Monty Python s nejlegračnější chůzí, potrhlý Basil z Hotýlku, ale i učitel matematiky na základní škole. Tohle všechno, a mnohem víc, představuje herec a komik John Cleese.

no-nicJohn Cleese se narodil v malém městečku v Somersetu. I když se odmala toužil zařadit do kolektivu a najít si přátele, osud mu pořád házel klacky pod nohy. Uznejte, jak by se mohl nelišit chlapec, který už ve dvanácti letech dorostl do sto osmdesáti centimetrů výšky? No, nic… osud Johnu Cleesovi předurčil, že bude odlišným a stane se komikem.

Nejprve však vystudoval lyceum v Bristolu. Byl přijat na univerzitu v Cambridge, ale kvůli množství přijatých musel dva roky s nástupem do školy počkat. V mezičase tedy vyučoval matematiku na své bývalé základní škole. No, nic… i při čekání na studia se musel nějak živit.

Cambridge se ukázala přelomovou, v komediální skupině Cambridge Footlights potkává Cleese Grahama Chapmana, se kterým později vešli ve známost jako Monty Pythoni. Úspěch univerzitní revue hrané skupinou Cambridge Footlights dovedl Cleese a Chapmana na West End, ale také na Broadway. Před odjezdem do USA pracoval Cleese pro BBC na jedné show. A někde v té době se na scéně objevují Terry Gilliam, Michael Palin, Eric Idle a Terry Jones. Připadá vám, že beru Cleesovu kariéru trochu hopem? No, nic… zbytek se můžete podrobně dočíst v autobiografii, kterou John Cleese nazval zcela lakonicky: No, nic…

Cleese poutavě, a se suchým humorem sobě vlastním, provádí čtenáře svým životem, začíná už u prarodičů, aby plynule přešel k sobě. Osobními vzlety i pády spravedlivě proplétá s profesními a čtenář má tak možnost poprvé poznat nejen komika a herce, ale i člověka Johna Cleese najednou. Čtivý životopis No, nic…, vycházející v nakladatelství Argo, je prošpikován řadou dobových fotografií, z nichž celá řada je poměrně raritních.

Johna Cleese znají milovníci humoru jako pevnou součást Monty Pythonova létajícího cirkusu. Díky knize se však dozvědí, jak se na hereckou dráhu dostal, kde vzal svůj komediální um a kdo ovlivnil jeho život. John Cleese se pohybuje na umělecké scéně již více než padesát let a po celou dobu si drží stejný postoj, stejný humor. Ať byl Monty Pythonem, právníkem ve snímku Ryba jménem Wanda nebo tváří olympijských her v Londýně, pořád to byl John Cleese, jak ho známe a milujeme.

Přečtěte si osobní zpověď herce, jenž se nenechal svázat trendy a už padesát let dělá práci, která ho baví a diváci se mu s chutí smějí. A pak si pusťte třeba Život Briana nebo se pobavte u Ryby jménem Wanda či Divokých stvoření. S Johnem Cleesem jednoduše neprohloupíte.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: