Podzimní sychravo a krátké dny vybízejí k pořádnému horkému jídlu. Takové pro vás máme a na závěr i sladkou tečku.

Zelňačka

Polévka je prý základem jídla. Zelí je zdravé, a když obojí propojíte, dostanete poctivou domácí zelňačku, která vás krásně prohřeje. Skvěle chutná i pár dnů uleželá.

Počet porcí: 5, doba přípravy: 45 minut, náročnost: **

Ingredience:
1 balíček bílého kysaného zelí
1 litr zeleninového vývaru
2 brambory
2 nožičky oblíbené klobásy
100 ml 33% smetany ke šlehání
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
2 lžíce mleté sladké papriky
2 bobkové listy
2 kuličky nového koření
3 kuličky pepře
1/2 lžíce cukru krupice
sůl
zakysaná smetana k servírování

TIP! Zkuste třeba hovězí klobásu ze Zemědělského družstva Kokory, která letos získala ocenění Regionální potravina v Olomouckém kraji. V Karlovarském kraji v této soutěži uspěla pikantní klobása se sýrem od společnosti Karlovarské uzeniny s.r.o. Na Ústecku v tomtéž klání zabodovala jehněčí klobása z PRŠUTÉRIE Chovaneček s.r.o. Pro fajnšmekry má výrobce PROMINENT CZ s.r.o. připravenou klobásu s medvědím česnekem, která zase zvítězila na Liberecku.

Postup:
1. Zelí i s nálevem dejte do hrnce, zalijte vývarem (200 ml) a nechte vařit na mírném plamenu cca 10 minut.
2. Zalijte zbytkem vývaru, přidejte bobkový list, nové koření, pepř a na kostičky pokrájené oloupané brambory a osolte. Vařte, dokud brambory nezměknou.
3. Smíchejte mouku se smetanou ke šlehání a postupně směs přilijte k polévce.
4. Máslo nechte rozpustit na pánvičce a přidejte k němu mletou papriku. I tuto směs přidejte do polévky a nechte provařit.
5. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a dochuťte cukrem.

Bramborová omeleta na pivě s klobáskou

Z brambor se dá připravit nejrůznější množství jídel. My se pustili do bramborové omelety na pivě s klobáskou, se kterou brambory chutnají také skvěle. Klobásy u nás mají dlouhou tradici. V českých zemích je vyráběli uzenáři, kteří byli od 13. století ve stejném cechu s řezníky. Na venkově se připravovaly také podomácku a řada lidí je doma vyrábí i dnes.

Počet porcí: 4–5, doba přípravy: 1 hodina, náročnost: **

Ingredience:
500 g brambor
3 dl tmavého piva
2 cibule
2 ostré klobásy
2 stroužky česneku
6 vajec
petržel kudrnka
slunečnicový olej
sůl
čerstvě mletý pepř

TIP! Omeletu jsme „zalili“ jedním z letošních vítězů v soutěži Regionální potravina
v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Kujebák Malvaz 13% od Marka Mandíka z Měšťanského pivovaru ve Vysokém Mýtě KUJEBÁK je speciální třináctistupňové nefiltrované a nepasterované tmavé pivo bavorského typu. Vyzkoušet můžete i Medový ležák Kynšperský zajíc 12%, který zaujal v téže soutěži i kategorii v Karlovarském kraji. Další možností je Pacholek – polotmavý ležák 12 z Vesnického pivovaru OHRADA s.r.o.

Postup:
1. Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a vložte do pekáčku. Osolte je, opepřete a zalijte je pivem. Nechte je péct při 200 °C, dokud nezměknou.
2. Cibuli a klobásy nakrájejte na kolečka a s prolisovaným česnekem orestujte na oleji.
3. Všechny suroviny poté smíchejte v míse s vejci, osolte je a opepřete
a přeneste do pánve s nepřilnavým povrchem.
4. Pečte na mírném plamenu dozlatova, pak vše zasypte petrželkou.

Jablková bábovka

Bábovek je nespočet. My pro vás máme bábovku z jablek
a tvarohu, protože tahle kombinace je nas podzim jako skvělá, obzvlášť, když ji podáváte se zakysanou smetanou a teplým kakaem.

Počet porcí: 8–10, doba přípravy: 90 minut, náročnost: **

Ingredience:
300 g polohrubé mouky
250 g plnotučného tvarohu
250 g cukr krupice
200 g másla
4 vejce
4 velká kyselejší jablka
1 prášek do pečiva
100 ml mléka
1 vanilkový cukr
2 lžíce tuzemáku
sůl
zakysaná smetana k podávání

TIP! Vyzkoušejte plnotučný Hlavnický tvaroh z farmy ze Zemědělského a obchodního družstva Hlavnice. Vítěz soutěže Regionální potravina 2019 v Moravskoslezském kraji se skvělou chutí.

Postup:
1. Oloupaná jablka nastrouhejte. Pokud při strouhání pustí vodu, slijte ji.
2. Žloutky vyšlehejte s máslem a cukrem do pěny a přidejte prosetou mouku
a prášek do pečiva.
3. Dále přidejte tuzemák, mléko a tvaroh.
4. Z bílků ušlehejte sníh, který osolte a postupně ho přimíchejte společně
s jablky ke směsi.
5. Směs vlijte do bábovkové formy vymazané máslem a vysypané moukou
a pečte cca 45 minut na 170 °C.
6. Podávejte se zakysanou smetanou.

Vepřové kotlety na hruškách

Na podzim je všude kolem spousta zimních jablek a hrušek. A právě na hruškách jsme upekli vepřové kotlety, protože vepřové si se sladkými hruškami mimořádně rozumí. Maso voní po rozmarýnu a skvěle se k němu hodí brambory nebo rýže.

Počet porcí: 4, doba přípravy: 35 minut, náročnost: **

Ingredience:
4 vepřové kotlety
200 ml kuřecího vývaru
1 lžíce dijonské hořčice
3 hrušky
1 červená cibule
čerstvý rozmarýn
čerstvá šalvěj
1 lžíce kmínu
slunečnicový olej
sůl
čerstvě mletý pepř

TIP! Kotlety jsme restovali na červené cibuli ze Zemědělského družstva Všetary, které patří mezi tři největší producenty cibule v Evropě. Všetarské cibule, červené i žluté, získaly značky kvality Klasa.

Postup:
1. Kotlety z obou stran osolte a opepřete a z obou stran je také opečte
v hluboké pánvi na slunečnicovém oleji – z každé strany cca 4 minuty. Poté je z pánve vyjměte.
2. Do pánve dejte na plátky pokrájené hrušky a nakrájenou cibuli. Ingredience orestujte, osolte a opepřete a přidejte bylinky a kmín.
3. Do směsi přidejte vývar smíchaný s hořčicí a nechte ho krátce provařit.
4. Poté do pánve opět vložte kotlety a nechte vše na mírném plamenu probublávat cca 5 minut.

Kapustový salát s ořechy a rozinkami

O opomíjené kapustě už jsme psali. Obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, vitamin E a K a také mnoho vlákniny a minerálů. Pomáhá s trávením i snižovat cholesterol, působí dobře na žaludek, játra a trávení. Připravit si ji třeba můžete s jogurtem, ořechy a rozinkami, budete překvapení, jak dobré to je!

Počet porcí: 4, doba přípravy: 30 minut, náročnost: *

Ingredience:
500 g růžičkových kapustiček
1 červená cibule
3 hrsti rozinek
1 hrst vlašských ořechů
1 hrst lískových ořechů
200 g bílého jogurtu
šťáva z ½ citronu
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup:
1. Propláchnuté kapustičky rozeberte na listy, nebo je pokrájejte na plátky. Prolijte je ještě jednou, tentokrát vroucí vodou.
2. Promíchejte citronovou šťávu s jogurtem, osolte ji a opepřete.
3. Cibuli nakrájejte na tenké plátky, smíchejte v míse s kapustičkami a přidejte ořechy a rozinky.
4. Vše promíchejte s jogurtovou směsí.

Zdroj: Akademiekvality.cz

Share Button