Dnešní doba může přinést spoustu zmatenosti v tom, které jídlo nám prospívá a které bychom si měli odpustit. Jak které složky potravin fungují a jaký účinek mají na tělo a spoustu dalších informací poskytuje kniha Jak funguje jídlo. Zajímavá fakta podaná názornou formou baví i děti.

obal knihy Jak funguje jídloPrávě způsob zpracování knihy je důvodem, proč nejspíš u knihy člověk stráví mnohem více času, než by předpokládal.

Kniha je rozdělena do šesti hlavních kapitol.

  • O jídle a potravinách,
  • Uskladnění a vaření,
  • Druhy potravin,
  • Nápoje,
  • Strava a diety,
  • Jídlo a životní prostředí.

Podkapitoly nabízejí další zajímavá témata. Uděláte si základní představu nejen o historii stravování, o původu potravin, fungování těla a jednotlivých složkách stravy.

Pozoruhodná fakta

Věděli jste, že naposledy objevená základní chuť má název Umami (japonsky znamená zhruba pikantní) a charakterizuje ji chuť kyseliny glutamové (může u malých dětí vyvolat alergickou reakci)? Nachází se v kvašených a zralých potravinách (parmazán, sójová omáčka a podobně).

Pokud cestujete letadlem, mohlo by vás zajímat, že se při letu snižuje citlivost na slaná a sladká jídla zhruba o 30 %, proto se do letadla jídla mnohem více solí.

Dostanete ale také odpovědi, jak je to s důležitostí bílkovin, proč jsou určité aminokyseliny klíčové. Získáte fakta o různých teoriích prospěšnosti stravování (o bezlepkových dietách a různých trendech ve stravování). Které organismu prospívají a které bychom si měli odpustit. V titulu autoři řeší i další diety a upozorňují také na různé mýty o jídle. Dozvíte se o tom, co to znamená organické zemědělství nebo také jak moc je důležitý doporučený datum spotřeby.

Co jsou to vlastně ty energetické nápoje, z čeho se skládají a jaký mají vliv na organismus. V této slouvislosti je zajímavá otázka způsobu, jakým naše tělo zpracovává energii a proč ji přirovnáváme k energetickému rozpočtu.

V souvistosti se stravou, cvičením a ukládáním tuků získáte jasnou představu, co se kam ukládá a za jakých podmínek. Proč je zase důležité jíst hodně vlákniny, jak to funguje a jakou radost z toho mají střeva.

„Lidské tělo nemá žádnou potřebu rafinovaných cukrů, protože glukózu, kterou potřebuje, získává rozkladem polysacharidů.”
Ukázka z knihy Jak funguje jídlo
Ukázka z knihy Jak funguje jídlo

Podle autorů knihy nebyla prokázána škodlivost aspartamu, což ale není tak úplně pravda. Bolest hlavy bude v tomto případě asi to nejmenší zlo. O aspartamu už jsme několikrát psali. (Škodlivostí této látky se ve své knize Babské rady profesorky Strunecké zabývá Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.).

Odborníci tvrdí, že 1 z 10 úmrtí na rakovinu by se dalo zabránit správnou stravou.

Některé závěry pocházejí ze studie EPIC, která od poloviny 90. let sledovala půl milionu Evropanů s ohledem na jejich stravu a zdraví.

Základní naučná kniha o stravování

Kniha Jak funguje jídlo s podtitulem Co jíme, když jíme, by se mohla stát základní příručkou, která vám poskytne dostatek zajímavých informací, na které můžete dál navazovat, pokud vás zaujmou. Protože se ale oblast stravování a jednotlivých složek potravin stále prozkoumává, mohou být některé věci a záležitosti (jako třeba sladidla) být velmi diskutabilní.

V zásadě je kniha Jak funguje jídlo velmi dobře udělaná a zaslouží si pozornost. Díky skvělému grafickému zpracování přitáhne i ty, kteří by o vlivu stravování možná jinak vůbec číst nechtěli.
Titul Jak funguje jídlo přeložila, z anglického originálu How food works vydaného Dorling Kindersley Limited (2017), Jitka Rákosníková a vydala ho Euromedia v edici Esence (2018).

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: