tak-trochu-sileni-deaverCo vás dělí mezi pokojem smrti a sběratelem kůží? Třináct tak trochu šílených hrdinů. Horor? Ne, sada povídek, kde se můžete přesvědčit, jak si oblíbený spisovatel thrillerů poradí se stavbou zápletky a dějem plným zvratů na malé ploše.

Milovníci napínavých thrillerů jistě mají jméno amerického spisovatele Jefferyho Deavera zapsáno ve svém notýsku výrazným písmem. Tento velice plodný autor mj. přivedl na svět postavu geniálního kvadruplegického vyšetřovatele Lincolna Rhyma. První příběh s ním měl takový úspěch, že se dočkal i filmového zpracování.

Znalce Deaverovy tvorby proto jistě nepřekvapí, že má tento spisovatel za sebou i celou řadu povídek, které už byly vydány (i česky) v několika sbornících. A kdo jeho dílo až tak dobře nezná, ale autora si oblíbil, může to nyní napravit a sáhnout po novém počinu nakladatelství Domino, sbírky třinácti povídek sjednocených pod názvem Tak trochu šílení. Ostatně je to ideální čtení, pokud nemáme dostatek času na dlouhý román, ale oblíbili jsme si autorův přehledný styl psaní a smysl pro neustálé překvapování čtenářů.

Na celém souboru povídek je sympatické, že je složen z různých typů příběhů. Máme tu setkání se starými známými a oblíbenými hrdiny tří autorových sérií (Rune chybí), povídku ze zákulisí televizní show, lehce okultní příběhy, občas i něco s aktuálním podtextem, nechybí černý humor, napětí ani překvapivé zvraty. Přesto mají všechny povídky jednoho společného jmenovatele – aniž si to během četby uvědomíme, v každé povídce je některá postava „tak trochu šílená“, byť každá jiným způsobem.

Mě osobně přišly slabší povídky Nekrolog a Navždy, a to hlavně díky místy zdlouhavým pasážím. Přitom právě druhá z vyjmenovaných povídek má velice slibný začátek i zajímavou postavu detektiva.

Naopak se mi líbilo opětovné setkání s Kathryn Danceovou (hrdina stejnojmenné Deaverovy série) v povídce Rychle nebo povídka Usmíření, ze které cynismus a hodně černý humor jen kape.

Některé povídky nás zavedou až na okraj okultní vědy. Mám na mysli Terapeuta, kde dojde i na lehký humor a již zmíněnou Navždy.

Doba se mění a spisovatelé a jejich tvorba samozřejmě s ní. Posun od klasického thrilleru ve Sběrateli kostí k modernímu románu se zápletkou boje proti terorismu byl vidět v knize Pokoj smrti. I zde najdeme dvě povídky, které tento motiv odrážejí – a to příběh Protivníci a Zbraň. Ani jedna z povídek není pro Deavera zcela typická – první nás zavádí až do Číny, do dějiště Olympijských her, druhá zase postrádá typický zvrat v závěru, ale nepostrádá určité morální stanovisko.

Kdo má rád příběhy ze zákulisí showbusinessu, i zde si přijde na své. Nejprve nás Deaver zavede do televizního studia, kde se připravuje živý přenos pokerového turnaje (Nakopnutí). Zde Mistr dokazuje, že lze poutavě napsat i o něčem, co většina čtenářů zná jen z doslechu (poker a jeho pravidla). Podruhé se do světa hvězd podíváme v povídce Fanda, která vám bude připomínat jistý (v češtině) dříve vydaný román. Jistě uhádnete jaký. Ostatně tato povídka byla románu předlohou a pro autora představovala možnost více rozvinout jistý nápad. Do třetice nás Jeffery zavede do prostředí, které zná sám nejlépe – mezi spisovatele (Zápletka).

Myšlenka napsat povídku může vzniknout na základě vlastního nápadu nebo inspirací odjinud. Druhou možnost přiznává autor hned u dvou povídek, a to ve Hře, kterou inspiroval skutečný kriminální případ vraždy staré bohaté ženy, a pak u povídky Paradice, která má kořeny ve starší povídce uveřejněné v detektivním časopise.

Už v úvodu jsem nakousl, že nebudeme ochuzeni ani o setkání s oblíbenými hrdiny jednotlivých detektivních sérií. S Lincolnem Rhymem a Amelií Sachsovou se sejdeme hned dvakrát, poprvé v Učebnicovém případu (vyšlo již dříve samostatně), kde opět oslavíme krásu forenzní kriminalistiky, a pak ještě ve zmíněném Nekrologu. Kathryn Danceová nás pozve do Kalifornie (Rychle) a pokud neznáte dalšího, poněkud tajemného hrdinu jiné autorovy série, Johna Pelhama, můžete to napravit v (také zmíněném) příběhu Paradice.

Nezbývá nám než tedy kvitovat, že autor sestavil své povídky velice dobře a věřím, že ti, kteří se s ním setkali zatím pouze u tohoto druhu tvorby, sáhnou jistě brzy po nějakém jeho klasickém thrilleru. A nám ostatním tento výběr povídek ukrátí netrpělivé čekání na další titul.

Originální titul: Trouble In Mind (2014)
Vydání v České republice: Domino (2014)
Přeložil:Jiří Kobělka (2014)
www.dominoknihy.cz
640 stran

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: