Kde se vzaly knihy v dnešní podobě? Kdo vymyslel papír a kolik knihoven známe ze světové historie? Vydejte se s Davidem na dobrodružnou cestu časem a prostorem k počátkům knižní historie.

David je malý kluk a zapřisáhlý knihomol. Mohl by si číst všude – v posteli, pod lavicí ve škole, na záchodě, a dokonce i při chůzi. Když se při přerovnávání knihovny v pokojíčku snaží vecpat do police ještě jednu útlou knížku, knihovna se rozzlobí a spolkne Davida i kocoura Koniáše.

Kluk s věrným zvířecím kamarádem se propadnou do starobylé nekonečné knihovny, snad na samotný počátek knižní historie. S pomocí boha Thovta (egyptského pána spisů, boha moudrosti a ochránce písařů) a čínského ochránce knih a knihomolů Wen-čchang Wanga se pouští na cestu po proudu času od prvních hliněných destiček až po současné tištěné knihy.

Kniha Spolkla mě knihovna, vycházející v nakladatelství Fragment, je určena všem zvídavým knihomolům, které zajímá historie a vznik jejich oblíbené kratochvíle. Autorka Klára Smolíková a ilustrátor Vojtěch Šeda stvořili zábavný a čtivý příběh, jenž zároveň i hodně poučí. Malí (i velcí) čtenáři se s Davidem podívají do nejslavnějších starobylých knihoven, z nichž mnohé známe už jen z písemných záznamů. Poznají, kdo byl Koniáš a pro se právě tak jmenuje Davidův kocourek. Knížka je protkaná celou řadou zajímavostí a vysvětlivek nad rámec příběhu a z části psaná jako komiks.

Spolkla mě knihovna je veselé a napínavé vyprávění, po němž vám zůstane příjemná vzpomínka na milé hrdiny a k tomu spousta užitečných informací. Nechte se pozvat do daleké historie, kdy neexistovaly knihy ani papír, a přece už vznikaly první knihovny a písemné záznamy.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: