Milovníci francouzské kuchyně nedají dopustit na kuchařskou bibli z pera kulinářské legendy, Julie Childové. Umění francouzské kuchyně již od padesátých let minulého století provází snad všechny americké hospodyňky. České kuchařky mohly svým souputnicím pouze závidět, až do podzimu loňského roku, kdy se nakladatelství Jota se rozhodlo obsáhlou publikaci vydat.

umeni-francouzske-kuchyneJulia Childová, spolu se svými spoluautorkami Louisette Bertholdovou a Simone Beckovou, stvořila pravý klenot pro každou začínající i pokročilou milovnici francouzské kuchyně. Na více než 800 stranách obsáhlé kuchařské bible se seznámíte s recepty pro kompletní jídelníček, od polévek po lahodné dezerty a koláče. Childová nezapomíná na nic, takže i úplné hospodyňky-elévky se mohou ponořit do lahodného vaření.

Máte plnou kuchyni náčiní a vůbec nevíte, které k čemu slouží? Žádný problém, Umění francouzské kuchyně představuje hned v začátku užitečné i potřebné kuchyňské vybavení. Následuje slovníček základních pojmů, takže vám už nebude připadat, že s vámi různí kuchaři mluví cizí řečí. Blanšírování, vykosťování ani příprava skvostného ragú již nebude strašákem, nýbrž báječnou zábavou.

umeni-francouzske-kuchyne-ilustracniVšechny recepty autorky zpracovávají přehledně a pro zpestření přidávají rozličné variace každého pokrmu. V předmluvě navíc radí čtenářkám, jak začít a prozíravě vysvětlují systém receptů i způsob uspořádání. Díky tomu se i vy stanete pravými mistry tradiční francouzské kuchyně. Jakmile porozumíte základům, nebudete už ke každému vaření kuchařku potřebovat. Ale i přesto ji s láskou a chutí otevřete, i když třeba jen proto, abyste se potěšili s krásným zpracováním a laskavým jazykem knihy.

Kuchařka obsahuje tak nepřeberné množství receptů, že prostě nevíte, kterým začít. U mě nakonec zvítězila bramborová polévka s pórkem.

Pozvání k vaření s Julií Childovou si dovolím uzavřít citací přímo z původní předmluvy autorek, která dokonale vyjadřuje pocit, jenž odteď v kuchyni získáte: „Naučte se používat vlastní dlaně a prsty; jsou to skutečně úžasné kuchařské nástroje. Důležité je rovněž umění zacházet s horkým jídlem; ušetří vám to spoustu času. Pravidelně si ostřete nože. A hlavně si vaření užívejte.“

Umeni-francouzske-kuchyne-recept
Držte se postupů a pokynů, abyste dosáhli opravdového gurmánského zážitku. Umění francouzské kuchyně se stane skvělým pomocníkem a parťákem při vaření francouzských lahůdek.

UMĚNÍ FRANCOUZSKÉ KUCHYNĚ, Julia Childová, Louisette Bertholdová a Simone Becková
vydalo nakladatelství Jota, v roce 2014
www.jota.cz

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: