Změnit svět, postavit se drakovi, udělat něco výjimečného. O tom sní leckterý kluk. Všem nyní přichází inspirace v podobě příběhů těch, kterým odvaha nikdy nechyběla.

Malým klukům a holkám by se mělo vyprávět o odvaze, touze změnit svět, a především o lidech, kteří se skutečně nebáli a vyrazili vstříc svému osudu. A jelikož takových příběhů není nikdy dost, přišel spisovatel Ben Brooks a ilustrátor Quinton Winter s nápadem shromáždit stovku neuvěřitelných, přesto však skutečných osudů do jedné knihy. Barevná a bohatě ilustrovaná publikace Příběhy pro kluky, kteří se nebojí být výjimeční představuje zábavnou formou sto mužů z celého světa, kteří mohou být malým čtenářům bohatou inspirací.

Mezi úžasnými muži, kteří udělali svět lepším, najdete sportovce, politiky, herce, vědce, spisovatele, ale i obyčejné chlapíky, kteří dokázali něco neobyčejného. Poznáte tak příběhy Nicholase Wintona, jenž zachránil několik stovek dětí před koncentračním táborem, Thomase Edisona, díky němuž známe nejen žárovku, Nelsona Mandelu, který se ani přes hrozbu smrti a mnohaleté vězení nevzdal naděje na stejné postavení ve společnosti pro všechny bez ohledu na barvu kůže.

Kluci se ale seznámí i s odvážným Galileiem, který tvrdil, že Země je kulatá a nikdo mu nevěřil, králem Jiřím VI., jemuž koktání nezabránilo ve skvělém vládnutí, či vědcem Louisem Braillem, jehož písmo pro nevidomé používá celý svět. Mezi příběhy nejsou zdaleka jen slavní, inspiraci přinesou i zcela neznámí. Třeba tatínek, který absolvoval nejeden běžecký závod se svou ochrnutou dcerou v náručí, dokonce spolu zvládli i celý triatlon.

Kniha Příběhy pro kluky, kteří se nebojí být výjimeční, vycházející v edici Ella & Max vydavatelství Presco Group, je přehledná a abecedně seřazená, aby se čtenářům jednotlivé osobnosti dobře hledaly. Na jedné straně je vždy životní příběh daného muže s těmi nejzajímavějšími momenty, na straně druhé je vyprávění doplněno ilustrací. I když možná všechny nebudete znát, je rozhodně zajímavé se s jejich osudy seznámit.

Až za vámi zase přijde syn nebo vnuk, že něco nezvládl, něco mu nejde nebo nevychází, jak by chtěl, ukažte mu na téhle stovce příběhů, že není třeba věšet hlavu. Lepší je ji hrdě zvednout a jít problémům vstříc.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: