Advent a Vánoce by měly být svátky klidu a pohody. Někdy tomu tak ale není. Třeba v případě anglických vánočních hororů, které načetli Ondřej Brousek a Dana Černá.

Vánoční čas je pro časté sychravé dny, plné bláta, spadaného listí a mála slunce, přímo stvořený pro vyprávění tajemných a strašidelných příběhů. U nás nebyla jejich obliba tak velká jako ve viktoriánské Anglii a dalších anglicky mluvících zemích.

Nejznámějším příběhem je nejspíše Vánoční koleda od Charlese Dickense. Poprvé vyšla krátce před Vánoci roku 1843 a hned slavila úspěch.

Audiotitul Šťastné a hrůzostrašné je složen ze šesti příběhů od šesti autorů. Jeden příběh je rozdělen na dvě části. Většina povídek se odehrává ve viktoriánském období a v době adventu nebo přímo vánočních svátků. A to je velmi zajímavé, protože v oblíbených vánočních časopisech či sbornících to nebylo pravidlo.

Audiotitul Strašné a hrůzostrašné obsahuje:

1| Algernon Blackwood: Cestovní vak (1908) 32:35
2| Charlotte Riddellová: Podivná vánoční hra (1867/8) 28:26
3| Sir Andrew Caldecott: Vánoční shledání (1947) 25:55
4| John Berwick Harwood: Pravdivý příběh hrůzy (1861) 1. část 31:37
5| John Berwick Harwood: Pravdivý příběh hrůzy (1861) 2. část 37:57
6| William Wilthew Fenn: Ocelové zrcadlo aneb vánoční sen (1867) 29:49
7| Eliza Lynnová Lintonová: Štědrý večer v domě na pobřeží (1870) 47:01

Všechny příběhy mají neuvěřitelnou viktoriánskou atmosféru. Díky nim se můžeme přenést do několika panských sídel, plných různých zákoutí a temných situací. Po vyslechnutí byste do takového domu už možná nevstoupili.

V těchto starých příbězích (napínavých a strašidelných) se objevuje hlavně strach z neznámého, různé pověsti, ale také říše mrtvých. Protože se odehrávají v období Vánoc, je zajímavý kontrast mezi svátky plnými radosti a děsivými událostmi.

Ať už jsou jména či příběhy známé nebo ne, jedno je jasné. Tento výběr se neuvěřitelně podařil. Výsledkem je téměř čtyřhodinový poslech a nejspíš se od něj neodtrhnete. Speciálně tehdy, pokud máte rádi tajemnou atmosféru a příběhy bez litrů krve. Hrůza se dá vyprávět různými způsoby. V tomto případě se některým jedincům může zdát trochu úsměvná. Ale staromilcům připadne naprosto úžasná. Konec konců v období adventu by možná mělo jít hlavně o tu pohodu.

Jedinečnému zážitku napomáhá skvělé namluvení Ondřejem Brouskem a Danou Černou. Ideální poslech je v temném koutě s blikajícím světlem a aromalampou vydávající krásnou vánoční vůni. Možná se dokonce stane, že budete litovat doposlouchání a začnete zase od začátku. Nádherný zážitek. Tituly původně vyšly jako kniha a možná právě audiokniha je díky namluvení oběma interprety mnohem lepším zážitkem. Třešničkou je pak obal s krásnou kresbou na audioknize.

Vydal Radioservis ve spolupráci s nakladatelstvím Malvern. Překlad a průvodní slovo Pavel Pecháček, celkový čas 3 hodiny 54 minut, titul je k dostání jako Radiokarta (ke stažení) i jako CD. 

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: