Zelené fazolky také úplně nepatří k oblíbené zelenině, přesto, pokud se připraví dobře, mohou obohatit jídelníček. Kromě toho prospívají močovým cestám a při cukrovce. Právě je jejich čas.

Je důležité vždy do stravy zařazovat potraviny, které aktuálně rostou. Na podzim se sklízejí třeba zeleninové fazolky. Přes jejich prospěšnost zdraví nejsou mezi strávníky příliš oblíbené. Pokud se ale připraví dobře a v zajímavém receptu, mohou zachutnat. Proč byste si je měli dát?

hromada zelených fazolek
Zelené fazolky. Foto: Pixabay

Nutriční obsah fazolek

Fazolky obsahují 32 kcal/100 g, mají velmi nízkou energetickou hodnotu. Obsahují vitamín C, betakaroten (provitamín A), vitamíny skupiny B a vitamín K. Z minerálních látek je zastoupen draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo, sodík. Tato zelenina je důležitá i pro zásobu bílkovin a dostatek vlákniny.

Prospěšnost fazolek pro zdraví

Protože mají nízký glykemický index, jsou vhodné pro diabetiky, speciálně diabetiky 2. typu. Fazolky jsou prospěšné i při problémech močových cest, mezi které patří nejen zánět močových cest, ale i zánět ledvin, ledvinové, močové kaménky a písek. Pomáhají také při dně a vylučování kyseliny močové z organismu. Díky obsažené vláknině fazolky přispívají k trávení a omezují rakovinu tlustého střeva. Celkově tato luštěnina posiluje imunitní systém a antioxidanty přispívají k likvidování škodlivých volných radikálů. Fazolky se doporučují konzumovat i při revmatu a revmatoidní artritidě. Kyselina listová zase zlepšuje krvetvorbu a podporuje vývoj plodu při těhotenství.

Fazolky v kuchyni

Důležité je fazolky tepelně upravit, stačí blanšírování. Protože obsahují jedovatý toxalbumin fasin, je tepelná úprava alespoň 15 minut zcela nezbytná.
Nejčastěji se připravují jako příloha k masu. Mohou ale také být součástí salátu nebo se dají zapéct. Dají se také přidat do polévky. Ať už se kombinují s jakýmkoliv pokrmem, je důležité odkrojit špičky.
Využít se dají s vařenými vejci, v omáčkách.
Blanšírovat v horké vodě by se fazolky měly i tehdy, když je chcete zamrazit. Budou pak křupavější.

Pěstování fazolek

Fazolky rostou na keříčkových rostlinách nebo existují i pnoucí fazole. Někdy chutnají více celé lusky, spíše než pouze semena. Takové jsou třeba právě zakrslé fazole. Protože nemají tuhá vlákna, bývají zajímavým zpestřením jídelníčku. Keříčkové fazolky se také pěstují snáz, protože nevyžadují oporu. Jednoduše si je dáte třeba do květináče a umístíte na slunečné místo.

Zdroj
https://www.nutridatabaze.cz/potraviny/?id=54#tab-2
http://www.szu.cz/
https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/green-beans.html

Share Button