Okurky patří mezi obvyklou a oblíbenou tuzemskou zeleninu. Vždy bývala považována za prostředek pro krásu a to jí zůstalo dodnes. Pokud budete konzumovat okurku pravidelně, pokud možno denně, velmi prospějete organismu.

salátová okurka
Okurka je ideální pro hydrataci organismu. Foto: pixabay.com

Salátová okurka nejen dobře chutná, ale také pomáhá. Obsahuje téměř 95 % vody a důležité elektrolyty, které se ztrácejí při fyzické zátěži. Protože se jedná o ochlazující zeleninu, pomáhá při horečkách a také výborně zavodňuje. Velmi užitečná je při odbourávání toxinů nebo u osob s kolísáním hladiny cukru. Jako zásaditá potravina je okurka prospěšná při překyselení organismu.

Cenné látky

Okurky obsahují malé množství sacharidů, proteinů, tuků, provitaminu A a vitaminů B, C a K. Důležité jsou velmi zásadité minerály – draslík, vápník, fosfor, hořčík, železa a různé stopové prvky jako je síra. Velký význam mají i enzymy, například erepsin.

Okurka prospívá i psychice

Anthony William ve své knize Léčivá síla ovoce a zeleniny (Metafora, 2017) prozrazuje, že okurka je velmi vhodná pro ty, kteří se snadno rozčílí, naštvou, jsou rozmrzelí a reagují nepřátelsky. V duchovní rovině učí okurky „nahlížet hluboko do nitra svého i ostatních, abychom viděli zázraky, které se v nás ukrývají”.

Prospěšnost salátové okurky pro zdraví:
– hydratuje organismus, působí příznivě na ledviny a játra
– snižuje vysoký krevní tlak a cholesterol
– podporuje zažívání
– udržuje zdravé srdce a cévy
– detoxikuje organismus
– ochlazuje orgány
– snižuje horečku
– zlepšuje pružnost pokožky
– čistí pleť
– prospívá při léčbě revmatu
– prospívá při kožních chorobách a poranění
– prospívá psychice

Pokud okurky nemáte vlastní nebo od důvěryhodného zdroje, je vhodné dávat pryč slupku, protože bývá ošetřena pesticidy nebo voskována.

Okurku si můžete dát jen tak nakrájenou, využít ji do salátů nebo ji odšťavnit. Výborně z ní chutnají různé smoothies.

Připravit si můžete také Zázvorovou okumáju podle receptu z knihy Šťávy pro zdraví čistí, léčí a povzbuzují (Slovart, 2015).

2 sladká jablka, 1 cm kousek čerstvého zázvoru i se slupkou, 1/4 hrnku máty, 1 okurka.

Share Button

Čtěte také: