Pečlivě jsme umíchali a namixovali výživnou porci novinek ze světa stravování, kultury a zážitků všeobecně. Nyní nabízíme její extra vyváženou porci.

Vychutnejte si

ugo_salaterie_podzim_mala
Podzimní saláty Ugo salaterie. Foto: archiv firmy

Do UGO Salaterií se můžete vydat za podzimními saláty a teplými jídly. Novinkou je dhal z červené čočky s baby karotkou a kurkumou, indiánskou rýží a koriandrem nebo také teplý salát s quinoou, kadeřávkem, pečenou dýní a jablkem, zdobený slunečnicovým a dýňovým semínkem, dochucený pomerančovou zálivkou s jablečným octem. Pro milovníky masa nechybí variace téhož salátu s kuřecím masem.
Teplá jídla jsme nově do nabídky zařadili právě na podzim kvůli tomu, že klesající podzimní teploty nás nutí spotřebovávat více energie na zahřátí organismu. K tomu má v zimě člověk jednoduše častěji chuť na teplé jídlo. To ale neznamená, že musíme jíst jídla těžká a nezdravá. Naše teplá jídla jsou výživná, přitom po nich nebudete odpoledne usínat za monitorem,“ vysvětluje Alena Procházková, marketingová manažerka UGO.
Mezi podzimními saláty nechybí salát s hovězím sous-vide, červenou řepou a lehkým bramborovým salátem, zdobený řeřichou spolu se salátem s hruškou, modrým sýrem a vlašskými ořechy a pikantní medovou zálivkou. Podzimní menu si budete moci vychutnávat až do 12. prosince.

Vafle se zmrzlinou. Foto Amorino
Vafle se zmrzlinou. Foto Amorino

Nedávno jste si u nás mohli přečíst o zmrzlinové soutěži. Svými zmrzlinovými růžemi zaujala také pražská pobočka značky Amorino. Nastaly chladivé dny, a tak můžete vychutnávat podzimní speciality. Třeba unikátní makronky – křehké barevné skořápky z mandlového těsta slepované lahodnou zmrzlinou. Hitem jsou i horké vafle s pořádnou porcí zmrzliny.
Ale makronky se dají slepovat i ovocným sorbetem. Zde kraluje malina, která je mezi makronkami bezkonkurenčně nejoblíbenější příchutí,“ říká Vojtěch Kučera, manažer z Amorino Praha, které láká na 30 druhů mléčných gelat a ovocných sorbetů unikátních příchutí z nejlepších surovin dovezených z celého světa – čerstvých, bez dochucovadel a konzervantů. Výtečné je mléčné gelato s příchutí vlašského ořechu a fíků, které perfektně kombinuje dvě sezónní chutě. „Na vafle se hodí spíše chuťově plnější gelata, jako je čokoláda nebo karamel. Základní složkou gelata je mléko. A to jde s vaflemi výborně dohromady. Pokud ale někdo trvá na ovoci, rozhodně nic nezkazí ani malinovým nebo jahodovým sorbetem. Mým favoritem je kombinace Amorino čokolády a stracciatelly,“ vypráví Vojtěch Kučera. „A až uhodí opravdu zima, budou v nabídce i speciální dorty se zmrzlinou,“ prozrazuje. Do Amorina můžete zavítat i na originální čokoládu ve formě lahodných horkých nápojů či v podobě klasických tabulkových čokolád a pralinek.

Boulevard hot drinks. Foto: archiv Bageterie Boulevard
Boulevard hot drinks. Foto: archiv Bageterie Boulevard

Horké kořeněné nápoje mají svůj prapůvod v 18. století. Už tehdy lidé věděli, že správně zvolené koření a vhodná surovina dokážou organismus dokonale prohřát a podpořit imunitu v chladných i mrazivých dnech.
Pravý svařený francouzský Cider, Perníkové Latté nebo života budivý Zázvorový čaj teď čekají na ochutnání v kterékoli pobočce Bageterie Boulevard.
Zázvorový čaj z čerstvého zázvoru s mátou doplňuje ho dávka medu a plátky citronu. Milovníky „hot drinků” potěší svařený pravý francouzský Cider s badyánem a hřebíčkem dochucený plátky čerstvých jablek, citronu a limetek. Pro milovníky kávy je připraveno Perníkové Latté. Nechybí ani velmi oblíbená horká čokoláda s domácí šlehačkou nebo čaj z čerstvé máty.

Začtěte se

dum-zen-bez-muzuPokud nevíte po které knize sáhnout, zvolte příběh Karine Lambert Dům žen bez mužů, který v létě vydalo Motto.
Uprostřed Paříže v zapomenuté čtvrti stojí jeden zvláštní dům, kde bydlí ženy, které rezignovaly na lásku. Stála je už spoustu trápení a ony chtějí své srdce ochránit před další bolestí. Nová nájemnice Juliette však ještě neztratila naději, po všech svých šrámech přesto dál touží být milovaná. Dokáže její víra v další šance otevřít zamčená srdce svých sousedek?
Poetický příběh o tom, že nikdy není příliš pozdě na lásku, je prodchnutý Francií, makronkami a nostalgií.

parizsky-polibekNa zajímavý příběh láká i novinka nakladatelství Metafora. Čtenáře pozve do bohémské Paříže konce 19. století. Jessie, toužící stát se sochařkou, dostala příležitost učit se od samotného Augusta Rodina! Otevírá se jí nový svět a příležitosti a poznává novou přítelkyni Camille Claudellovou, která s ní studuje v mistrově ateliéru. Spolu se vrhají do zkoumání pařížského polosvěta s průvodci v podobě nekonvenčních umělců jako Toulouse-Lautrec, malířka a modelka Suzanne Valadon, lesbická malířka Rosa Bonheurová či Camillin bratr, básník a dramatik Paul Claudel. Jessie je svědkem vzestupu a pádu skvělé Camille. Ta se zavedla jako vynikající sochařka, jejíž dílo se objevilo i na pařížském Salonu. Nevyhřívala na slunci Rodina, ale propadla zoufalé lásce ke svému učiteli. Jessie sama byla rozpolcena mezi povinností ke svému anglickému snoubenci a pokušením, které představoval svůdný umělecký kolega. Vztah Camille a Augusta trval mnoho let. Do hry vstupily žárlivost, zrada a paranoia. Ztýraná duše a dávné tajemství přivedli Camille až do ústavu choromyslných, kde prožila třicet let. Beletrizovaný životopis od Maggie Richeové vychází pod názvem Pařížský polibek.

maso-fletcherovaVšem, kteří si nevědí rady s přípravou masa, pomůže kniha Nicholy Fletcherové nazvaná jednoduše: Maso. Čtenáři se naučí nejen porcovat jednotlivé druhy masa, ale mohou si vyzkoušet přes 300 mezinárodních receptů. Dozvíte se, jak poznat různé kusy špičkového masa a jak je následně přetvořit v dokonalé a chutné recepty. Stanete se znalci vepřového, hovězího, jehněčího či zvěřiny. Připravíte si třeba pomalu pečené vepřové ramínko, jehněčí kýtu na víně a thajské červené kari s kachním masem. Dozvíte se také, jak probíhá bourání, jak připravit vnitřnosti nebo domácí uzeniny. Knihu právě vydal Ikar.

Vydejte se na zajímavé akce

Georgia O´Keeffe Erika Bornová 2016 - polystyren a epoxid. Foto: archiv KANT
Georgia O´Keeffe Erika Bornová 2016 – polystyren a epoxid. Foto: archiv KANT

Nový cyklus Posedlost sochařky a malířky Eriky Bornové představuje od 21. října do 4. prosince stejnojmenná výstava v Galerii Václava Špály na Národní třídě 30 v Praze 1. Volně koncipovaný cyklus nových maleb a soch je autorčinou soukromou poctou významným, již nežijícím mecenášům a mecenáškám umění. Podstatnou část výstavy tvoří i fiktivní portréty inspirativních žen – umělkyň, které si v minulosti dokázaly vydobýt svoje místo v jinak čistě mužském uměleckém světě.
Autorčiny plastiky zaujmou nejen svým magickým realismem, ale i výjimečným materiálem: všechny sochy jsou z barevného polystyrenu, který umí Erika Bornová mistrovsky zpracovat.
Polystyren je můj neoblíbenější materiál,“ říká Erika Bornová. „Strukturou připomíná mramor, ale zároveň mi dává velkou svobodu – jako jediný ze všech sochařských materiálů mi umožňuje, abych mohla tesat sochy v nadživotní velikosti, a pak si je ze svého ateliéru v šestém patře i sama odnášet,“ dodává umělkyně. Většinu plastik – vyřezaných pilou, nožem a skalpelem – pak jemně koloruje a doplňuje je vlasy, bižuterií, umělou trávou, husím peřím nebo rybími šupinami. „Lidé si občas myslí, že sochat z polystyrenu musí být hotové utrpení, protože při řezání vydává příšerné zvuky, ale není to pravda. Když víte, kam říznout a jak do něj zakrojit, je to krásně tichá a povznášející práce,“ říká sochařka.
Výstava, jejíž kurátorkou je Martina Pachmanová, je otevřena denně od 11 do 19 hodin. Doprovází ji vydání souborné monografie Křehké monumenty mapující dosavadní autorčinu tvorbu: publikace nyní vychází v nakladatelství KANT s laskavou podporou firmy ISOVER. www.galerievaclavaspaly.cz (TZ Eriky Bornové)

dyzajner_bodline
Dyzajner Bodline

Již pošesté se 22. října uskuteční komorní dyzajnové setkání v Kavárně co hledá jméno na pražském Smíchově. Velmi příjemná netradiční kavárna propojená s malou galerií, kde dokážete zapomenout na ruch velkoměsta s pop-up kuchyní. Mikey´s Little Sins tu budou kouzlit netradiční zážitek z palačinek a lívanců.
#minidyzajn není pouze prodejní dyzajnovou akcí. Akce je o setkání, popovídání si bez davů a v klidu. „I když je Dyzajn market už velkou známou akcí, víme, kde jsou naše kořeny a nezapomínáme na ně. Víme, že vše začalo před 6 lety v malé kavárně a vzrostli jsme právě díky zákazníkům, kteří nám dávali zpětnou vazbu a spoustu podnětů. A stejně je tomu i u dyzajnérů, kdy zájem a názor zákazníka je nezbytný a bez něj by značky nemohly růst. Proto vznikl před rokem #minidyzajn, akce určená těm dyzajnérům, kteří se ptají po odezvě a zákazník jim není jedno.” říká supervizorka #minidyzajnů Olga Velíšková.
Během akce se setkáte s návrháři a značkami oblečení: Anna Janská, Fraise, HANK, La Klara, Splanch a pu55ycat. Veselé ponožky přivezou We are Ferdinand, obrazové mapy Look into Map. Instantní patchwork zase nabízí vtipný balíček s návodem pro tvořivce. Na majitele kecek čekají tkaničky v zábavnější variantě od Anniné. CHICaCHIC představí květinové ozdoby. Připraveny budou šperky od Extravagart, WoodIDentity, Fakticky, Cirkus Mind, ko-ra-le a MOOYYY nebo tvůrci obojků s motýlky Collars.cz. V každém patře kavárny budou čekat voňavé kožené tašky a kabelky od značek BODLINE a Fabrica/Veronika Cerhová. Milovníky knih potěší knihy u Nakladatelství Meander.
Akci zakončí hudební vystoupení Sama Humanse od 18:00, který žije muzikou a rád ji lidem předává.
Kavárna co hledá jméno #minidyzajn, Stroupežnického 493/10, Praha 5, 22. října 12:00 – 19:00 hodin.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: