domácí chléb

Představte si, že je krásné ráno, berete si oblíbený hrnek nápoje, který voní už z dálky. Odnesete si ho ke stolu a jdete si pro pečivo. Co to bude? Koláč, rohlík, houska nebo snad třeba chleba? Já miluju chleba, který je krátce po dopečení, vůně se drze tlačí do všech koutů a nikomu to kupodivu nevadí. Naopak. Všichni tu libou vůni vyhledávají a jdou po ní jako vosa po medu.

Když svůj žitno-pšeničný chléb rozkrojím, vykoukne na mě ze střídky i několik slunečnicových a dýňových semínek

Právě takový chléb, s menšími obměnami, pečeme již několik měsíců u nás doma.

Ještě jste ten svůj nevyzkoušeli?

Když nemáte pekárnu, můžete se pustit třeba do této nekomplichované verze chleba bez hnětení.

Počítejte s tím, že budete potřebovat asi 5 minut na smíchání těsta, 12 hodin na kynutí, hodinu a čtvrt na odležení a na závěr asi 45 minut na pečení.

Na těsto si připravte:
4,5 hrnku mouky (kombinace třeba: pšeničná hladká, žitná chlebová, celozrnná)
1 lžičky instantního droždí
2 čajové lžičky soli
ca. lžičku kmínu
2 hrnky vody

Ve velké plastové míse smíchejte vše sypké a zalijte vodou, promíchněte. Přikryjte utěrkou a nechte alespoň 12 hodin odstát. Po uplynutí doby vylijte na pomoučený vál, roztáhněte a nechte ca. 15 minut odpočinout. Pak vezměte těsto a několikrát ho přeložte do různých stran jako list papíru. Jemně posypte moukou moukou a nechte odležet. Po půl hodině zapněte troubu na ca. 200 stupňů. Ke konci další půlhodiny do ní dejte nahřát hrnec a pokličku z litiny nebo smaltu s rovnými stěnami, aby šel chleba vyklopit. Můžete použít třeba i oválný pekáč s víkem z varného skla. Nádobu poprašte moukou, vyklopte do ní těsto a zakryjte víkem. Vložte do trouby. Chléb se bude péct 30 minut, pak sundejte pokličku a dopečte dalších ca. 15 minut.

Nic složitého, že?

V poslední době peču chleba tak třikrát do týdne.
Některým věcem se zkrátka odolat nedá.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: