Chyťte zlodějePokračujeme v našem vyprávění o oblasti, za jejímž názvem stojí fakt, že se byla první mimoitalskou provincií Římanů.
Oblast zvaná Provence se nachází v jihovýchodní Francii a sahá od levého břehu řeky Rhôny na západě, k italské hranici na východě a z jihu ji lemuje Středozemní moře. Ve spojení s Provencí se vybaví charakteristická místa jako pohoří Luberon, Grand Canyon du Verdon, Národní park Mercantour, chráněná přírodní oblast Les Calanques (Kalanky),  města Avignon, Arles, Marseille, Nimes, Menton, Cannes a samozřejmě Nice.

Právě Nice, speciálně Promenade des Anglais bývá velmi častou scenérií nejrůznějších filmů. Pokud se vám právě nechce číst, co se takhle třeba nechat zlákat romantickou krimi Alfreda Hitchcocka Chyťte zloděje z roku 1955?
Jestli něco ve filmu vyniká, tak je to právě nádherná tamní krajina a architektura. Film získal Oskara za kameru a nominace za výpravu a kostýmy… není se čemu divit. Celému příběhu kralují Cary Grant a Grace Kellyová. Na DVD film distribuoval Magic Box (2010).

Dvě knihy stálého zpravodaje Českého rozhlasu ve Francii Jana Šmída plné postřehů a nádherných fotografií mají název Obrázky z Provence (Radioservis, 2000) a Obrázky z Provence podruhé (Gutenberg, 2008).

Provence jako senČeská malířka Lenka Civade, provdaná do Francie, zase ve své knize Provence jako sen (Nakladatelství Lidové noviny, 2010) popisuje, jak si s manželem pořídili polorozpadlý zámek, ve kterém se chystají žít a vybudovat z něj tvořivé a tvůrčí místo. Cesta k realizaci se prolíná s popisy přírody a místní mentality.

Škola provensálské kuchyněChcete podpořit správnou provensálskou náladu nějakým zajímavým pokrmem? Nechte se inspirovat výbornou Školou provensálské kuchyně v knize s prostým názvem Provence. Nádherné výpravné knize z produkce Slovartu se snad dá vytknout jen horší přehlednost. Názvy receptů jsou totiž ve francouzštině. Obsahuje nejen recepty, ale i řadu fotografií a charakteristik této kuchyě.

Co se týká průvodců, za velmi zdařilý považuji turistického průvodce Rough Guides Provence a Azurové pobřeží, kterého vydala Jota (2011). Obsahuje spoustu zajímavých reálií a praktických informací a trochu ze základů slovní zásoby,  kterou byste na cestách mohli potřebovat.

Jak jste si s námi užili Provence? Máte nějaký tip, kam bychom se měli vypravit příště?

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: