Máme pro vás několik receptů na svěží jarní dny. Šťavnatý dezert, kuřecí s chřestem, i slané palačinky, které se hodí ke snídani, obědu i večeři.

Nepečený dort s tvarohem a broskvemi

Připravili jsme pro vás nepečený dezert Charlotta, plný šťavnatých broskví, smetany ke šlehání, tvarohové směsi a piškotů nasáklých griotkou.

Počet porcí: 13 porce, doba přípravy: 60 minut, náročnost: *

Zdroj: Akademie kvality

Ingredience:
400–500 g cukrářských piškotů
80 g krupicového cukru
750 g měkkého tvarohu
250 ml 33% smetany
14 g želatiny (plátkové)
citronová kůra
1 vanilkový lusk
1 větší plechovka zavařených broskví
griotka

Postup:
1. Cukrářské piškoty zkrátíme o 20 % a skládáme je pocukrovanou stranou ven podél ráfku dortové formy. Piškoty jsou namočené ve šťávě z broskví a griotky. Zbytky piškotů dáme na dno formy.
2. Tvaroh s citronovou kůrou a vanilkovými semínky. Ve 200 ml teplé vody rozpustíme želatinu
a smícháme s asi 150 ml tvarohu. Dobře vyšleháme a nakonec přidáme vyšlehanou smetanu.
3. Poté dort prokládáme tvarohem, piškoty a broskvemi.
4. Poslední vrstva je zakončená tvarohem. Dort necháme ztuhnout a na ozdobu nakrájíme broskve na měsíčky a přelijeme zbytkem želatiny.

Špaldová palačinka s medvědím česnekem plněná květákem a žampiony

Palačinky vůbec nemusí být připravené jen nasladko. Máme pro vás špaldovou variantu a kombinace s medvědím česnekem je velmi chutná. Navíc je plná hnědých žampionů, květáku, cibulky
a lučiny.

Počet porcí: 4 porce, doba přípravy: 50 minut, náročnost: *

Zdroj: Akademie kvality

Ingredience:
100 g špaldové mouky
200 ml plnotučného mléka
1 vejce
220 g květáku
1 červená cibule
250 g hnědých žampionů
3 lžíce pesta z medvědího česneku anebo hrst nasekaného čerstvého medvědího česneku
lučina
olivový olej
sůl, pepř

Postup:
1. Nejdříve si smícháme mouku s mlékem a dobře vyšleháme dohladka. Poté přidáme vejce, pesto z medvědího česneku a trochu soli. Necháme odležet.
2. Květák rozkrájíme na malé růžičky a začneme opékat na oleji. Až začne květák hnědnout, přidáme najemno nakrájenou cibulku a nakonec na plátky nakrájené žampiony. Ochutíme solí a pepřem.
3. Do rozpálené pánve vlijeme těsto a uděláme palačinky, které poté potřeme lučinou a naplníme je zeleninovou směsí.

Pečené kuřecí prso s bílým chřestem a holandskou omáčkou

Chřestová sezóna je spojená se začátkem jara. Chřest můžete zkombinovat třeba právě s kuřecím prsem a holandskou omáčkou. Její příprava je trochu oříšek, ale pokud máte dobrý postup, skvělý výsledek je zaručen.

Počet porcí: 4 porce, doba přípravy: 55 minut, náročnost: **

Zdroj: Akademie kvality

Ingredience:
4 ks kuřecích prsou s kůží
1 kg bílého chřestu
100 g másla
200 ml zeleninového vývaru
200 ml bílého vína
4 žloutky
cukr krupice, sůl, černý pepř, bobkový list, čerstvý tymián

Postup:
1. Kuřecí prsa nasolíme a opepříme a necháme chvíli marinovat.
2. Bílému chřestu ukrojíme zdřevnatělé konce cca 2 cm, poté ho dobře oloupeme. Hlavu chřestu neloupeme. Oloupaný chřest dáme do studené vody s citronem.
3. Uděláme si várku pro chřest tím, že provaříme společně: vývar, ½ bílého vína, ½ másla, cukr, sůl, pepř, bobkový list a tymián. Poté do várky vložíme chřest a velmi pomalu vaříme pod pokličkou do měkka.
4. Kuřecí prsa opečeme do zlatova a dopečeme v troubě 15 minut při 140 °C.
5. Zbylé víno, sůl a pepř zavaříme na plotně. Víno přelejeme do větší misky a dáme do vodní lázně. Přidáme žloutky a na mírném plamenu mícháme metličkou cca 5 minut, nebo dokud omáčka nemá 60 °C.
Nakonec pomalu přimícháme rozpuštěné máslo, které ovšem nesmí být horké.

Přesnídávka s mrkví, jablkem a vločkami

Přesnídávku máme spojenou s dětstvím. Ale tahle ovocná pochoutka z jablek, mrkve, medu a vloček je vhodná pro jakýkoliv věk.

Počet porcí: 1 litr, doba přípravy: 50 minut, náročnost: *

Zdroj: Akademie kvality

Ingredience:
200 g mrkve
3 jablka
3 lžíce vloček
2 lžíce medu

Postup:
1. Mrkev oloupeme a nakrájíme na malá kolečka, vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Pomalu vaříme do měkka.
2. Když je mrkev měkká, přihodíme nadrobno nakrájená jablka a 3 lžíce vloček. Dolijeme vodu, aby byla jablka skoro celá pod vodou. Vaříme dalších 15 minut.
3. Po rozvaření mrkve a jablek přelejeme směs do mixeru a mixujeme do hladka. Dochutíme medem.

Zdroj: Akademie kvality

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: