Také si rádi dáváte ruskou zmrzlinu? Smetanový mražený krém mezi dvěma oplatkami se tentokrát stal předmětem testování spotřebitelského časopisu dTest, který poslal do laboratoře 11 vzorků. Výrobky získaly celkově dobré nebo velmi dobré hodnocení, i když zmrzlinu bez glukózového sirupu, stabilizátorů, škrobu a s přírodními aromaty mezi nimi nehledejte.

Ruská zmrzlina se vyrábí od 30. let 20. století, po válce se stala žádaným ruským exportním výrobkem a začala se dovážet i do Československa. Postupně se označení původu se stalo synonymem pro celý zmrzlinový druh, nehledě na místo výroby.

„Pro testování se nám podařilo sehnat 11 zmrzlin, devět z nich bylo českého původu, jedna polská a jedna litevská. Ruský výrobek se nám bohužel nepodařilo sehnat ani v prodejně s ruskými specialitami,“ popisuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Dostatek mléčného tuku

Základem smetanové zmrzliny je mléčný tuk. Zmrzlinová vyhláška říká, že smetanový mražený krém musí obsahovat nejméně 8 % mléčného tuku. Této podmínce testované smetanové zmrzliny vyhověly – obsahovaly od 8,1 % do 14,4 % mléčného tuku. K obsahu cukru ve zmrzlinách se česká vyhláška nevyjadřuje. Průměrně můžeme v ruské zmrzlině počítat s necelými 17 % cukru.

Přestože zmrzlinová vyhláška ve smetanových mražených krémech zakazuje přítomnost rostlinných olejů, v těchto zmrzlinách je najdete.

„V laboratoři jsme odhalili problém u zmrzliny Kaufland/K-Classic Moroženoje. Ve 100 g obsahovala 9,9 g tuku, z toho 1,8 g tuků rostlinných. Výrobce ji přitom deklaruje jako smetanový mražený krém. Za klamání zákazníků si proto odnesla celkově nedostatečnou známku. Kvůli porušení legislativy jsme podali podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci k prověření a nápravě,“ říká Hana Hoffmannová.

Koupené zmrzliny byly většinou postaveny na smetaně, ve dvou případech výrobci použili máslo. V jednom případě výrobce použil kokosový tuk, ale poctivě ho přiznal na obalu a zmrzlinu neoznačil jako smetanový krém.

Hrozí, že se zmrzlina rozpustí dříve, než ji stihnete sníst?

dTest podrobil zmrzliny také odtávacímu testu. Ruské zmrzliny překvapily příkladnou stabilitou. Během prvních patnácti minut z deseti zmrzlin neubylo vůbec nic. Jedenáctá zmrzlina začala odtávat trochu dříve; pravděpodobně proto, že neobsahovala stabilizátory jako karubin nebo guarovou gumu.

Součástí hodnocení výrobků byla také kontrola informací na obalech, zejména výživových údajích. Na obalech tří výrobků byly nepřesné údaje o cukru; množství tuku výrobci uváděli správně.

 
Zdroj: TZ dTestu

 

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: