Mirku van Gils Slavíkovou zná většina lidí z televizní soutěže Peče celá země jako „tu porotkyni s růžovou hlavou“. Cukrářka s velkým „C“ si ovšem zaslouží mnohem více pozornosti. Po první velmi úspěšné Famózní kuchařce přichází aktuálně druhý díl. Co v něm najdete?

Famózní 2 je rozdělená do 9 velkých kapitol: Základní kámen, ve které najdeme několik základních receptů. Kapitola Jsou svátky nabízí nejen vánoční, ale i velikonoční recepty. Tango s tartaletkami je jak jinak než plné voňavých tartaletek. V kapitole Letem světem nás trochu provede po různých končinách. Můžeme ochutnat voňavé churros, žloutkové kremeše, ale i třeba slovenský trdélník. V kapitole Dortíky všechny vypadají luxusně. Některé jsou komplikovanější, jiné snadno zvládnutelné. Něco na zoubek v podání Mirky van Gils Slavíkové představuje křehké tyčinky s karamelem, oblíbené pops, ale i třeba Pistáciový paris brest. V kapitole Chléb náš vezdejší najdeme různé recepty na briošky, ciabattu, ale i podmáslový a toastový chléb. V kapitole Dietka se peče ze surovin, jako jsou jáhly, banán, datle nebo i pohanka. Z kapitoly U babičky vám zřejmě neuniknou Chodsko-plzeňské koláče podle Mirky nebo Tažený závin.

Každá kapitola nabízí krátký úvodní text a fotografie cukrářky focené blízkými. Také každý recept obsahuje jednu-dvě věty, které vás naprosto navnadí, proč si příslušný recept vyzkoušet. Všechny recepty doprovázejí nádherné fotografie od Barbory Lundgren, ze kterých se sbíhají sliny. Vše působí velmi důvěrně a mile. Je znát, že kuchařka byla dávána dohromady s velkým nadšením a citem. Jak říká sama autorka, důležitou ingrediencí je vždy láska.

Všechny recepty v knize jsou moje oblíbené. Ale kdybych měla nějakého oblíbence přece jen říct, tak je to Kaštanový dortík, protože miluju kaštany. Pak také Maminčin šálek kávy, jsem totiž propadlík kávě. Absolutně double famózní jsou Snickersky v domácím podání. Na Vánoce je pro mě lahůdka Vínarterta z Islandu,“ dělá čtenářům chutě Mirka van Gils Slavíková.

Mirka van Gils Slavíková získala francouzský titul Professeur en Sucre d’Art (Profesor cukrářského umění), zvítězila na cukrářských olympiádách i ve Velké ceně Paříže. Během svého života procestovala téměř celý svět, dostala se mezi evropskou cukrářskou elitu, ale dál se zdokonaluje, třeba ve Francii a Švýcarsku. Pekla dorty pro řadu významných osobností, z nichž můžeme zmínit třeba Nelsona Mandelu, Daniela Craiga nebo Karla Gotta. V Jihoafrické republice, v USA i v Evropě vždy propagovala české buchty, koláče a perníky. Její snahou je vrátit českou cukrařinu na úroveň té vysoce ceněné – prvorepublikové.

Nakladatel: 103 media, 176 str.

Famozni-2_ukazka-receptu

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: