Opět pro vás máme pořádnou dávku nejrůznějších chutí, vůní a zážitků pro všechny smysly. Nechte se inspirovat.

Vychutnejte si

UGO svačinky
UGO svačinky

UGO Salaterie a Freshbary opět připravily novinky, tentokrát můžete vyzkoušet snídaně a svačinky. Konkrétně se jedná o wrapy, balené salátky, mazané svačinky, chia pudinky i oblíbené jogurtovo-tvarohové krémy, zkrátka vše, co pomůže k zahnání hladu, ať už jste v práci nebo na cestách.
Tvarohovo-jogurtové krémy ve variantě s müsli nebo ovocem, chia pudinky s kokosovým mlékem vlastní výroby nabízejí v několika různých ovocných kombinacích. Vybrat můžete i chleby s originálními pomazánkami a obložené třeba uzeným lososem nebo avokádem. Menší wrapy mají zajímavé náplně – například s humusem a granátovým jablkem nebo s ovčím sýrem a olivami.
Balené saláty s sebou jsou bezlepkové, salát s čočkou a cherry rajčátky je zároveň vhodný i pro vegany.

Ajala Elixír horká čokoláda
Ajala Elixír horká čokoláda

Pokud milujete horkou čokoládu, můžete zkusit Ajalu Elexír – horkou čokoládu, kterou si můžete připravit doma. Novinku čokoládovny Ajala v sypké formě stačí uvařit v horké vodě (jako indiáni) nebo v mléce (jako Evropani) a za minutku máte horký supernápoj, který v zimě spolehlivě zahřeje a zachutná. Do 100 ml tekutiny patří 6 velkých lžic čokolády, na mírném plameni chvilku míchat, dokud se tekutina nespojí s čokoládou. Dle chuti můžete čokoládu dosladit nebo přimíchat různé druhy koření.
Ajala Elixír obsahuje čistou 70% čokoládu Ajala vyrobenou pouze z výběrových kakaových bobů v bio kvalitě a ze sušené třtinové šťávy.
Využít ji můžete i na vaření a pečení, kam byste jinak strouhali čokoládu – do sladkého pečiva, do smoothies… Jednoduché a praktické. Získáte tak enegrii, dávku hořčíku a antioxidantů ( až 3x více než třeba zelený čaj), takže podporuje činnost imunitního systému a prokazatelně zvyšuje v těle tvorbu hormonu štěstí, a navíc má nízký glykemický index. Ajala Elixír můžete pořídit na www.ajala.cz a v síti Sklizeno za cenu 250 Kč/250gramové balení.

Salát: kozí sýr s červenou řepou. Foto: Bageterie Boulevard
Salát: kozí sýr s červenou řepou. Foto: Bageterie Boulevard

Červená řepa se dere na výsluní. Dostala se i do fastfoodů v podobě zdravých alternativ rychlého oběda .
Fastfoodový řetězec Bageterie Boulevard zpestřil svou podzimní nabídku o nový salát z červené řepy s kozím sýrem a dýňový sendvič s řepným salátem a uzeným pstruhem.
Červená řepa je bohatá na minerální látky, obsahuje až 50 % sodíku, dále hořčík, vápník, zinek, železo nebo mangan. Nechybí jí ani vitamíny, jako např. vitamín B nebo provitamin A, známý jako betakaroten. Zdraví prospěšnou surovinu můžeme nově ochutnat i v salátu Bageterie Boulevard, který spojuje bohatou chuť řepy, vlašských ořechů, rozpečeného kozího sýra, jablek a medové zálivky na listových salátech. Šéfkuchař a porotce soutěže MasterChef Miroslav Kalina červenou řepu zkombinoval s uzeným pstruhem na dýňovém chlebu, vlašskými ořechy a čerstvými jablky.

Začtěte se

Zdeněk Pohlreich Lehká kuchyně

Zdeněk Pohlreich napsal kuchařku Lehká kuchyně, která může zpestřit vaše jídelníčky. „Celý život jsem na dietě a vlastně nevím na jaké. Mám nadváhu prolínající se s obezitou a strašnou chuť s tím něco udělat. Nejde ale o dietu, která jednou skončí, jde o způsob, jak to vyřešit z gruntu. Rozhodl jsem se napsat knihu o rozumném jídle, bez gastronomické hysterie a zdraví nebezpečných experimentů. Lehká kuchyně je o tom, jak vařit zdravě (raději bych řekl rozumně) a se zachováním toho, co mě na gastronomii nejvíce vzrušuje a proč ji mám rád – skvělé chuti a prezentace jídla! Tyto pokrmy mohou chutnat báječně a vypadat lákavě, a navíc se po nich nesvalíte na gauč, ale budete se cítit lehce!“ Zdeněk Pohlreich. Titul vydalo nakladatelství Sevruga.

Umění dobrého jídla

Další inspirací se může stát kniha Jasmine Hemsley a Melissy Hemsley Umění dobrého jídla. Když jíte skutečné, průmyslově nezpracované a výživné jídlo, můžete vést zdravější a aktivnější život. Z knihy sester Hemsleyových pochopíte, co je pro vaše tělo dobré. Autorky na základě vlastních zkušeností a deseti let studia sepsaly základní pravidla, v nichž kombinují odvěké principy stravování s moderním dietetickým výzkumem. Součástí jsou i jednoduché recepty pro domácí vaření. Najdete tu snídaně, polévky, maso a ryby, přílohy, zeleninová jídla, saláty, dipy a zálivky, ale i pečené či nepečené dezerty a nápoje. Navíc nejsou náročné na přípravu. Vydal Slovart.

Zaťukej mi na srdce

Nakonec tu máme tip na společenský román s humornými situacemi, určený spíše ženám. Zaťukej mi na srdce napsala Petra Nachtmanová, která sice bydlí na ostrově Curaçao v Karibiku, ale pravidelně navštěvuje Českou republiku. Mezi poslední knihy patří humorné romány pro ženy – Hodinová manželka Eva (2015), Svůdkyně s modrým nebem nad hlavou (2016), Vdaná potvora (2016). V její novince se Věra Kyselková snaží nalézt ženicha pro svou dceru a otce pro vnučku. Není to snadné, protože žádný vytipovaný muž nepostoupí ani do chodby za hlavními domovními dveřmi. Dcera Ida si rychle poradí a zamiluje se. Do celého láskového kolotoče se pletou šílené pokyny od ředitele banky Jožina. Věra společně s kamarádkou Inkou pracují v bance již dlouho. Musí si poradit s novými technologiemi, nudným školením i se změnou sídla jejich pobočky. Odporují, mračí se, ale nakonec plní každý příkaz z vyšších míst – při nezvládnutí totiž riskují odchod rovnou mezi nezaměstnané…

Výletujeme a navštěvujeme

tri-v-tom-divadlonajezerce-fotoivankahun-kristyna-hrusinska_felix-slovacek-jr_2015

Tři v tom je slavnou komedií o třech žhavých nápadnících a ženách jejich srdce. Poprvé přinutila návštěvníky divadla ke smíchu v listopadu před 38 lety. Před rokem se vrátila na pražská divadelní prkna do Divadla Na Jezerce, kde ji nastudoval mladý režisér Matěj Balcar. Diváci  uvidí Kristýnu Hrušínskou, Terezu Němcovou, Denisu Pfauserovou, Petra Vacka, Jana Hrušínského, Felixe Slováčka jr., Michala Kerna či Václava Chalupu a další.  Tři v tom – jsou tři mladé dámy v hodně svízelné situaci, nešťastní nápadníci a rozzuření otcové. Příběh je i po čtvrtstoletí stále vtipný a aktuální. A právě v tom tkví podle Petra Vacka půvab celé hry: „Komedie  nabízí nekonečné množství vtipných situací a nečekaných zápletek a je tak velkou hereckou příležitostí.”
Na představení můžete zavítat třeba 28. 11. v Divadle Na Jezerce od 19 hodin.

6_krysar_klara-cibulkova_foto-alena-hrbkova-pro-svandovo-divadlo-repro-z
Klára Cibulková Krysař, foto: Alena Hrbková pro Švandovo divadlo

5. listopadu měl ve Švandově divadle premiéru Krysař, klasický titul v nové adaptaci. Scénář podle předlohy Viktora Dyka napsala Martina Kinská, v překvapivém obsazení titulní role Krysaře se objevuje Klára Cibulková. Režisér Dodo Gombár k tomu říká: „Moc bych si přál, abychom se dokázali oprostit od nahlížení na Krysaře jako na muže či ženu. V mých očích je to především bytost. Neumím to jinak říct. Zároveň je to kdosi, kdo nese s sebou tajemství, lidi se ho štítí a straní, tak jako kdysi katů a dnes těch, kteří nastolují nepohodlné myšlenky. Vykonává podivnou, špinavou práci, nemá vlastně ani jméno, snad ani minulost.“ Další nápověda k možnému jevištnímu uchopení je podle Gombára zachycena už v Dykově novele, který mluví o Krysaři jako o muži štíhlé postavy s drobnýma, jemnýma rukama… „Tím své okolí irituje, nutí k podivné ostražitosti, ale i otevřenosti. Rozhodnutím obsadit do této role Kláru Cibulkovou jsem chtěl vnést do inscenace paradox a přirozené, nedivadelní napětí,“ uvádí režisér a zároveň umělecký šéf Švandova divadla Dodo Gombár.
Nechybí celá řada naléhavých témat: „Skrytá síla, manipulace, přetvářka, pokrytectví, slepota komunity, vášeň, osudová láska, žárlivost, šepot ďábla, naděje,“ vypočítává Gombár. Krysař je podle něj i o čekání na něco či někoho, kdo vyřeší naše problémy. „Krysař je možnost, která za nás věci kolem vyčistí a uvede, řekněme, do původního stavu,“ říká režisér.
V dalších rolích účinkují Réka Derzsi, Jacob Erftemeijer, Marek Pospíchal, Alena Štréblová, Luboš Veselý, Miroslav Hruška, Bohdana Pavlíková, Martina Krátká, Eva Josefíková, David Punčochář, Petr Buchta ad.

Výstava Jana Kaplického v Tančícím domě. Foto: Petra Bejdová
Výstava Jana Kaplického v Tančícím domě. Foto: Petra Bejdová

do 12. března 2017 můžete v Tančícím domě navštívit výstavu Jana Kaplického, která představuje ikonická díla i objekty, které dosud nebyly vystaveny.
Výstava nabízí nejen možnost vidět to nejlepší z Kaplického celoživotního díla, ale také dosud nevystavené předměty a projekty z depozitáře jeho pozůstalosti. Zobrazuje autorovy inspirační zdroje, ikonická díla, tvorbu z oblasti designu, rodinné zázemí i jeho vizionářský tvůrčí proces.
Návštěvníky budou výstavou provázet myšlenky a slova přímo Jana Kaplického. Díky tomu získá každý možnost nahlédnout do architektonické tvorby jeho vlastníma očima a poznat jeho úžasnou fantazii a perfektní prezentaci jeho práce,“ říká architektka Eva Jiřičná, která expozici se studiem AI-DESIGN a nadací KAPLICKY CENTRE realizovala.
Druhá část představuje inspirační zdroje, rodinné zázemí a Kaplického české projekty vytvořené před emigrací do Velké Británie i jeho porevoluční tvorbu v ČR.
Poslední část se zabývá tvůrčím procesem Jana Kaplického a jeho jednotlivým fázím. Jeho přístup k práci byl systematický a zároveň vizionářský a svobodný. Zde budou vystaveny trojrozměrné modely méně známé administrativní budovy v Berlíně v různých etapách vývoje a navrhování či experimentální až futuristické projekty jako například Peanut, Coexistence či dům pilota helikoptéry.
Výstava ukáže Jana Kaplického jako neotřelého vizionáře, ale také jako designéra šperků, nádobí či módy, ekologicky zodpovědného architekta i zdravého vlastence. Návštěvníci budou moci nahlédnout pod pokličku jeho originálního způsobu tvorby a projít si jednotlivé tvůrčí fáze,“ říká kurátor výstavy Ladislav Zikmund-Lender.

A na závěr nabízíme několik tipů na výlety (zdroj: NPÚ)

19. – 20. listopadu: hospitál Kuks – Vánoční trhy nabídnou ruční výrobky s vánoční tématikou, náměty na vánoční dárky, horkou medovinu a pohladí po duši koncertem. Navíc můžete využít poslední příležitosti navštívit v tomto roce expozici Hospitálu Kuks od 9 do 17 hodin.

19. listopadu: státní zámek Sychrov Čaj o páté v zámecké oranžerii – Mezi Prahou a Vídní. S legendou českého ale i rakouského herectví Zdenkou Procházkovou bude rozmlouvat moderátor Václav Žmolík, od 17 hodin. Jednotné vstupné 150 Kč, vstupenky pouze přes www.e-vstupenka.cz
19. – 20. listopadu: státní zámek Sychrov – Princezna Lada – pohádkové prohlídky. Opět zábava pro malé i velké milovníky pohádkových příběhů. Pohádkové prohlídky vždy od vždy od 10, 11, 13, 14, 15 hodin. Dospělí vstupné 150 Kč, děti od 3 let 100 Kč, děti do 3 let 20 Kč. Prodej pouze přes www.e-vstupenka.cz.

19. – 20. listopadu: státní zámek Zákupy – mimořádné prohlídky k výročí 100 let od úmrtí předposledního majitele zámku císaře Františka Josefa I. Mimořádné prohlídky letos nově zpřístupněné trasy B s povídáním o každodenním životě rakouského císaře a českého krále Františka Josefa I. proběhnou přesně dva dny před výročím 100 let od jeho úmrtí. Vybrané interiéry zámku poslouží jako krátká zastavení. Představí běžný život známého panovníka, jenž byl zároveň předposledním majitelem zámku Zákupy. Povídat si budeme o jeho dětství, nástupu na trůn, sňatku s bavorskou princeznou Sissi, ale také o jeho zálibě v lovectví, o jeho životě po smrti manželky a neopomeneme zmínit ani sídla panovnické rodiny Habsburků, která se honosila téměř 400 let titulem českých králů. Do Zákup jezdíval také panovníkův syn korunní princ Rudolf a za éry Františka Josefa I. se zde odehrála svatba Františka Ferdinanda d´Este s Žofií Chotkovou. Mimořádně budou na prohlídkové trase shromážděny některé obrazové památky, které Františka Josefa I. připomenou, včetně autentických fotografií z jeho poslední návštěvy Zákup roku 1899. Prohlídka bude vrcholit v zámecké kapli, kde se návštěvníci dozví o tradici pohřbívání v rodině Habsburků i o posledních dnech samotného mocnáře včetně osudů zámku Zákupy. Dárkem pro všechny příchozí bude na závěr unikátní zpřístupnění zámecké kuchyně, kde si povíme o stolování naší poslední panovnické dynastie. Začátky prohlídek v 10, 11, 12, 13 a 14 hodin. Vstupné: plné 100 Kč, snížené 70 Kč, rodinné 270 Kč.

11. – 17. listopadu: státní hrad a zámek Horšovský Týn – MFF Juniorfest. 9. ročník přehlídky filmů pro děti a mládež s bohatým doprovodným programem

17. – 19. listopadu: klášter Plasy – Prohlídky s hodinářem. Prohlídky unikátního hodinového stroje;

17. a 18. listopadu: státní hrad a zámek Bečov nad Teplou – Otevřeno po celý den.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: