Žena, která před deseti lety zmizela. Jiná žena prožívá denně taková muka, že by raději také zmizela, nebo dokonce zemřela. Přichází nečekaný polský thriller Nenalezená.

Ewu před očima jejího snoubence znásilnili, brutálně zbili a než se stihl otočit, Ewa beze stopy zmizela. Damian Werner svou lásku nepřestal hledat celých deset let. Nyní se najednou ukazuje, že by Ewa nemusela být mrtvá, jak si všichni myslí. Možná se dokonce objevil nový důkaz, za kterým se Werner rozhodne jít, aby konečně našel pravdu.

Kasandra vede spolu s manželem soukromou detektivní agenturu, která se na hledání ztracených lidí specializuje. Kasandra však už tolik let žije v soukromé pasti a nenáviděném vězení, že by snad raději sama navždy zmizela. Ale láska k synovi je větší než nenávist k násilnickému manželovi. Takže Kasandra dál tiše trpí a čeká na příležitost.

Příběhy obou žen se nenadále propojí, když se Werner pustí do pátrání po Ewě. V tu chvíli však rozhodně nečeká, kam a do jakých nesnází jej touha po pravdě dovede. Čím více otázek padne, tím méně odpovědí Werner dostává, příběh se stále zamotává a Ewa je pořád Nenalezená.

Thriller Nenalezená přichází z nečekaného zdroje. No řekněte, očekávali byste psychologický thriller z pera polského spisovatele? A přece je tomu tak. Z polských luhů a hájů jsme zvyklí na různé žánry, ale autory tak dramatických thrillerů abyste pohledali. Remigiusz Mróz je však špičkou mezi současnými polskými autory a nebojí se pustit ani na tenký led ne úplně populárních témat. Stejně tak je to i s Nenalezenou, kde krutost a zoufalství střídá naděje z objevení staré lásky.

Mróz popravdě nestvořil úplně nejsympatičtějšího hrdinu. Werner je zkrachovalý barman, který si neudrží práci a potácí se neustále na hraně kocoviny a deprese. Nejblíže má asi ke slavné a věčně opilé Dívce ve vlaku. I když budete v prvních kapitolách Wernera pravděpodobně nesnášet, stejně vás autor donutí číst dál, abyste se dozvěděli, kde vlastně leží pravda.

Nenalezená, vydaná nakladatelstvím Domino, je zvláštní thriller, který rozhodně zaujme milovníky mnohovrstevných příběhů a složitých lidských osudů. Otevřete oči doširoka, abyste dohlédli až tam, kde se skrývá pravá tvář všech hrdinů, a možná tam najdete i ztracenou naději pro nešťastné ženy.

Nakladatel: Domino, název originálu: Nieodnaleziona, překlad: Petr Vidlák.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: