pro celý rok, které se skvěle doplňují. K Láskominám se budete velmi rádi vracet, protože díky krásnému zpracování (dovedenému k dokonalosti) láká pohodou, kterou k životu, obzvlášť v dnešní době, bezpodmínečně potřebujeme.

Na oficiálních stránkách knihy www.mojelaskominy.cz naleznete spoustu informací a také šablony ke stažení, které publikaci doplňují.

Předchozí díl knihy Láska prochází kuchyní vyhrál v Pekingu v kategorii DESIGN v MEZINÁRODNÍ soutěži Gourmand World Cookbook Awards za rok 2013 cenu o nejkrásnější kuchařku na světě. Řekla bych, že i novinka má dobře našlápnuto na úspěch.

Sychravé a mrazivé dny si vyžadují speciální podporu, kterou může poskytnout třeba právě horký vánoční punč Denisy Bartošové.

Horký vánoční punč

Voňavý a hřejivý punč
Voňavý a hřejivý punč

Recept na voňavý a vitamíny nabitý punč mám od kamarádky Dagi. Uvařím vždycky rovnou dvě dávky, nechám stát hrnec s naběračkou na plotně a celý Štědrý den postupně všichni upíjíme, pořád víc se radujeme a vánoční stres nemá žádnou šanci. Zkuste to taky!

4 dl bílého vína
2 dl tmavého rumu
1,5 dl černého čaje
5 kostek cukru
3 lžíce medu
2 pomeranče v bio kvalitě
1 citron v bio kvalitě

Čaj zalijte horkou vodou a nechte asi 10 minut louhovat. Do hrnce o obsahu 1,5 l vlijte bílé víno a rum. Pomeranče a citrony důklad­ně omyjte a osušte. Všech pět kostek cukru poctivě třete o pomerančovou kůru, až budou ze všech stran pěk­ně oranžové a voňavé. Teprve pak je vhoďte do hrnce k rumu a vínu a při­lijte vylouhovaný čaj a med.
Pomeranč a citron rozpulte, vy­mačkejte šťávu a vlijte ji do hrn­ce. Nakonec pomocí lžíce vydlabejte i dužinu, pokrájejte na malé kousky a přidejte do punče. Prohřejte a ser­vírujte.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: