Foto: archiv Divadla Viola
Foto: archiv Divadla Viola

Starou dámou je tu míněna vdova plukovníková, Linnea Ravasková, která už má dost svého synovce a jeho kumpánů. Ti ji pokaždé přijedou obrat o důchod, a protože život omladiny je finančně náročný, donutí stařenku napsat i závěť v jejich prospěch. A proč čekat, až stará škeble zaklepe bačkorama přirozeně? Pro jí k tomu nepomoct? Linnea se však rozhodne, že nedá svou kůži lacino, a jak název napovídá, začne vařit jed…

Černočerný humor tohoto představení může leckomu připomenout nedávno vyšlé detektivky se stařenkami v hlavních rolích – ať už Brambory na vloupačku Cathariny Ingelman-Sundberg, nebo Babičky od Minny Lindgren. Ve všech případech autoři humornou formou kritizují současný stav věcí – přístup ke starší generaci, podmínky v domovech důchodců… často je to humor až na hraně: vlastně citlivějším povahám ani vtipný přijít nemusí. Možná se i cítíte trochu provinile, že se tak vážným věcem, jako je plánování vraždy babičky, smějete. Divadlo však má tu výhodu, že slyšíte kolem sebe i ostatní, jak se smějí, což vám výčitky svědomí trochu ukonejší.

stara-dama-vari-jed
Foto: archiv Divadla Viola

Představení v komorním prostředí divadla Viola oplývá pouze třemi herci – Lilian Malkinou, Naďou Konvalinkovou a Janem Zadražilem. Na to, aby sehráli hru s minimálně deseti postavami, to však bohatě stačí. Paruky, čepice a divákova fantazie udělají divy. A nikde není striktně psáno, že Linneu musí stále hrát pouze Lilian Malkina. Když se díky svému silnému přízvuku více hodí pro roli kapitána ruského křižníku, vezmi si Linneinu hučku na hlavu někdo další a jede se dál.

Nápaditost s minimální scénou i kostýmy, pitoreskní zápletka dovedená do absurdna, přiznané vypadávání z rolí a pomrkávání do publika (spolu se sympatickou možností vzít si sebou do hlediště karafu vína) dělají z představení jedinečnou záležitost.

Stará dáma vaří jed (Divadlo Viola, premiéra: 12.12.2011)

Hrají: Lilian Malkina, Naďa Konvalinková, Jan Zadražil
Režie: Lída Engelová

Předloha: Arto Paasilinna

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: