Milovníci britského humoristy P. G. Wodehouse zajásají, na pražské divadelní scéně se objevila adaptace Dokonalá pitomost jeho oblíbeného díla Krédo rodu Woosterů.

Soubor NaHraně hraje Dokonalou pitomost odWodehouseho
Soubor NaHraně hraje Wodehouse. Foto: Tomáš Hejzlar

Ten, kdo zná zhýčkaného floutka Bertieho Woostera, jeho komorníka Jeevese, tetu Thalii a řadu kamarádů a potencionálních či bývalých snoubenek, ten jistě neodolá a bude chtít zjistit, jak se s knižní předlohou popasovali Pražáci. V komorním prostředí Divadla Kampa se divadelní soubor NaHraně ujal hry podle románu Krédo rodu Woosterů, jež na festivalech v Británii sklízí úspěchy.

Děj je správně zamotaný, ve stručnosti spočívá v tom, že Bertie musí jet na venkov, aby vyfoukl nerudnému dědkovi stříbrnou konvičku, zachránil svatbu svému ostýchavému příteli a zároveň sám neskončil ve vězení nebo v chomoutu.

Byl rozhodně oříšek předělat nesmírně užvaněnou knihu do dvouhodinové inscenace, kouzlo románu stojí především na slovním humoru a šíleně komplikovaných zápletkách. Divadelní hra se snaží ducha zachovat, ale hlavní kouzlo tu spočívá především na vynalézavosti, s jakou pouzí tři herci (!) zvládnou zahrát neskutečné množství postav. S minimalistickou scénou, která dává prostor divákově fantazii, uvidíme úsměvné i udivující herecké výkony. Ve třech lidech tu potkáte minimálně deset postav!

Soubor NaHraně hraje Wodehouseho Dokonalou pitomost
Foto: Tomáš Hejzlar

Ondřej Novák v roli Bertieho konečně ukazuje (těm, kterým to z knih dosud nedošlo), že hlavní hrdina populární série je vlastně neochvějně a neodůvodněně optimistický blbeček. Zato Pavel Kryl coby Jeeves je tu přímo ukázkově elegantní, navíc bez nesnází schopen zahrát i dvě postavy najednou… Obávám se však, že hodně pozornosti si ukradla Barbora Vyskočilová, která krom služky Emy hraje také tetu, sluhu, bouřku, dvoumetrovou gorilu, slečnu Madeline i Číňana.
Ono se říká „není malých rolí“, ale když je jich tolik v jedné hře…

Divadlo NaHraně, zaměřující se na angloamerické autory, vybralo slibnou komedii s množstvím textu a spoustou vtipných hlášek, které ale fungují vtipněji v knižní předloze. Diváci se přesto dočkají úsměvné oddechovky a znalci Wodehouse si potvrdí, že Jeeves opravdu najde řešení z každé situace. A hra s tolika postavami a tak málo herci prostě jinak vyřešit nešla…

Překlad: Jitka Sloupová
Režie: Šimon Dominik
Hrají: Barbora Vyskočilová, Ondřej Novák, Pavel Kryl
Česká premiéra: 22. října 2017 v Divadle Kampa

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: