S teplejšími měsíci opět častěji přicházejí na řadu nejrůznější saláty i u těch, kteří si na zeleninu obzvlášť nepotrpí. Pokud vám docházejí nápady, můžete načerpat inspiraci z knihy Salátový bar, kterou nedávno vydal Slovart. Najdete v ní 80 chutných a zdravých salátů.

salatovy-barAutorka knihy Sára Lewisová vzala téma pěkně od základu, tedy přehledu listové zeleniny s její charakteristikou. Od těch nejznámějších jako hlávkový, ledový salát až po radicchio neboli odrůdy čekanky. Zabývá se i obsahem vitamínů a látek v salátech. Pak už přechází k zálivkám a dresinkům. Vinaigrette s třemi díly oleje na jeden díl octa, špetkou soli a špetkou pepře, dále zdravé dresinky na hubnutí a zálivky bez mléčných výrobků.

Ať už si vyberete inspiraci z částí Občerstvení, Hubnutí, Energie nebo Detox, budou vaše chuťové buňky v plné pohotovosti.

salatovy-bar-ukazkaVlastní recepty jsou vždy doplněny zajímavým tipem jako například Dokonalý hrášek: Podáváte-li hrachové lusky syrové, zachováte všechen vitamín C i thiamin (ze skupiny vitamínů B), které se při vaření částečně ztratí, protože jsou rozpustné ve vodě.

Naleznete recepty nejen zeleninové jako například Zelená bohyně s luštěninami a semínky, ale také s kuřecím masem. Z nich můžete ochutnat tradiční salát Caesar nebo Vietnamský salát s kuřecím masem a zeleninou. Vepřové maso je zastoupeno Nudlovým salátem s křupavým sladkokyselým vepřovým masem. Pochutnejte si na hovězím mase třeba v Salátu s hovězím masem a dresinkem s ricottou a křenem. Vybírat můžete také ze salátů s rybami a plody moře. Na pikantní notu vás přivede Salát s olihněmi a chilli papričkou. Rybu si vychutnáte třeba v Asijském tuňákovém salátu s divokou rýží.

Salátový bar Lewisová

Salátový bar je plný tradičních i méně známých receptů nejrůznějších chutí a vůní. To vše skvěle doplňují lákavé fotografie. Recepty většinou nejsou náročné na suroviny. Každý strávník si mezi nimi může najít několik svých favoritů, se kterými potěší ať už své chuťové buňky nebo zaujme celou rodinu.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: