Sladké a tropická vedra? Kupodivu tahle varianta není vůbec výjimečná. A pokud osvěží, co víc si přát. Báječnou variantou jsou dezerty, případně koktejly, které propojují mléčné výrobky a ovoce.

Jogurty, tvarohy, kefír, smetana, i obyčejné kravské mléko nejspíš najdeme ve většině lednic. Pokud jsou kvalitní, mají množství drahocenných živin a dobře chutnají. Kromě toho se dají skvělem kombinovat. Zajímavé je, že některé studie prokázaly, že mléčné výrobky pomáhají s hubnutím. Mlsání s mléčnými výrobky v určitých případech téměř není hřích. I tady platí: všeho s mírou. Nechte se inspirovat našimi tipy.

Ananasový mléčný koktejl

Potřebujete:
• 500 ml polotučného mléka
• 100 ml ledově vychlazeného mléka na vytvoření pěny
• 1 malá plechovka kompotovaného ananasu
• šťáva z citrónu
• moučkový cukr na dochucení
• led

Postup:
Ananas rozmixujeme s trochou mléka a citrónovou šťávou. Doplníme mlékem, ledem a ještě promixujeme. Nápoj nalijeme do vysokých sklenic a ozdobíme snítkou máty.

Papája-zázvorové smoothie

Potřebujete:
• 2 ½ hrnku papáji nakrájenou na kousky
• 1 hrnek ledu
• 2/3 hrnku nízkotučného bílého jogurtu
• 1 polévková lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
• 1 polévková lžíce medu
• šťáva z 2 citrónů
• 16 lístků čerstvé máty

Postup:
Všechny ingredience kromě máty rozmixujeme a dozdobíme lístky máty.

Jogurtovo-ovocné nanuky

Potřebujete:
• 1 velké balení bílého jogurtu
• 1 kelímek smetany ke šlehání
• 400 g ovoce (borůvky, jahody, ostružiny, maliny, rybíz)
• 1 vanilkový cukr

Postup:
Ušleháme šlehačku. Jogurt rozmixujeme spolu s ovocem a cukrem. Lehce vmícháme šlehačku. Pro přípravu zmrzliny je nejlepší zmrzlinovač, pokud jej nemáte, je nutné během chlazení směsi ji několikrát promíchat, aby se netvořily krystalky. Směs vlijte do tvořítek na nanuky a nechte několik hodin zmrznout.

Krém s lesním ovocem

Potřebujete:
• 250 g ricotty
• ½ l mléka
• 1 sáček vanilkového pudinku
• 1 sáček vanilinového cukru
• 3 lžíce cukru
• hrnek drobného ovoce (borůvky, maliny, lesní jahody, rybíz)
• šlehačka

Postup:
V trošce mléka rozmícháme pudinkový prášek a cukr. Zbytek mléka přivedeme k varu a do vroucího mléka vlijeme pudinkovou směs. Vaříme 2 minuty. Ricottu dáme do mísy a po částech zašleháváme mírně vychladnutý pudink. Necháme téměř vychladnout a pak přidáme drobné ovoce.

Panna cotta s pistáciemi

(Rozpis je určen pro 10 porcí)
Potřebujete:
• 700 ml smetany 30%
• 160 g cukru krupice
• 250 g tučného jogurtu
• 2 vanilkové lusky
• 4 plátky želatiny

Postup:
Želatinu rozpustíme. Cukr rozpustíme ve smetaně s vydlabanou vanilkou. Poté spojíme s želatinou a lehce smícháme s jogurtem a nalijeme do formiček.
Podáváme vychlazené s lesním ovocem a ozdobíme sekanými pistáciemi.

Mangové lassi (jogurtový nápoj s ovocem)

4 porce
Potřebujete:
• 250 ml bílý jogurt
• 130 ml mléka
• 200 g dužiny z manga
• 4 lžičky cukru
• špetka soli
• špetka mletého kardamomu

Postup:
Vše rozmixujeme na koktejl.

Káva Affogato

Potřebujete:
• Vanilkovou zmrzlinu (cca 1 l)
• 150 g rozinek nebo brusinek
• 100 ml rumu
• silné espresso (dle počtu osob)

Postup:
Vanilkovou zmrzlinu smícháme s rozinkami či brusinkami namočenými přes noc v rumu. Necháme ještě několik hodin v mrazáku. Poté zalijeme zmrzlinu horkou kávou a ihned podáváme. Doporučujeme do jedné porce servírovat 2 kopečky zmrzliny.

Share Button

Čtěte také: