Food Revolution Day ČR je nezisková událost, kterou odstartoval Jamie Oliver ve Velké Británii, a už několikátým rokem probíhá i u nás. Koná se 20. května 2016. Za událostí stojí Škola vaření Chefparade, časopis F.O.O.D. a Championship music, kteří se spojili v boji za kvalitnější jídlo a lepší životní styl dětí i jejich rodin.

Foto: archiv Food Revolution Day
Foto: archiv Food Revolution Day

Na dálku se tak zapojí školky, školy, dětské domovy, knihovny a nízkoprahová centra. V tento den se budou v dopoledních hodinách vařit jídla podle receptů Jamieho Olivera pro 100 předem přihlášených dětí ve škole vaření Chefparade v Holešovicích za účasti ambasadorů. Těmi jsou například Kamila Rundusová (chef a blogerka), Lucie Arichteva (food blogerka), Martin Škoda (gastronomický nadšenec), Dara Rolins (zpěvačka).

Startuje česká revoluce, která zapůsobí na děti v místě jim nejbližším – na internetu. Spojí se tak jídlo, pohyb a hudba se známými kuchaři, blogery, youtubery a hudebníky, jako je například Ben Cristovao. „To, jakým způsobem se stravujeme jako děti, nás ovlivňuje ve velké míře i v dospělosti. Je dobré najít si cestu ke zdravému a přitom dobrému jídlu co nejdříve,” vysvětluje Ben, proč se zapojil do FRD ČR.

food-revolution-day-materskaAkci podporuje také projekt Skutečně zdravá škola. Školy budou vařit podle receptů Jamieho Olivera a dvojice zpěvaček Mateřská.com pří této příležitosti složila Skutečně zdravý hit, ke kterému přizvala řadu známých osobností jako Jan Budař, Simona Babčáková, Honza Dolanský, Martha Issová, Lejla Abbasová, Kristýna Boková, Milan Cais a Mardoša z Tata Bojs, kuchař Martin Škoda, youtuber Kovy a další. Happening za zdravé jídlo a křest videoklipu, který proběhne 20. května 2016 v Praze na lodi Cargo Gallery od 16:30 do 22 hodin. Bude možnost ochutnat skutečně zdravé jídlo, zatančit si na DJe Martina Mikuláše (Phono.cz) a zeptat se, co může udělat pro to, aby i jeho dítě chodilo do Skutečně zdravé školy. Na místě budou také zástupci některých z více než 130 škol zapojených do programu Skutečně zdravá škola.

Nechte se inspirovat dvěma jídly, která připravil Jamie Oliver: Losos se zeleninou a pestem a Polévka Minestrone

REVOLUCE JAMIEHO OLIVERA
Jamie bojuje za to, abychom vařili plnohodnotná jídla! Tyto recepty patří mezi 10 Food Revolution receptů, které by nás a naše rodiny měly naučit, jak vařit kvalitní a nutričně vyvážená jídla. Originály receptů v angličtině najdete na jamiesfoodrevolution.org. Oslavte s námi den opravdového jídla a zdraví!

Losos se zeleninou a pestem

4 PORCE / 30 MINUT
Losos je zdrojem omega 3 mastných kyselin, které udržují zdravé srdce a také obsahuje hodně vitamínu D, který zase pomáhá našim zubům a kostem. Příprava na pánvi je jednoduchá a rychlá, takže tento recept stihnete i k večeři ve všední den.

INGREDIENCE
600 g nových brambor, 200 g fazolových lusků, 200 g brokolice, 4 filety lososa po 120 g, olivový olej, citron

NA PESTO:
25 g piniových oříšků, 1/2 stroužku česneku, 50 g čerstvé bazalky, olivový olej, 15 g parmazánu, 1 citron, sůl, pepř

PESTO
Na rozehřáté pánvi za stálého míchání opražte piniové oříšky dozlatova. Potom je přesypte do menší misky. Oloupejte česnek a se špetkou soli ho vložte do hmoždíře. Přidejte natrhané lístky bazalky. Rozmačkejte všechno na pastu a potom přidejte piniové oříšky. Znovu rozmačkejte a až se vše spojí, přendejte vše do misky. Přidejte 2-3 lžíce olivového oleje a nastrouhaný parmazán. Promíchejte. Vmíchejte trochu citronové šťávy a pepře, ochutnejte a podle potřeby ještě dochuťte.

ZELENINA
Omyjte brambory kartáčkem. Nakrájejte brokolici a fazolky.
Do hrnce nalijte horkou vodu a přiveďte ji k varu. Potom vmíchejte trochu soli. Do vroucí vody vložte brambory a vařte je 15 minut. Na posledních 5 minut vaření přidejte i brokolici a fazolky.

RYBA
Rozehřejte pánev na vysokou teplotu. Ze všech stran potřete lososa olejem, osolte a opepřete. Položte lososa na pánev kůží dolů, snižte teplotu a smažte asi 4 minuty – dozlatova. Obraťte lososa a opékejte další 2 minuty. Pánev odstavte a nechte pár minut odpočinout. Potom lososa pokapejte citronovou šťávou.

DOKONČENÍ
Slijte zeleninu, nasypte ji do velké mísy a promíchejte ji s pestem.
Na každý talíř dejte jednoho lososa a dostatek zeleniny. Vše ještě pokapejte citronovou šťávou.

JAMIEHO TIP:

Pesto každý miluje!
Můžete ho použít jako zálivku na salát, do těstovin nebo s ním třeba pokapat toasty.

POLÉVKA MINESTRONE

8 PORCÍ / 1 HODINA 20 MINUT
Vydatná a výživná polévka Minestrone je skvělá v tom, že ji můžete uvařit z různých druhů zeleniny, kterou zrovna máte doma. Parmazán jí dodává silnou chuť. Pokud si ho dopřejete v rozumném množství, je dobrým zdrojem vápníku.

INGREDIENCE
1 stroužek česneku, 1 červená cibule, 2 kusy řapíkatého celeru, 1 cuketa, 1 menší pórek, 1 velká brambora, 400 g bílých fazolí (v plechovce), 2 silné plátky slaniny, olivový olej, 1/2 lžičky oregana, 1 čerstvý bobkový list, 800 g loupaných rajčat, 1 l zeleninového vývaru, 1 hrst kapustových listů, 100 g celozrnných těstovin, parmazán, čerstvá bazalka, sůl, pepř

Oloupejte a najemno nasekejte česnek a cibuli. Oškrábejte a na kostičky nakrájejte mrkev, celer a cuketu. Všechnu zeleninu nasypte do velké mísy.
Opláchněte pórek a odkrojte konce. Nakrájejte pórek na menší proužky. Přidejte pórek do mísy.
Očistěte brambory a nakrájejte je na kostky, slijte fazole. Slaninu nakrájejte nadrobno.
V pánvi rozpalte lžíci oleje a osmažte slaninu dozlatova. Přidejte všechnu zeleninu (kromě brambor), oregano, bobkový list a pomalu opékejte asi 15 minut, nebo dokud zelenina nezměkne.
Vmíchejte brambory, fazole, zeleninový vývar a loupaná rajčata. Ta po chvilce rozbijte lžící na menší kusy. Přikryjte hrnec poklicí a pomalu přiveďte k varu. Polévku vařte asi 30 minut, nebo dokud brambory nezměknou. Z kapusty odřezejte tvrdé části a potom ji nahrubo nasekejte.
Pomocí válečku rozbijte těstoviny na menší kusy, ještě dokud jsou v sáčku, nebo je zabalte do čisté utěrky. Pomocí nože vyzkoušejte, jestli jsou brambory měkké. Pokud jsou, přidejte kapustu a těstoviny a vařte, dokud těstoviny nejsou “al dente” – to znamená, že už jsou měkké, ale uvnitř stále pevné. Pokud je polévka moc hustá, přidejte trochu vody. Přidejte natrhané lístky bazalky a dochuťte polévku solí a pepřem. Podávejte se strouhaným parmazánem a plátkem celozrnného chleba.

Share Button

Čtěte také: