dobre-jist-lepe-se-citit-jak-na-toMálokdo má v pořádku stravování. Spousta nejistoty, zda jíme správně, je ve většině v nás. Jedním ze zajímavých průvodců může být knížka Dobře jíst, lépe se cítit, kterou sepsala dr. Judith Rodriguezová. Je opravdu stravování tak složité, jak se tváří? S rozhodováním vám napomůže právě tato kniha.

Kniha je rozdělena do pěti částí: stravování doma, nakupování, stravování se mimo domov, diety a stravovací režimy, speciální požadavky na stravování. Jednotlivé kapitoly se dělí na dílčí témata. V každé z nich jsou teoretické informace, praktické tipy, nápady ale i recepty. Právě díky tomu je kniha tak praktická. Výborný pomocník, který čtenáře provede od začátku – plánování jídla, nakupování, přes vaření až po volbu jídla mimo domov.

Na konci knihy najdeme navíc poměrně dlouhý seznam různých dalších zdrojů informací, kvalitní rejstřík a slovníček základních pojmů nezbytných pro výživu.

Dr. Judith Rodriguezová je renomovaná dietoložka a nutriční specialistka, bývalá prezidentka světové organizace pro odborníky výživy a dietologie. Absolvovala obor nutriční antrologie a stravování se věnuje již přes 30 let.

V dnešních nejrůznějších stravovacích směrech jich je řada poměrně radikálních. Tato kniha však člověka vede rozumně k přirozené stravě.

Dobře jíst, lépe se cítit
Konzumujete opravdu všechny potřebné skupiny potravin?

Judith Rodriguezová ukazuje, jaká je správná skladba potravin pro běžného člověka. Velký důraz klade na zeleninu, menší pak na sacharidy. Zelenina je základem. Zabývá se i poměrně dostupnými superpotravinamiy jako jsou jablka, česnek, brukvovitou zeleninu nenutí exotické, pro nás nedostupné suroviny.

Co se týká tuků doporučuje jich jíst méně, zařadit ale doporučuje především hodně „zdravých tuků”. Věděli jste, že byste neměli nakupovat potraviny s více než 1 g trans-mastných kyselin a jíst méně než 5 g nasycených tuků v jedné porci? Ubrat tuk můžete například tak, že do muffinů a koláčů použijete místo oleje jablečné pyré se skořicí nebo rozmačkaný banán.
Také porovnává cukry, včetně jejich náhražek. A na závěr říká: „Jde o to, abyste našli způsob, jak jejich množství v potravě umenšit, nikoli jak je zcela eliminovat, abyste si na takovém jídle mohli pochutnat.“

Dozvíte se i spoustu vysvětlených informací, které můžete vyčíst z etiket potravin, které vám předtím přišly spíše jako zprávy z jiné galaxie. Radí, jak vybrat ty správné potraviny. Například takové, které obsahují jednu nebo málo složek, protože pak vyžadují pouze minimální proces výroby. Jedna z tabulek obsahuje i průvodce aditivy a konzervanty.

Pokud je pro vás počítání kalorií z nějakého důvodu důležité, i v této knize si přijdete na své a dozvíte se řadu informací.

Další zajímavou záležitostí jsou tabulky s dobou vaření různých potravin, kdy radí, jak určité potraviny připravovat.

Dobře jíst, lépe se cítit
Skladujte správně ovoce

Kapitola o dietách vás seznámí se základními tipy diet, proč spolupracovat s odborníky na výživu a jak tato setkání probíhají. Přečtete si třeba o detoxikačních dietách, na jaře právě aktuálních. Jak pomoci játrům a čemu se vyhnout, včetně příkladu detoxikačního plánu.

Pokud se z nějakého důvodu zajímáte o určité diety, i tady vám kniha bude nápomocna. Co byste kdy měli nebo neměli jíst, pokud se nacházíte v určitém vývojovém stupni nebo trpíte například cukrovkou, onemocněním srdce nebo vysokým krevním tlakem. I tady, stejně jako v celé knize, jsou k dispozici názorné tabulky a rámečky plné jasné a srozumitelné grafiky, včetně pro mě oblíbených: Dělejte tohle… /… ale tohle ne.

Závěrem se zabývá i potravinovými alergiemi s upozorněním, které látky mohou vyvolat příznaky u citlivých osob (fenyletylamin, siřičitany, tartrazin..) a informuje i o glutenové citlivosti (celiakii).

Právě grafika je na této knize velkým přínosem, protože díky ní je titul přehledný a dobře se v něm můžete orientovat. Autorčiny informace jsou výborným průvodcem, jak se dostat na správnou cestu ke zdravému stravování. Díky přehlednosti se můžete orientovat podle potřeby a umožňuje postupovat logicky krok za krokem. S pomocí knihy Dobře jíst, lépe se cítit bude snadné se odpíchnout od začátku a začít se správnými stravovacími návyky.

Můžete si prohlédnout i ukázku z knihy.

Knihu vydalo z originálu: 200 Surefire Ways to Eat Well & Feel Better v r. 2015 nakladatelství Metafora, překlad Jana Srbová.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: