toulky-po-provenceProvence patří mezi nejkrásnější regiony Francie. Tuhle kouzelnou část vám přiblíží průvodce Jaroslavy Dvořákové Toulky po Provence, s podtitulem „Průvodce, který vás bude bavit!“, kterému rozhodně umí dostát.

Momentálně se nacházíme v období, kdy je jakákoliv připomínka slunečného počasí skutečně vítaná. Navíc, pokud jste zváni do kraje, který je tak nádherný, určitě pozvánku přijmete.

Po grafické stránce je tento průvodce naprosto výborný. Běžný text střídají zajímavosti (o osobnostech, místech, historii nebo symbolech regionu) v modrém rámečku a sice menší, zato dokonale informativní fotografie. Protože se jedná o průvodce, je podstatný především text a fotografie jsou důležité pouze pro dokreslení, což velmi dobře splňují.

Toulky po Provence jsou brožovaným titulem. Tenká knížka se skvěle hodí i na cesty, až se vydáte do Provence ve skutečnosti.

Kniha začíná již na obálce mapou regionu s vyznačením zajímavých míst kraje a odkazy, kde je v knížce najdete. Téměř na dalších pěti stranách autorka v úvodu shrnuje všechno podstatné o Provence. Ten, kdo tuto oblast příliš nezná, získá v rychlosti jasnou představu o historii, současnosti, cestování, čím se region proslavil a také o tom, co znamená, když se řekne Francie.

toulky-po-provence-marseille
Marseille láká krásnými výhledy i historií, str. 36

Pak už jsou na řadě další kapitoly, ve kterých Jaroslava Dvořáková představuje takzvané departmenty, ze kterých se Provence skládá: Vaucluse, Bouches-du-Rhône, Côte d’Azur, Var, Alpes-de-Haute-Provence a Alpes-Maritimes. Nechybí ani kapitola věnovaná Monackému knížectví, jehož obklopuje právě oblast Provence.

V následujících kapitolách se například dočtete, proč je historické místo Arles (zapsané do kulturního dědictví UNESCO) považováno za největší obec ve Francii. Také se třeba můžete dozvědět podrobnosti o vzniku francouzské hymny Marseillaisy.

Nejvíce prostoru samozřejmě patří centrům jako Avignon, Marseille, Nice nebo Cannes a jeho filmovému festivalu.

Velmi zajímavé je, přečíst si o ostrovu If nedaleko Marseille, který je, i přes svou malou velikost, pozoruhodnou historickou památkou. Dozvíte se také zajímavosti ke spisovateli Alexandru Dumasovi a k jeho muži se železnou maskou z posledního dílu cyklu Tři mušketýři.

toulky-po-provence-nice
Kouzelné Nice spojuje Paganiniho a filmovou Angeliku, str. 102

V kapitolách o Monackém knížectví autorka připomíná, že toto místo není spojeno pouze se závody formule 1 nebo kasíny, ale v Monte Carlu najdete třeba nádhernou operu, oceánografické muzeum nebo majestátní katedrálu, ve které je pohřbena kněžna Grace Kellyová.

Knihu Toulky po Provence uzavírá přehled významných událostí a významných osobností spojených s odkazem na stránky, kde se o nich dočtete.

Trochu mi chyběl malý rejstřík míst, aby se lépe vyhledávala. V knize je pouze na začátku obsah s názvy jednotlivých departmentů a výčet středisek, o nichž se v tomto titulu mluví. Na stránku odkazuje jen department. S tímto náročnějším vyhledáváním je pak spojené začtení se do nových poutavých informací, které člověk původně nehledal, což je vlastně v konečném důsledku přínosem.

S Toulkami po Provence získáte přehled o zajímavých historických památkách, které by vám neměly uniknout, o pověstech, osobnostech, kulturních nebo sportovních událostech.
Nepochybuji o tom, že až se do této úžasné knížky začtete, nebudete se moci dočkat doby, kdy Provence navštívíte osobně.

Nakladatel: Fragment, 128 str., paperback, lepená vazba se zpevněnými deskami, 229 Kč

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: