Přímořské městečko, dobré jídlo, pití, láska, a nejen ta k umění. Mladičká dívka, která se stane múzou velkému malíři, rodinné tajemství a kouzlo Provence, vše v jedné knize.

Píše se rok 1936 a v rodinné restauraci na Azurovém pobřeží vypomáhá sedmnáctiletá Ondine. Od své matky navíc dostává speciální úkol. Bude nosit obědy a vařit pro nového hosta, pana Ruize. Jaké je Ondinino překvapení, když zjistí, že tajemným mužem je ve skutečnosti sám Pablo Picasso. Ti dva se nebezpečně sbližují, Ondine se dozvídá o umění malířském, on naopak kuchařském. Stane se dívka Picassovou múzou? A jaké tajemství ji poznamená na celý život?

Roku 2013 se v New Yorku Ondinina vnučka nečekaně dozvídá, že babička vařila pro mistra Picassa. Matka dokonce poví Céline, že vztah Pabla a babičky nebyl ani v nejmenším nevinný a rozhodně nezůstal bez následků. Jaké peprné tajemství rodina skrývá, a jaký byl skutečně Ondinin příběh, už můžete spolu s hrdinkami zjistit v románu Vařila jsem pro Picassa.

Britská autorka Camille Aubray si pro svou prvotinu vybrala vskutku šťavnaté téma. V knize kromě Picassa defilují také Henri Matjese, Jean Cocteau a další slavní Picassovy doby, vzduch voní čerstvým chlebem i levandulí, a od malování není daleko k milování. Autorka vypráví příběh souběžně ve obou časových rovinách a čtenář tak může bez dechu odhalovat všechna skrytá tajemství i kousky Undinina mladého těla, když stojí Picassovi modelem.

Vařila jsem pro Picassa, z nakladatelství Metafora (2018), potěší milovníky něžné romantiky, lehce napínavých příběhů, jídla a sluncem zalité Provence. Nechte se pozvat k prostřenému stolu, mezi pokrokové umělce, jimž se těžko odolává. Od moře se právě zvedá lehký vánek a nese s sebou příběh, nad nímž se pousmějete, pookřejete a zahřeje vás u zimou prokřehlého srdce.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: