petr-hapka-v-obrazechV úterní podvečer zemřel hudební skladatel a zpěvák Petr Hapka, který se v tichosti a soukromí potýkal s Alzheimerovou chorobou. Obrovská osobnost české hudební scény stojí za velkou řadou hitů jako Levandulová, Bude mi lehká zem; Dívám se, dívám nebo například S cizí ženou v cizím pokoji.

Umění měl Petr Hapka v genech. Narodil se (*1944) totiž operetní zpěvačce a malíři. Mezi jeho příbuzné patřil i skladatel Franz Lehár.
Vystudoval herectví u Oldřicha Nového, poté působil jako pianista v divadlech, kde také skládal scénickou hudbu. Do hudby se výrazně zapsal už v 60. letech, kdy se skládáním začínal. Na přelomu 60. a 70. let vytvořil v Krejčově Divadle Za branou řadu skvělých scénických skladeb. A my ho známe především jako tvůrce nezapomenutelné hudby třeba pro filmy Krakonoš a lyžníci, Copak je to za vojáka, Páni kluci a z těch novějších Fimfárum Jana Wericha, František je děvkař nebo Dešťová víla.

S jeho texty je spjata Hana Hegerová (například album Potměšilý host), ale také Lucie Bílá, Michael Kocáb nebo Jana Kirschner. Nelze zapomenout ani na jeho vlastní charakteristický a charismatický zpěv.

Z poslední doby zaujal Petr Hapka v roce 2009 projektem Kudykam, muzikálem, který vytvořil spolu se svým spolupracovníkem, textařem Michalem Horáčkem,. V hlavních rolích se objevili Vojtěch Dyk, Karel Dobrý, Ondřej Ruml nebo Lucia Šoralová. S písněmi z tohoto lyrikálu bylo natočeno CD.
Právě s Michalem Horáčkem tvořil Petr Hapka od 80. let úžasnou dvojici. Výsledkem byly například písničky Levandulová pro Hanu Hegerovou nebo Neodolatelná pro Jarka Nohavicu.

Lev salónů, který se často nechával vidět s velmi mladými ženami, ale především velmi výrazný, úspěšný a uznávaný skladatel se také mihl v několika filmech, i když si ho pamatujeme spíše jako hudebního tvůrce.

Jeden z nejplodnějších českých skladatelů zemřel doma v Okoři 25. listopadu 2014 mezi blízkými.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: